Krokiety ziemniaczane z pieczarkami

Opublikowano: 23.04.2025 r.
Ziemniaki późne, pieczarki, cebula i jajko to główni bohaterowie naszych krokietów ziemniaczanych z pieczarkami. Do tego dochodzą jeszcze mąka pszenna, mąka ziemniaczana oraz chrupiąca bułka tarta, która nadaje całości wyjątkowego charakteru. Natka pietruszki dodaje świeżości i aromatu, a oliwa z oliwek idealnie nada się do smażenia.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g
 - Jajko - 1 szt.
 - Mąka pszenna typ 1850 - 100 g
 - Mąka ziemniaczana - 20 g
 - Bułka tarta - 80 g
 - Oliwa z oliwek - 100 ml
 - Pieczarki - 550 g
 - Cebula - 100 g
 - Natka pietruszki - 30 g
 - Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, mielony czosnek
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
 
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki ugotuj, ostudź i przeciśnij przez praskę.
 - Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy. Podsmaż na niej pokrojoną drobno cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj pokrojone w kostkę pieczarki.
 - Pieczarki smaż z cebulą do miękkości. Dodaj sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
 - Dodaj do ziemniaków jajko, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy: odrobinę soli, pieprzu majeranku i czosnku. Wymieszaj rękami.
 - Z ziemniaków formuj podłużne lub okrągłe (jak wolisz), płaskie placuszki i układaj na desce.
 - Na każdy placuszek nałóż łyżkę nadzienia i przełóż drugim. Zlep brzegi i uformuj.
 - Kotleciki obtocz bułką tartą.
 - Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Smaż kotleciki na złocisto.
 
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo witamin, jednak brak w niej białka - podawaj więc ze składnikami będącymi jego źródłem.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny