Krokiety z wafli

Opublikowano: 07.09.2022 r., 19:28 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chrupiące krokiety na talerzu
Krokiety z wafli
Krokiety z wafli to świetne rozwiązanie, jeśli marzą Ci się pyszne krokiety, ale nie masz czasu na smażenie naleśników. To szybkie i smaczne rozwiązanie dla prawdziwych smakoszy.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
313 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Wafle tortowe (80 g)
  • Kapusta kiszona (800 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Cebula (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kmin rzymski
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, sitko

Przepis na krokiety z wafli krok po kroku

Kapustę kiszoną posiekaj i włóż do garnka. Dodaj 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i pół łyżeczki kminku. Wlej pół szklanki wody i gotuj kapustę, aż zmięknie, około 30-40 minut. Odsącz na sitku.

Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni podgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim pieczarki, aż odparują.

W tym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do pieczarek. Smaż razem, aż cebula się zeszkli. Dopraw na koniec solą i pieprzem.

Ugotowaną kapustę dodaj na patelnię i wymieszaj z pieczarkami.

Na wafle wyłóż równomiernie farsz i zostaw na 2-3 minuty, by wafle zmiękły.

Gdy wafle zmiękną, zwiń całość w rulon i pokrój na 5 równych kawałków.

Każdy kawałek obtocz w rozmieszanym jajku i następnie w bułce tartej.

Smaż krokiety na rozgrzanym oleju, aż będą miały złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na krokiety z wafli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat krokietów z wafli

Krokiety z wafli to świetne rozwiązanie, jeśli marzą Ci się pyszne krokiety, ale nie masz czasu na smażenie naleśników. To szybkie i smaczne rozwiązanie dla prawdziwych smakoszy.

Przepis na krokiety z wafli możesz wykonać w wersji wegetariańskiej lub mięsnej. Nasza propozycja świetnie sprawdzi się jako danie jarskie np. na Wigilię.

Farsz do krokietów powstanie z kapusty kiszonej i pieczarek. Na początku kapustę kiszoną posiekaj i włóż do garnka. Dodaj 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i pół łyżeczki kminku. Wlej pół szklanki wody i gotuj kapustę, aż zmięknie, około 30-40 minut. Odsącz na sitku. Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę. Na patelni podgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim pieczarki, aż odparują. W tym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do pieczarek. Smaż razem, aż cebula się zeszkli. Dopraw na koniec solą i pieprzem. Ugotowaną kapustę dodaj na patelnię i wymieszaj z pieczarkami. Na wafle wyłóż równomiernie farsz i zostaw na 2-3 minuty, by wafle zmiękły. Gdy wafle zmiękną, zwiń całość w rulon i pokrój na 5 równych kawałków. Każdy kawałek obtocz w rozmieszanym jajku i bułce tartej. Smaż krokiety na rozgrzanym oleju, aż będą miały złoty kolor.

Jeśli wiesz już jak zrobić krokiety z wafli, to nie czekaj ani chwili dłużej i wykonaj te pyszne krokiety z andrutów już dziś.

Andruty spotkać można w sklepie również pod nazwą wafli tortowych. Wypiekano je w Polsce już od XIX wieku. Jako miejsce ich pierwszego przygotowania wskazuje się Kalisz. Obecnie znajdują się one na liście produktów tradycyjnych. Do ich przygotowania wykorzystuje się masę z mąki, cukru pudru, jajek, mleka i masła, którą wypieka się w specjalnych formach. Mimo że najczęściej spotyka się je w słodkich wydaniach, to taki pomysł na wytrawne danie jest równie dobre. Potrzebne składniki na to danie na pewno znajdziesz w najbliższym sklepie, dlatego koniecznie wypróbuj krokiety z wafli.

Alergeny w krokietach z wafli

Lista alergenów dla krokietów z wafli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
    • Bułka tarta
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze krokietów z wafli

na 100g gotowej potrawy

Wskazuje się, że połączenie słodkiego i słonego smaku w jednym daniu daje najwięcej satysfakcji, stąd duża popularność dań słodko-wytrawnych, np. słonego karmelu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
108.13
313.57
Białko (g)
3.72
10.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
11.16
32.37
Węglowodany przyswajalne (g)
5.18
15.02
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.02
5.86
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
5.58
16.17
Tłuszcze nasycone (g)
0.90
2.62
Tłuszcze nienasycone (g)
4.67
13.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.03
8.79
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.43
4.15
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
39.99
115.96
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A (µg (mcg))
17.72
51.39
Brak danych dla: wafle tortowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.34
Brak danych dla: wafle tortowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.35
Brak danych dla: wafle tortowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.49
24.61
Brak danych dla: wafle tortowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.63
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.46
Brak danych dla: wafle tortowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
17.20
49.88
Brak danych dla: wafle tortowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.24
Brak danych dla: wafle tortowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.43
Brak danych dla: wafle tortowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.02
2.97
Brak danych dla: wafle tortowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.14
78.72
Brak danych dla: wafle tortowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.23
12.28
Brak danych dla: wafle tortowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
401.07
1163.10
Potas (mg)
174.95
507.36
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.01
95.74
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
56.20
162.99
Brak danych dla: wafle tortowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.42
36.03
Brak danych dla: wafle tortowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.30
3.77
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.41
1.19
Brak danych dla: wafle tortowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.23
Brak danych dla: wafle tortowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów z wafli 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krokietów z wafli

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wafle tortowe
80 g
3.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 80 g
Kapusta kiszona
800 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 800 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Bułka tarta
80 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
32.00