Krokiety ziemniaczane
- Ziemniaki ugotowane - 8 sztuk (600 g)
- Ser twarogowy półtłusty - 1 kostka (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 7 łyżek (70 ml)
- Bułka tarta - 3/4 szklanki (160 g)
- Jajko - 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
Przepis na krokiety ziemniaczane krok po kroku
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Włóż je do garnka i zalej wodą. Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez ok. 25 min. Odcedź je i od razu potłucz (np. praską do ziemniaków). Następnie odstaw do ostygnięcia.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę i umieść na patelni.
Smaż do przyrumienienia (ok. 5-8 min). Odstaw do przestudzenia.
Twaróg rozdrobnij za pomocą widelca, a następnie dodaj go do ziemniaków. Ziemniaki z twarogiem zagnieć praską do ziemniaków.
Następnie dodaj cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj.
Z gotowej masy uformuj krokiety. Następnie kolejno obtocz je w jajkach i bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej.
Ziemniaczane krokiety smaż ok. 3-4 min z każdej strony do ładnego przyrumienienia.
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Ciasto na krokiety
-
Krokiety ze szpinakiem
-
Farsz do krokietów
-
Naleśniki na krokiety
-
Krokiety z kapustą
-
Krokiety na wigilię
-
Krokiety z mięsem i kapustą
-
Krokiety z grzybami
-
Krokiety z mięsem z rosołu
-
Krokiety z kurczakiem
-
Krokiety z mięsem i pieczarkami
-
Farsz do krokietów z mięsa
-
Farsz na krokiety z mięsem
-
Krokiety
Więcej informacji na temat krokietów ziemniaczanych
Krokiety ziemniaczane idealnie nadają się na obiad dla dzieci, choć dorośli równie chętnie po nie sięgają. Te krokiety smakują jak pierogi ruskie, ale nie mają ciasta, więc ich przygotowanie jest nieco mniej pracochłonne.
Jak się robi krokiety z ziemniaków? Przede wszystkim trzeba zacząć od ugotowania ziemniaków. Gdy będą już ugotowane, trzeba je odcedzić i od razu potłuc tłuczkiem. Kiedy ziemniaki przestygną, można do nich dodać przysmażoną cebulkę oraz twaróg. Po doprawieniu i wymieszaniu tak powstałą masę należy uformować i obtoczyć w jajkach, a potem w bułce tartej. Następnie krokiety trzeba usmażyć na złoto z każdej strony.
Ten przepis możesz nieco zmodyfikować. Do cebulki możesz dodać starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Te ziemniaczane krokiety będą też bardzo smaczne z przysmażonym wędzonym boczkiem. Do roztrzepanych jajek, w których będą obtaczane krokiety, możesz dodać mleko. Jeśli nie chcesz czuć kawałków cebuli w krokietach, możesz ją zetrzeć na tarce na małych lub średnich oczkach.
Krokiety można wykonać także z ciasta na kopytka. Do ugotowanych ziemniaków dodaj mąkę (pszenną i ziemniaczaną), sól oraz jajko. Całość dobrze zagnieć i podziel na mniejsze kawałki. Na środku placka umieść wybrany farsz i zalep krokiety, a potem obtocz je w mleku z jajkiem oraz w bułce tartej. Krokiety z gotowanych ziemniaków można zrobić z pieczarkami. Możesz je przygotować na patelni razem z cebulką i czosnkiem. Te krokiety będą dobrze smakować z mięsem mielonym.
Podobne do tych krokietów są krokiety ruskie. Przygotowanie ziemniaków z cebulką i twarogiem przebiega identycznie, ale w krokietach ruskich tę masę trzeba umieścić w naleśniku, a dopiero potem obtoczyć w jajkach i bułce tartej.
Przepis na krokiety ziemniaczane z serem i cebulką jest łatwy. Warto jednak wiedzieć, że przygotowanie tej potrawy zajmuje nieco czasu. Nie są to krokiety z piekarnika, więc pamiętaj, aby po usmażeniu krokietów, umieścić je na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Alergeny w krokietach ziemniaczanych
Lista alergenów dla krokietów ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze krokietów ziemniaczanych
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.