Kruche babeczki z kremem
- Masło (175 g)
- Żółtko jajka - 3 żółtka do ciasta i 6 żółtek do masy (9 szt.)
- Cukier (150 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki i 3 łyżki (280 g)
- Mleko 3,2% - 1,5 szklanki (370 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (125 g)
Przepis na kruche babeczki z kremem krok po kroku
Masło pokrój w kostkę. Wrzuć do miski, dodaj 3 żółtka, 3-4 łyżki cukru. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj mąkę i ponownie zmiksuj do połączenia wszystkich składników. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. godzinę.
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Foremki do mini tart/babeczek posmaruj cienko masłem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki lub kieliszka wykrawaj krążki. Każdy krążek ułóż w foremce, dokładnie przyciskając do brzegów. Spód podziurkuj widelcem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut.
Do rondelka przelej mleko i śmietankę. Podgrzewaj na średnim ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. W misce wymieszaj 6 żółtek z ok. 5-6 łyżkami cukru. Dodaj 3 łyżki mąki i wymieszaj. Dodaj ziarenka wanilii. Do miski z żółtkami wlewaj gorące mleko ze śmietanką, cały czas mieszając. Tak powstałą masę przelej znów do garnka i podgrzewaj ok. 15 minut, aż zgęstnieje. Gdy zacznie się gotować, podgrzewaj ok. 25-30 sekund i zdejmij z ognia. Szybko ostudź masę, wstawiając garnek do miski z zimną wodą i lodem. Po ostudzeniu wstaw do lodówki.
Ostudzone spodu babeczek wyjmij z foremek. Każdą babeczkę napełnij kremem i udekoruj ulubionymi owocami.
-
Ciastka maślane
-
Ciastka kruche
-
Magdalenki
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciastka kruche ze śliwkami
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka orzeszki
-
Kruche rogaliki
-
Ciasteczka z marmoladą
-
Kruche ciastka z marmoladą
-
Ciasteczka serowe
-
Ciasteczka dyniowe
-
Shortbread
-
Miękkie ciasteczka maślane
-
Kruche ciasteczka z czekoladą
-
Ciastka orzechowe
-
Kruche ciasteczka
Więcej informacji na temat kruchych babeczek z kremem
Kruche babeczki z kremem to pomysł na pyszne słodkości, które nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie prezentują się na stole. Są bardzo uniwersalne, bardzo dobrze sprawdzą się jako coś słodkiego do kawy, jako deser na spotkanie z rodziną, czy przyjaciółmi, a również na większe okazje, na przykład urodziny, wesela, czy sylwestra. Świetnie sprawdzą się również jako deser dla dzieci. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kruche babeczki z kremem koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do ich przygotowania nie potrzebujesz ani wyszukanych drogich składników, ani zaawansowanego sprzętu, czy dużego doświadczenia w kuchni. Aby przygotować smaczne kruche babeczki z kremem potrzebne Ci będą masło, mąka pszenna, żółtka jaj, mleko, śmietanka, cukier oraz laska wanilii. Cukier warto jednak zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny deseru, który i tak, jest stosunkowo kaloryczny. Przygotowanie kruchych babeczek nie jest skomplikowane, jednak nie jest również szczególnie szybkie i może zająć Ci nawet ponad godzinę, dlatego pamiętaj, że nie jest to deser, który uda się zrobić w ostatniej chwili. Co więcej, po upieczeniu kruchych spodów w piekarniku i ich napełnieniu śmietankowo-waniliowym kremem, babeczki warto schłodzić w lodówce, nawet przez kilka godzin – wtedy smakują najlepiej. Kruche babeczki z kremem świetnie smakują z kwaśnymi owocami, na przykład pokrojonym kiwi, porzeczkami, malinami, jagodami, czy borówkami. Możesz je również udekorować listkami mięty. Jeśli planujesz przygotować ten pyszny i efektowny deser, koniecznie poznaj nasz przepis na kruche babeczki z kremem i dowiedz się jak to zrobić krok po kroku.
Alergeny w kruchych babeczkach z kremem
Lista alergenów dla kruchych babeczek z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze kruchych babeczek z kremem
Aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny babeczek, cukier warto zastąpić ksylitolem lub erytrytolem.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.