Krokiety z wafli
- Wafle tortowe (80 g)
- Kapusta kiszona (800 g)
- Pieczarki (250 g)
- Cebula (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Bułka tarta (80 g)
- Olej rzepakowy (60 ml)
Przepis na krokiety z wafli krok po kroku
Kapustę kiszoną posiekaj i włóż do garnka. Dodaj 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i pół łyżeczki kminku. Wlej pół szklanki wody i gotuj kapustę, aż zmięknie, około 30-40 minut. Odsącz na sitku.
Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni podgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim pieczarki, aż odparują.
W tym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do pieczarek. Smaż razem, aż cebula się zeszkli. Dopraw na koniec solą i pieprzem.
Ugotowaną kapustę dodaj na patelnię i wymieszaj z pieczarkami.
Na wafle wyłóż równomiernie farsz i zostaw na 2-3 minuty, by wafle zmiękły.
Gdy wafle zmiękną, zwiń całość w rulon i pokrój na 5 równych kawałków.
Każdy kawałek obtocz w rozmieszanym jajku i następnie w bułce tartej.
Smaż krokiety na rozgrzanym oleju, aż będą miały złoty kolor.
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Ciasto na krokiety
-
Krokiety ze szpinakiem
-
Krokiety ziemniaczane
-
Farsz do krokietów
-
Naleśniki na krokiety
-
Krokiety z kapustą
-
Krokiety na wigilię
-
Krokiety z mięsem i kapustą
-
Krokiety z grzybami
-
Krokiety z mięsem z rosołu
-
Krokiety z kurczakiem
-
Krokiety z mięsem i pieczarkami
-
Farsz do krokietów z mięsa
-
Krokiety
Więcej informacji na temat krokietów z wafli
Krokiety z wafli to świetne rozwiązanie, jeśli marzą Ci się pyszne krokiety, ale nie masz czasu na smażenie naleśników. To szybkie i smaczne rozwiązanie dla prawdziwych smakoszy.
Przepis na krokiety z wafli możesz wykonać w wersji wegetariańskiej lub mięsnej. Nasza propozycja świetnie sprawdzi się jako danie jarskie np. na Wigilię.
Farsz do krokietów powstanie z kapusty kiszonej i pieczarek. Na początku kapustę kiszoną posiekaj i włóż do garnka. Dodaj 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i pół łyżeczki kminku. Wlej pół szklanki wody i gotuj kapustę, aż zmięknie, około 30-40 minut. Odsącz na sitku. Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę. Na patelni podgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim pieczarki, aż odparują. W tym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do pieczarek. Smaż razem, aż cebula się zeszkli. Dopraw na koniec solą i pieprzem. Ugotowaną kapustę dodaj na patelnię i wymieszaj z pieczarkami. Na wafle wyłóż równomiernie farsz i zostaw na 2-3 minuty, by wafle zmiękły. Gdy wafle zmiękną, zwiń całość w rulon i pokrój na 5 równych kawałków. Każdy kawałek obtocz w rozmieszanym jajku i bułce tartej. Smaż krokiety na rozgrzanym oleju, aż będą miały złoty kolor.
Jeśli wiesz już jak zrobić krokiety z wafli, to nie czekaj ani chwili dłużej i wykonaj te pyszne krokiety z andrutów już dziś.
Andruty spotkać można w sklepie również pod nazwą wafli tortowych. Wypiekano je w Polsce już od XIX wieku. Jako miejsce ich pierwszego przygotowania wskazuje się Kalisz. Obecnie znajdują się one na liście produktów tradycyjnych. Do ich przygotowania wykorzystuje się masę z mąki, cukru pudru, jajek, mleka i masła, którą wypieka się w specjalnych formach. Mimo że najczęściej spotyka się je w słodkich wydaniach, to taki pomysł na wytrawne danie jest równie dobre. Potrzebne składniki na to danie na pewno znajdziesz w najbliższym sklepie, dlatego koniecznie wypróbuj krokiety z wafli.
Alergeny w krokietach z wafli
Lista alergenów dla krokietów z wafli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
- Bułka tarta
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze krokietów z wafli
Wskazuje się, że połączenie słodkiego i słonego smaku w jednym daniu daje najwięcej satysfakcji, stąd duża popularność dań słodko-wytrawnych, np. słonego karmelu.
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.