Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, patelnia do naleśników, mikser, duża miska

Przepis na krokiety z warzywami krok po kroku

W misce wymieszaj składniki na naleśniki: 40 ml oleju, 4 jajka, mąkę pszenną, mleko oraz 250 ml wody.

Miksuj, aż ciasto będzie jednolite. Odstaw na 30 minut.

Rozgrzej patelnie do naleśników. Nabieraj łyżką porcje ciasta i wylewaj na patelnie. Smaż naleśniki z obu stron, aż się zarumienią.

Warzywa na patelnię przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Dopraw do smaku.

Na naleśniki wykładaj warzywa. Zawiń boki naleśnika do środka, a następnie zwiń w rulon.

W misce roztrzep jajka.

Obtaczaj krokiety w jajku, a następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej pozostały olej.

Smaż krokiety, aż bułka się zarumieni.

Krokiety z warzywami na drewnianej desce
Krokiety z warzywami - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - krokiety z warzywami

W skrócie
Kalorii w porcji
252 kcal
Wielkość
jednej porcji
140 g
Indeks glikemiczny
85

Wartości odżywcze krokietów z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Dania warzywne to najzdrowszy wybór na obiad.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
180.63
252.88
Białko (g)
7.21
10.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
19.70
27.57
Węglowodany przyswajalne (g)
18.23
25.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.47
2.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
8.00
11.20
Tłuszcze nasycone (g)
2.12
2.97
Tłuszcze nienasycone (g)
5.88
8.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.08
5.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.80
2.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
84.64
118.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.70
0.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.61
2.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
43.77
61.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
110.31
154.43
Potas (mg)
143.46
200.84
Wapń (mg)
57.79
80.90
Fosfor (mg)
108.59
152.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.46
27.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.72
2.40
Cynk (mg)
0.75
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów z warzywami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w krokietach z warzywami

Lista alergenów dla krokietów z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Więcej informacji na temat krokietów z warzywami

Krokiety z warzywami to pyszny sposób na szybki obiad. Wystarczą mrożone warzywa na patelnię, ciasto naleśnikowe i kilka minut przygotowania.

Przekonaj się sam, że przepis na krokiety z warzywami jest super prosty, a z niego powstają pyszne krokiety bez mięsa. Najpierw w misce wymieszaj składniki na naleśniki: olej, jajka, mąkę pszenną, mleko oraz wodę. Miksuj, aż ciasto będzie jednolite. Odstaw na 30 minut. Rozgrzej patelnie do naleśników. Nabieraj łyżką porcje ciasta i wylewaj na patelnie. Smaż naleśniki z obu stron, aż się zarumienią. Jak pewnie zauważyłeś, podczas smażenia nie dodaje się tłuszczu, ponieważ w cieście występuję dodatek masła. Jest pewne powiedzenie, które sugeruje, że pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje i zawsze ląduje w koszu. Tutaj kluczową rolę odgrywa odpowiednio nagrzana patelnia. Warto przed przewróceniem odczekać, aż naleśnik przestanie kleić się do patelni teflonowej. Jeśli poruszysz patelnią, a placek delikatnie się przesunie to znak, że znacznie zmniejszyło się ryzyko rozerwania naleśnika podczas obracania.

Teraz pora na farsz warzywny- najprostszy element we wskazówkach jak zrobić krokiety z warzywami. Mrożone warzywa na patelnię przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Dopraw do smaku. Teraz wystarczy na naleśniki wyłożyć warzywa. Zawiń boki naleśnika do środka, a następnie zwiń w rulon. W misce roztrzep jajka. Obtaczaj krokiety w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Smaż te smaczne krokiety, aż bułka się zarumieni.

Te dobre, wegetariańskie krokiety świetnie pasują do domowego, smacznego barszczu. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić barszcz do krokietów z warzywami to już pokazuje nasz prosty przepis. Na początku buraki obierz i umyj. Pokrój buraki w plasterki. Bulion doprowadź do wrzenia. Do bulionu dodaj buraki i wlej łyżkę octu. Dodaj suszone grzyby, zgniecione ząbki czosnku i 8 ziaren czarnego pieprzu. Gotuj całość około godzinę, aż buraki zmiękną. Odcedź buraki. Dopraw majerankiem, ewentualnie solą, octem, pieprzem i cukrem. Tyle wystarczy. W kilka chwil otrzymasz pyszne danie.

Szacunkowy koszt przygotowania krokietów z warzywami

Koszt składników
26.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mrożone warzywa na patelnię
450 g
5.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 450 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
70 ml
40 ml + 30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mleko 3,2%
350 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 ml
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Koszt składników
26.30
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na krokiety z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób