Królik duszony w warzywach
- Królik tuszka (1300 g)
- Marchewka (90 g)
- Pietruszka (90 g)
- Cebula (200 g)
- Seler korzeniowy (100 g)
- Masło (100 g)
- Bulion warzywny (150 ml)
- Miód (10 g)
- Musztarda (10 g)
- Ocet jabłkowy (10 ml)
- Czosnek (40 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Papryka zielona (70 g)
Przepis na królika duszonego w warzywach krok po kroku
Królika umyj i osusz, podziel na porcje. Składniki na marynatę połącz i natrzyj nią królika. Przykryj i włóż do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
Marchewkę, pietruszkę i seler umyj i obierz, cebulę pokrój w ćwiartki, paprykę umyj i pokrój w większe kawałki. Obłóż królika warzywami, dodaj kilka ziaren jałowca i listki laurowe.
Na wierzchu rozłóż pokrojone masło i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz pod przykryciem lub folią aluminiową przez 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Następnie kawałki mięsa obróć na drugą stronę, podlej bulionem warzywnym, zmniejsz temp.do 180 st. C. Ściągnij pokrywkę, by mięso ładnie się zrumieniło.
Piecz jeszcze ok.1,5 godziny do miękkości, od czasu do czasu podlewając wyciekającym sosem.
-
Pasztet z królika
-
Królik w śmietanie
-
Królik pieczony
-
Potrawka z królika
-
Rosół z królika
-
Comber z królika
-
Królik duszony
-
Królik w sosie śmietanowym
-
Królik pieczony w rękawie
-
Królik z piekarnika
-
Królik w sosie
-
Wątróbka z królika
-
Pasztet z królika po staropolsku
-
Pasztet z królika
-
Królik pieczony z warzywami
-
Pasztet z królika w słoiku
-
Barszcz z królika
-
Królik w piwie
-
Potrawy z królika
Więcej informacji na temat królika duszonego w warzywach
Królik duszony w warzywach to potrawa niezwykle smaczna, ale również bardzo ciekawa i odżywcza. Jeśli szukasz pomysłu na uroczysty obiad, wypróbuj tego przepisu.
Przepis na królika duszonego w warzywach to smaczny wybór na lekkostrawny obiad. Tak przygotowane mięso jest delikatne i bardzo soczyste. Wprost rozpływa się w ustach. Mięso z królika to najlepszy wybór nie tylko dla dzieci, ale również dla osób, które szukają mięsa zdrowego, o niskiej zawartości tłuszczu. To pomysł na smaczny obiad. Całość jest prosta i szybka. Warzywa z sosu stają się bardzo miękkie i rozpływają się w ustach. Cały sos przyciąga wzrok ze względu na mnogość barw. Potrawa, która powstaje, jest niezwykle sycąca i pełna smaku. Jest również zdrowym wyborem ze względu na sporą ilość dodanych warzyw. To danie, które pozwala powrócić do czasów dzieciństwa. Królik smakuje jak babcine danie. To ze względu na bardzo tradycyjny przepis. Jej głównym składnikiem jest sos. Przepis może wydawać się pracochłonny, gdyż jest to danie składające się z wielu składników. Jednak to tylko mylne pierwsze wrażenie, tak naprawdę całość można przygotować w naprawdę ekspresowym tempie i jest to bardzo łatwe. Na pewno nie sprawi żadnej trudności w wykonaniu, nawet osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić królika duszonego w warzywach, by był pyszny i dobry dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. Królik tak przygotowany jest pyszny i dobry dla zdrowia. Powstaje z niego danie pyszne, dobre dla żołądka, a także szybkie. Składniki na potrawkę powinny być jak najlepszej jakości, by całość smakowała dobrze. Warto wybierać świeże mięso, które sprawi, że całe danie będzie wyborne. Najlepiej dodawać kawałki, które nie mają zbyt dużo tłuszczu, a błonki wycinać przed gotowaniem. To dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle sycący i świetnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami, kaszami czy kluskami. Jest więc uniwersalną bazą różnego rodzaju dań. Bazuje tylko na kilku produktach, jednak dzięki temu można tę potrawę przygotować dosłownie zawsze. To doskonały pomysł na smaczne danie, które sprawdzi się na obiad.
Alergeny w króliku duszonym w warzywach
Lista alergenów dla królika duszonego w warzywach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
Wartości odżywcze królika duszonego w warzywach
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i witamin.
Energia i białka
(365g)
Węglowodany
(365g)
Tłuszcze
(365g)
Witaminy
(365g)
Składniki mineralne
(365g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.