Królik w sosie

Opublikowano: 19.06.2022 r., 16:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Danie obiadowe z królikiem.
Królik w sosie
Królik w sosie śmietanowym to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest bardzo smaczne a przepis bardzo prosty. Koniecznie wypróbuj go w swojej kuchni.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 60 min
601 kcal
Kcal w porcji
480 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Królik tuszka (1500 g)
  • Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Śmietana 18% (400 g)
  • Masło klarowane (30 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
kuchenka, rondel

Przepis na królika w sosie krok po kroku

Tuszkę królika podziel na mniejsze kawałki, zalej mlekiem i odstaw do lodówki na noc.

Następnie mięso wyciągnij z mleka, osusz i oprósz solą oraz pieprzem.

W rondelku rozgrzej masło i obsmaż królika z każdej strony.

Następnie do rondelka dodaj pół szklanki wody, posyp rozmarynem i duś pod przykryciem do miękkości mięsa. Od czasu do czasu uzupełnij zawartość wody.

Śmietanę wymieszaj w opakowaniu z solą, pieprzem oraz szczyptą papryki słodkiej. Całość wlej do rondelka z mięsem królika.

Całość chwilę gotuj, do momentu aż sos zgęstnieje.

Natkę pietruszki umyj i posiekaj.

Gotowe danie podawaj posypane natką pietruszki z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na królika w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat królika w sosie

Królik w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny duszony królik w sosie doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki z ze świeżych sezonowych warzyw. Królika możesz przygotować również w sosie własnym. Przepis na królika w sosie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: tuszka królika, mleko, śmietana 18%, masło klarowane, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka oraz rozmaryn.

Jak przyrządzić królika duszonego w sosie śmietanowym? Tuszkę królika podziel na mniejsze kawałki, zalej mlekiem i odstaw do lodówki na noc. Następnie mięso wyciągnij z mleka, osusz i oprósz solą oraz pieprzem. W rondelku rozgrzej masło i obsmaż królika z każdej strony. Następnie do rondelka dodaj pół szklanki wody, posyp rozmarynem i duś pod przykryciem do miękkości mięsa. Od czasu do czasu uzupełnij zawartość wody. Śmietanę wymieszaj w opakowaniu z solą, pieprzem oraz szczyptą papryki słodkiej i wlej do rondelka z mięsem królika. Całość chwilę gotuj, do momentu aż sos zgęstnieje. Natkę pietruszki umyj i posiekaj. Gotowe danie podawaj posypane natką pietruszki z ulubionymi dodatkami.

Mięso królika jest dobry źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Zawiera także sporo żelaza, które odpowiada między innymi za transport tlenu przez erytrocyty. Ma małą ilość tłuszczu, dlatego może być spożywany przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Podsumowując smaczny królik w sosie śmietanowym jest najlepszy bezpośrednio po przygotowaniu. Przepis jest stosunkowo proste do wykonania, dlatego warto wypróbować go w swojej kuchni. Królika w sosie śmietanowym możemy podać jako obiad dla całej rodziny. Królik doskonale komponuje się z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówkami ze świeżych warzyw. Dania duszone świetnie sprawdzają się na diecie lekkostrawnej, jednak warto wtedy dusić potrawy bez wstępnego obsmażania - w tym przepisie również możemy pominąć ten krok.

Alergeny w króliku w sosie

Lista alergenów dla królika w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietana 18%
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze królika w sosie

na 100g gotowej potrawy

Królik w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na smaczny obiad. Stanowi on dobre źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kcal)
125.32
601.52
Białko (g)
14.39
69.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany (g)
1.78
8.54
Węglowodany przyswajalne (g)
1.74
8.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz (g)
6.44
30.91
Tłuszcze nasycone (g)
4.34
20.81
Tłuszcze nienasycone (g)
2.11
10.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.63
7.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
2.29
Cholesterol (mg)
65.08
312.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A (µg (mcg))
42.04
201.81
Witamina C (mg)
1.77
8.49
Retinol (µg (mcg))
36.02
172.92
Tiamina (mg)
0.03
0.17
Ryboflawina (mg)
0.09
0.45
Niacyna (mg)
4.02
19.28

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód (mg)
43.96
211.00
Potas (mg)
288.12
1382.97
Wapń (mg)
50.47
242.26
Fosfor (mg)
171.43
822.89
Magnez (mg)
22.36
107.32
Żelazo (mg)
2.04
9.78
Szacunkowy indeks glikemiczny królika w sosie 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania królika w sosie

Koszt składników
97.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Królik tuszka
1500 g
39.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
58.50
Za 1500 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Śmietana 18%
400 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.40
Za 400 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
97.90