Królik pieczony w rękawie
- Królik tuszka (1500 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Sos sojowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na królika pieczonego w rękawie krok po kroku
Mięso królika podzielna części i dokładnie umyj.
Do miseczki wlej sos sojowy oraz olej. Do składników dodaj 2 łyżeczki czosnku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę imbiru mielonego, 1 łyżeczkę pieprzu ziarnistego oraz 1 łyżeczkę soli. Składniki dokładnie wymieszaj.
Marynatą natrzyj każdy kawałek mięsa, włóż go do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiąż z dwóch stron i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Następnie mięso wyciągnij z lodówki i pozostaw do nagrzania w temperaturze pokojowej.
Następnie rękaw do pieczenia ułóż na blaszce.
Mięso z królika piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut.
Upieczone mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Pasztet z królika
-
Królik w śmietanie
-
Królik pieczony
-
Potrawka z królika
-
Rosół z królika
-
Comber z królika
-
Królik duszony
-
Królik w sosie śmietanowym
-
Królik z piekarnika
-
Królik w sosie
-
Wątróbka z królika
-
Pasztet z królika po staropolsku
-
Pasztet z królika
-
Królik pieczony z warzywami
-
Królik duszony w warzywach
-
Pasztet z królika w słoiku
-
Barszcz z królika
-
Królik w piwie
-
Potrawy z królika
Więcej informacji na temat królika pieczonego w rękawie
Królik pieczony w rękawie to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Królika pieczonego warto podać z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz surówką przygotowaną na bazie buraczków (np. Z buraczkami zasmażanymi lub buraczkami z cebulką). Sprawdzony przepis na królika pieczonego w rękawie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: królik tuszka, olej rzepakowy, sos sojowy, sól, papryka słodka, imbir mielony, czosnek mielony oraz pieprz zielony ziarnisty.
A jak zrobić królika w rękawie? Mięso królika podzielna części i dokładnie umyj. Do miseczki wlej sos sojowy oraz olej. Do składników dodaj 2 łyżeczki czosnku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę imbiru mielonego, 1 łyżeczkę pieprzu ziarnistego oraz 1 łyżeczkę soli. Składniki dokładnie wymieszaj. Marynatą natrzyj każdy kawałek mięsa, włóż go do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiąż z dwóch stron i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie mięso wyciągnij z lodówki i pozostaw do nagrzania w temp preturze pokojowej. Następnie rękaw do pieczenia ułóż na blaszce. Mięso z królika piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut. Upieczone mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.
Tuszka królika jest dobry źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Zawiera także sporo żelaza, które odpowiada między innymi za transport tlenu przez erytrocyty. Ma małą ilość tłuszczu dlatego może być spożywany przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.
Podsumowując: wiesz już ile czasu piec królika pieczonego. Królik pieczony stanowi doskonała pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczny królik jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych. Królika warto podać z gotowanymi ziemniakami oraz surówką przygotowaną na bazie buraczków.
Alergeny w króliku pieczonym w rękawie
Lista alergenów dla królika pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
W przepisie na królika pieczonego w rękawie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pieprz zielony ziarna
Wartości odżywcze królika pieczonego w rękawie
Królik pieczony w rękawie to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso królika jest bardzo delikatne i stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.