Przepis na krokiety z warzywami krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, patelnia do naleśników, mikser, duża miska

W misce wymieszaj składniki na naleśniki: 40 ml oleju, 4 jajka, mąkę pszenną, mleko oraz 250 ml wody.

Miksuj, aż ciasto będzie jednolite. Odstaw na 30 minut.

Rozgrzej patelnie do naleśników. Nabieraj łyżką porcje ciasta i wylewaj na patelnie. Smaż naleśniki z obu stron, aż się zarumienią.

Warzywa na patelnię przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Dopraw do smaku.

Na naleśniki wykładaj warzywa. Zawiń boki naleśnika do środka, a następnie zwiń w rulon.

W misce roztrzep jajka.

Obtaczaj krokiety w jajku, a następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej pozostały olej.

Smaż krokiety, aż bułka się zarumieni.

Krokiety z warzywami na drewnianej desce
Krokiety z warzywami
Koszt przygotowania dania
13.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
252 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Krokiety z warzywami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o krokietach z warzywami

Krokiety z warzywami to pyszny sposób na szybki obiad. Wystarczą mrożone warzywa na patelnię, ciasto naleśnikowe i kilka minut przygotowania.

Przekonaj się sam, że przepis na krokiety z warzywami jest super prosty, a z niego powstają pyszne krokiety bez mięsa. Najpierw w misce wymieszaj składniki na naleśniki: olej, jajka, mąkę pszenną, mleko oraz wodę. Miksuj, aż ciasto będzie jednolite. Odstaw na 30 minut. Rozgrzej patelnie do naleśników. Nabieraj łyżką porcje ciasta i wylewaj na patelnie. Smaż naleśniki z obu stron, aż się zarumienią. Jak pewnie zauważyłeś, podczas smażenia nie dodaje się tłuszczu, ponieważ w cieście występuję dodatek masła. Jest pewne powiedzenie, które sugeruje, że pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje i zawsze ląduje w koszu. Tutaj kluczową rolę odgrywa odpowiednio nagrzana patelnia. Warto przed przewróceniem odczekać, aż naleśnik przestanie kleić się do patelni teflonowej. Jeśli poruszysz patelnią, a placek delikatnie się przesunie to znak, że znacznie zmniejszyło się ryzyko rozerwania naleśnika podczas obracania.

Teraz pora na farsz warzywny- najprostszy element we wskazówkach jak zrobić krokiety z warzywami. Mrożone warzywa na patelnię przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Dopraw do smaku. Teraz wystarczy na naleśniki wyłożyć warzywa. Zawiń boki naleśnika do środka, a następnie zwiń w rulon. W misce roztrzep jajka. Obtaczaj krokiety w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Smaż te smaczne krokiety, aż bułka się zarumieni.

Te dobre, wegetariańskie krokiety świetnie pasują do domowego, smacznego barszczu. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić barszcz do krokietów z warzywami to już pokazuje nasz prosty przepis. Na początku buraki obierz i umyj. Pokrój buraki w plasterki. Bulion doprowadź do wrzenia. Do bulionu dodaj buraki i wlej łyżkę octu. Dodaj suszone grzyby, zgniecione ząbki czosnku i 8 ziaren czarnego pieprzu. Gotuj całość około godzinę, aż buraki zmiękną. Odcedź buraki. Dopraw majerankiem, ewentualnie solą, octem, pieprzem i cukrem. Tyle wystarczy. W kilka chwil otrzymasz pyszne danie.

Wartości odżywcze krokietów z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
180.63 kcal
252.88 kcal
Białko
7.21 g
10.10 g

Węglowodany w krokietach z warzywami

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
19.70 g
27.57 g
Węglowodany przyswajalne
18.23 g
25.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.47 g
2.06 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
8.00 g
11.20 g
Tłuszcze nasycone
2.12 g
2.97 g
Tłuszcze nienasycone
5.88 g
8.23 g
Tłuszcze jednonasycone
4.08 g
5.72 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.80 g
2.51 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
84.64 mg
118.50 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na krokiety z warzywami

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A
106.57 µg (mcg)
149.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.96 mg
1.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.70 µg (mcg)
0.98 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.38 mg
0.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
42.43 µg (mcg)
59.41 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.61 mg
2.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
43.77 µg (mcg)
61.28 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
624.43 µg (mcg)
874.21 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krokiety z warzywami

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
110.31 mg
154.43 mg
Potas
143.46 mg
200.84 mg
Wapń
57.79 mg
80.90 mg
Fosfor
108.59 mg
152.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.46 mg
27.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.72 mg
2.40 mg
Cynk
0.75 mg
1.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów z warzywami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w krokietach z warzywami

Lista alergenów dla krokietów z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania krokietów z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mrożone warzywa na patelnię
450 g
5.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 450 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
70 ml
40 ml + 30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Jajko
4 szt.
do naleśników
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 3,2%
350 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 ml
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Koszt składników
32.30
Jak oceniasz przepis na krokiety z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób