Królik w sosie śmietanowym

Opublikowano: 30.11.2022 r., 8:50 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna potrawa - królik śmietanowy
Królik w sosie śmietanowym
Nie jadłeś nigdy królika? Poznaj ten przepis na królika w sosie śmietanowym. Jest najlepszy na obiad. Prosty i smaczny – super propozycja dla dzieci.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Czas duszenia 90 min
453 kcal
Kcal w porcji
396 g
Wielkość porcji
14
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Królik tuszka - 1 sztuka (1500 g)
  • Masło (30 g)
  • Cebula (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Bulion drobiowy - lub woda (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duża miska, miseczka

Przepis na królika w sosie śmietanowym krok po kroku

Mięso podziel na części, umyj i osusz.

Łyżkę soli, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, łyżkę majeranku 1/4 łyżeczki pieprzu wymieszaj.

Mieszanką przypraw natrzyj mięso dokładnie.

Mięso pozostaw w zamkniętym naczyniu w lodówce na całą noc.

Wyjmij mięso z lodówki na godzinę przed gotowaniem.

Rozgrzej masło na patelni.

Mięso obsmaż z każdej strony po 1-2 minuty na dużej mocy palnika.

Cebulę pokrój drobno i dodaj do mięsa wraz z bulionem.

Duś przez 1,5 godziny pod przykryciem (do miękkości mięsa).

Na koniec dodaj śmietankę i gotuj kilka minut do zredukowania sosu.

Sos dopraw do smaku.

Podawaj z dodatkami, posyp natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na królika w sosie śmietanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat królika w sosie śmietanowym

Nie jadłeś nigdy królika? Poznaj ten przepis na królika w sosie śmietanowym. Jest najlepszy na obiad. Prosty i smaczny – super propozycją dla dzieci. Części królika są marynowane w przyprawach przez całą noc, a później obsmażone na maśle i duszone w sosie śmietankowym. Bardzo łatwo jest go przygotować. Taki pyszny królik w sosie śmietanowym idealnie pasuje do ziemniaków oraz ogórka kiszonego. Nie wiesz, jak zrobić królika w sosie śmietanowym na obiad? Wypróbuj ten pyszny pomysł na delikatne, miękkie mięso.

Królik to mięso bardzo niedocenione. Wciąż wiele osób jeszcze go nie próbowało. Jeżeli szukasz odpowiedniej inspiracji na to, by poznać ten gatunek mięsa, królik w sosie śmietanowym będzie najlepszy. Mięso z królika jest pysznym sposobem na dostarczenie białka (dobrze przyswajalnego) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Królik jest bardzo polecany do rozszerzania diety niemowląt już od samego początku. To jest spowodowane tym, że jest mała szansa na ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej. Królik jest więc wartościowy i zdecydowanie jest to dobry składnik diety godny polecenia. To smaczne mięso jest naprawdę lekkie i przyjemne. Sam przepis na tę potrawę ma znikomą ilość węglowodanów i niski indeks glikemiczny.

Jak zrobić królika w sosie śmietanowym? Królika podziel na części: skoki przednie i tylne, comber, łaty brzuszne. Do przepisu na królika w sosie śmietanowym najlepiej jest kupić tuszkę w całości lub podzielonego już na konkretne części. Mięso umyj, a następnie wysusz (ręcznikiem papierowym). W miseczce wymieszaj przeciśnięty czosnek przez praskę, sól, pieprz i majeranek. Taką mieszanką posmaruj dobrze mięso i umieść je w lodówce na całą noc. Marynowanie jest bardzo ważne. Dzięki temu królik w sosie śmietanowym będzie smaczny, delikatny i aromatyczny. Na drugi dzień mięso wyjmij na godzinę przed rozpoczęciem gotowania. Mięso powinno się lekko ogrzać, zanim będziesz je obrabiać termicznie. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i podsmaż królika. Smaż przez 1 do max 2 minut z każdej strony na dużej mocy palnika. Mięso powinno zmienić kolor i się przyrumienić. Dodaj do niego posiekaną cebulę i wlej bulion. Wszystko duś pod przykryciem aż królik będzie dobry – miękki (około 90 minut). Przepis na królika w sosie śmietanowym możesz zrobić też z użyciem wody zamiast bulionu. Gdy mięso jest już miękkie, wlej śmietankę i zredukuj. Dopraw do smaku.

Jak zrobisz królika w sosie śmietanowym, podawaj go na gorąco do obiadu razem z tym co lubisz. Dla podkręcenia wyglądu, danie posyp świeżą natką pietruszki.

Alergeny w króliku w sosie śmietanowym

Lista alergenów dla królika w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze królika w sosie śmietanowym

na 100g gotowej potrawy

Mięso z królika to świetny wybór. Jest chude i lekkie. Obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo ważne dla organizmu. Przepis na królika dostarczy też nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ jest ich dużo w śmietance. Ich nadmiar w diecie jest niekorzystny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(396g)
Energia (kcal)
114.50
453.42
Białko (g)
14.16
56.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(396g)
Węglowodany (g)
0.83
3.30
Węglowodany przyswajalne (g)
0.76
3.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.07
0.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(396g)
Tłuszcz (g)
5.68
22.51
Tłuszcze nasycone (g)
4.66
18.47
Tłuszcze nienasycone (g)
1.02
4.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.70
2.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.32
1.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.18
214.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(396g)
Witamina A (µg (mcg))
8.62
34.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.31
1.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.46
33.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.15
16.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(396g)
Sód (mg)
109.76
434.66
Potas (mg)
248.45
983.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
9.67
38.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
144.80
573.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.93
74.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.04
8.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny królika w sosie śmietanowym 14
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania królika w sosie śmietanowym

Koszt składników
107.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Królik tuszka
1500 g
1 sztuka
39.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
58.50
Za 1500 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Bulion drobiowy
500 g
lub woda
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Koszt składników
107.00