Krokiety ziemniaczane z pieczarkami

Opublikowano: 27.01.2024 r., 16:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Złociste krokiety ziemniaczane z pieczarkami
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek, który przygotujesz w kilka chwil w swojej kuchni z ziemniaków i pieczarek.
Przygotowanie 45 min
Smażenie 25 min
664 kcal
Kcal w porcji
508 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 1850 (100 g)
  • Mąka ziemniaczana (20 g)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Oliwa z oliwek (100 ml)
  • Pieczarki (550 g)
  • Cebula (100 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na krokiety ziemniaczane z pieczarkami krok po kroku

Ziemniaki ugotuj, ostudź i przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy. Podsmaż na niej pokrojoną drobno cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj pokrojone w kostkę pieczarki.

Pieczarki smaż z cebulą do miękkości. Dodaj sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.

Dodaj do ziemniaków jajko, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy: odrobinę soli, pieprzu majeranku i czosnku. Wymieszaj rękami.

Z ziemniaków formuj podłużne lub okrągłe (jak wolisz), płaskie placuszki i układaj na desce.

Na każdy placuszek nałóż łyżkę nadzienia i przełóż drugim. Zlep brzegi i uformuj.

Kotleciki obtocz bułką tartą.

Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Smaż kotleciki na złocisto.

Jak oceniasz przepis na krokiety ziemniaczane z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat krokietów ziemniaczanych z pieczarkami

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek, który przygotujesz w kilka chwil w swojej kuchni z ziemniaków i pieczarek. Z tego przepisu dowiesz się, jak się robi je krok po kroku.

Przepis na krokiety ziemniaczane z pieczarkami to smaczne rozwiązanie na wegetariański obiad lub kolację. Powstają z niego bardzo nieskomplikowane krokieciki, które zaskakują wyrazistym smakiem. Mają wspaniałą konsystencję i są bardzo dobrze przyprawione, dzięki czemu nie potrzebują żadnych dodatków. To pomysł dla wszystkich, którzy nie przepadają za tradycyjnymi krokietami. Te z ziemniaka są znacznie lżejsze, a równie smaczne czy pożywne. Są równie proste i sycące, a mogą je włączyć do diety nawet wegetarianie. Tak przygotowane ziemniaki są miłą odmianą dla typowych dań z ich udziałem, a przy tym nie są zbyt ciężkostrawne czy kaloryczne. To danie, które wspaniale sprawdzi się na obiad, ale również na kolację.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krokiety ziemniaczane z pieczarkami, by były pyszne i dobre nawet dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To dobry wybór na obiad, jeśli szukasz czegoś prostego, a przy okazji naprawdę ciekawego. Choć wykonane bez dodatku mięsa są bardzo sycące i niezwykle aromatyczne. To potrawa idealna dla wszystkich miłośników ziemniaczanych dań. Te krokiety dobrze sprawdzą się z kaszą, ale można je również jeść jako osobne danie. Te krokiety robi się z ziemniaków, najlepiej z późnych odmian. Warto wybrać takie gatunki, które po ugotowaniu są bardzo miękkie i dobrze się kleją. Dzięki temu całość fantastycznie się połączy i będzie się pięknie prezentowała. Takie kotlety można jeść same, czy z dodatkiem ulubionego sosu. W tym daniu ziemniaki zostały połączone z pieczarkami. To niezwykle smaczny duet. Ziemniaki są w smaku dość delikatne, dlatego naprawdę doskonale smakują połączone z pieczarkami. Sprawdzą się zarówno białe pieczarki, jak i te brązowe. Zawierają sporo błonnika, dzięki czemu na pewno pozytywnie wesprą florę bakteryjną. Na pewno zasmakują w nich wegetarianie, laktoowowegetarianie i fleksitarianie.

Alergeny w krokietach ziemniaczanych z pieczarkami

Lista alergenów dla krokietów ziemniaczanych z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze krokietów ziemniaczanych z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo witamin, jednak brak w niej białka - podawaj więc ze składnikami będącymi jego źródłem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(508g)
Energia (kcal)
130.80
664.48
Białko (g)
3.62
18.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(508g)
Węglowodany (g)
17.20
87.37
Węglowodany przyswajalne (g)
15.01
76.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.19
11.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(508g)
Tłuszcz (g)
5.67
28.80
Tłuszcze nasycone (g)
1.22
6.21
Tłuszcze nienasycone (g)
4.45
22.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.73
18.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
3.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.05
51.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(508g)
Witamina A (µg (mcg))
10.53
53.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
1.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.61
64.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.78
3.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.32
21.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.66
Ryboflawina (mg)
0.16
0.82
Niacyna (mg)
2.09
10.63
Foliany (µg (mcg))
22.78
115.72
Beta karoten (µg (mcg))
74.99
380.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(508g)
Sód (mg)
38.72
196.71
Potas (mg)
349.92
1777.60
Wapń (mg)
20.86
105.97
Fosfor (mg)
84.32
428.34
Magnez (mg)
24.30
123.44
Żelazo (mg)
1.10
5.60
Cynk (mg)
0.57
2.89
Miedź (mg)
0.18
0.92
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów ziemniaczanych z pieczarkami 77
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krokietów ziemniaczanych z pieczarkami

Koszt składników
56.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 1850
100 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Mąka ziemniaczana
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Bułka tarta
80 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Pieczarki
550 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
5.50
Za 550 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
56.80