Krokiety z piekarnika
- Pieczarki - 15 szt (300 g)
- Kapusta kiszona (200 g)
- Ser gouda - 8 plastrów (200 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 2,5 szklanki (325 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (60 ml)
- Jajko (3 szt.)
- Mięso mielone z kurczaka (500 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Przepis na krokiety z piekarnika krok po kroku
W małym garnku umieść kapustę i zalej ją wodą. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ją na małym ogniu przez 40 minut.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Smaż przez 15 minut, aż mięso będzie rumiane.
Kapustę posiekaj bardzo drobno i włóż do dużej miski. Dodaj do niej mięso z pieczarkami i dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem, gałką i czosnkiem. Wymieszaj i odstaw do lodówki.
W misce zmieszaj mąkę, 2 jaja, mleko i 2 łyżki oleju. Dodaj odrobine soli. Wymieszaj rózgą, by nie było żadnych grudek.
Patelnię do smażenia beztłuszczowego porządnie nagrzej i nakładaj małymi porcjami masę naleśnikową. Smaż naleśnik z każdej strony, aż się zarumienią. Naleśniki układaj na małym talerzyku do ostudzenia.
Wzdłuż bocznej krawędzi naleśnika nałóż farsz. Naleśniki zwijaj w rulony.
Do naczynia żaroodpornego wlej 2 łyżki oliwy i rozprowadź po całej powierzchni. Na dnie poukładaj ciasno krokiety, tak by łączenie było na dole. Na wierzch zetrzyj żółty ser.
Piecz krokiety w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Ciasto na krokiety
-
Krokiety ze szpinakiem
-
Krokiety ziemniaczane
-
Farsz do krokietów
-
Naleśniki na krokiety
-
Krokiety z kapustą
-
Krokiety na wigilię
-
Krokiety z mięsem i kapustą
-
Krokiety z grzybami
-
Krokiety z mięsem z rosołu
-
Krokiety z kurczakiem
-
Krokiety z mięsem i pieczarkami
-
Farsz do krokietów z mięsa
-
Krokiety
Więcej informacji na temat krokietów z piekarnika
Krokiety z piekarnika to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej opcji smażonej na tłuszczu. Będzie idealna dla osób dbających o sylwetkę, a także dla tych, którzy potrzebują bardziej lekkostrawnej propozycji ze względu na choroby żołądka lub układu pokarmowego. W tej opcji krokiety mają mniej kalorii i tłuszczów. Są również bardziej chrupiące, a starty ser sprawia, że smakują po prostu wybornie. Ta opcja będzie świetnym urozmaiceniem tradycyjnej kuchni polskiej i przyniesie odrobinę świeżości do dania, które choć pyszne, zdążyło się już znudzić.
Krokiety pieczone w piekarniku robi się bardzo podobnie jak te w tradycyjne wersji. Pomija się tylko proces smażenia, a całość zawija się nawet łatwiej. Wszystko ze względu na ser, który się roztapia i uniemożliwia rozwinięcie się rulonów, dlatego nie trzeba składać ich tak skrupulatnie. Dzięki temu w tej opcji są naprawdę szybsze i dużo zdrowsze. Nie posiadają panierki, dzięki czemu nie wchłaniają tłuszczu. To idealna opcja dla osób, które ze względu na stan układu krwionośnego rezygnują z nadmiernej ilości tłuszczów w daniach. Pomimo zmiany obróbki termicznej są tak samo pyszne i aromatyczne.
Jeżeli zastanawiasz się jak piec krokiety w piekarniku, by były dobre i idealnie chrupiące, a całość nie zajęła zbyt dużej ilości czasu, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Ta receptura pozwala na stworzenie naprawdę pysznego dania, które nie jest zbyt skomplikowane.
Pieczone krokiety z kapustą i grzybami są świetną propozycją na obiad dla całej rodziny. Są niezwykle sycące ze względu na dużą ilość mięsa, a także sera i pieczarek. Pyszne ciasto naleśnikowe sprawia, że całość smakuje jeszcze lepiej i ma się ochotę na więcej. W dodatku tak przygotowane krokiety są naprawdę zdrowe.
Te przepyszne krokiety z pieczarkami i serem, to idealny sposób na pyszny posiłek, który pięknie się prezentuje, a nie wymaga zbyt dużej pracy. Kiedy połączy się naleśniki z mięsem powstaje zdrowe i sycące danie, które zadowoli nie tylko dorosłych, ale również najmłodszych domowników.
Alergeny w krokietach z piekarnika
Lista alergenów dla krokietów z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze krokietów z piekarnika
Energia i białka
(431g)
Węglowodany
(431g)
Tłuszcze
(431g)
Witaminy
(431g)
Składniki mineralne
(431g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.