Krokiety z pieczarkami i serem żółtym
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło klarowane (200 g)
- Mleko 3,2% (300 ml)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Pieczarki - 20 średnich sztuk (500 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Jogurt grecki pełnotłusty (400 g)
- Majonez (50 g)
- Czosnek (40 g)
- Ser żółty (400 g)
Przepis na krokiety z pieczarkami i serem żółtym krok po kroku
Do miski wbij jajka, wlej mleko i ubij.
Rozpuść masło klarowane.
Do jajek przesiej mąkę, dodaj cukier i rozpuszczone masło, zmiksuj.
Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż placki bez dodatku tłuszczu.
Naleśniki powinny być dość cienkie.
Pokrój pieczarki w plastry.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę, dodaj do niej pieczarki, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 5-7 minut.
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do pieczarek.
Zetrzyj na tarce ser żółty.
Naleśniki faszeruj pieczarkami, na pieczarki posyp żółty ser, zwiń naleśnika w rulon.
Naleśniki podsmaż na maśle.
W misce wymieszaj jogurt grecki i majonez, dodaj przeciśnięty czosnek.
Krokiety podawaj z sosem.
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Ciasto na krokiety
-
Krokiety ze szpinakiem
-
Krokiety ziemniaczane
-
Farsz do krokietów
-
Naleśniki na krokiety
-
Krokiety z kapustą
-
Krokiety na wigilię
-
Krokiety z mięsem i kapustą
-
Krokiety z grzybami
-
Krokiety z mięsem z rosołu
-
Krokiety z kurczakiem
-
Krokiety z mięsem i pieczarkami
-
Farsz do krokietów z mięsa
-
Krokiety
Więcej informacji na temat krokietów z pieczarkami i serem żółtym
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym to świetny pomysł na pyszne domowe danie. Krokiety bez panierki zawierają mniej kalorii niż tradycyjna potrawa. Przepis na krokiety z pieczarkami i serem żółtym jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia krokietów potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, masło klarowane, mleko, cukier, jajka, jogurt grecki, czosnek, majonez, pieczarki, cebula, natka pietruszki, ser żółty, sól, pieprz.
Jak zrobić krokiety z pieczarkami i serem żółtym? Do miski wbij jajka, wlej mleko i ubij. Rozpuść masło klarowane. Do jajek przesiej mąkę, dodaj cukier i rozpuszczone masło, zmiksuj. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż placki bez dodatku tłuszczu. Naleśniki powinny być dość cienkie. Pokrój pieczarki w plastry. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę, dodaj do niej pieczarki, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 5-7 minut. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do pieczarek. Zetrzyj na tarce ser żółty. Naleśniki faszeruj pieczarkami, na pieczarki posyp żółty ser, zwiń naleśnika w rulon. Naleśniki podsmaż na maśle. W misce wymieszaj jogurt grecki i majonez, dodaj przeciśnięty czosnek. Krokiety podawaj z sosem.
Pieczarki to grzyby bardzo popularne w kuchni. Mogą świetnie zastępować grzyby leśne, na które sezon trwa bardzo krótko. Pieczarki dostępne są w sklepach przez cały rok, a ich cena jest niska. Zawierają one duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Ser żółty jest bardzo dobrym źródłem wapnia w diecie. Produkuje się go z mleka krowiego, zawiera duża ilość białka i tłuszczu.
Podsumowując krokiety z serem to dobre danie na obiad dla całej rodziny. Krokiety można przechowywać w lodówce i odsmażyć przed podaniem kolejnego dnia. Farsz pieczarkowy można wzbogacić dodatkiem piersi kurczaka lub mięsa mielonego.
Alergeny w krokietach z pieczarkami i serem żółtym
Lista alergenów dla krokietów z pieczarkami i serem żółtym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Mleko 3,2%
- Jogurt grecki pełnotłusty
- Ser żółty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze krokietów z pieczarkami i serem żółtym
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym to danie zawierające dużą ilość białka. Jest także źródłem sporej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych. Krokiety są jednak mniej kaloryczne niż panierowana wersja. Zawierają gluten, więc nie powinny być spożywane przez chorych na celiakię.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.