Krokiety z pieczarkami i jajkiem

Opublikowano: 09.11.2021 r., 14:33 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krokiety z pieczarkami i jajkiem
Krokiety z pieczarkami i jajkiem
Dobre na święta krokiety z pieczarkami i jajkiem – idealny dodatek do świątecznego barszczyku czerwonego. To sprawdzony przepis na pyszny dodatek.
Przygotowanie 35 min
340 kcal
Kcal w porcji
215 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (7 szt.)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Woda gazowana 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki (315 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Cebula (150 g)
  • Ser gouda (150 g)
  • Bułka tarta 6 łyżek (60 g)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
  • Masło (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, tarka, duża miska

Przepis na krokiety z pieczarkami i jajkiem krok po kroku

Na początku przygotuj farsz.

Ugotuj 4 jajka na twardo.

Na patelnię dodaj masło i rozgrzej.

Pokrój cebulę w drobną kostkę, a pieczarki zetrzyj na tarce (duże oczka). Podsmaż całość z solą i pieprzem do zmięknięcia warzyw.

Ugotowane jajka obierz i pokrój w nie za dużą kostkę.

Umieść w misce pieczarki z cebulką oraz jajko. Dodaj starty na tarce (również duże oczka) ser żółty.

Całość wymieszaj i ewentualnie dopraw.

Naleśniki: 2 jajka zmiksuj z mąką, wodą, mlekiem oraz szczyptą soli na masę bez grudek.

Smaż na patelni naleśniki na złoty kolor. Jeżeli trzeba dodaj olej do masy bądź posmaruj patelnię olejem.

Składanie: gdy masz usmażone naleśniki i gotowy farsz zrób krokiety.

Na środek naleśnika nałóż około 2,5 łyżki farszu.

Naleśnika złap po bokach i połóż na farszu.

Niezawinięty brzeg zacznij zwijać w stronę drugiego, niezawiniętego brzegu.

Tak powstałe krokiety należy obtoczyć w rozbełtanym jajku z solą, a następnie w bułce tartej.

Krokiety smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na krokiety z pieczarkami i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat krokietów z pieczarkami i jajkiem

Dobre na święta krokiety z pieczarkami i jajkiem – idealny dodatek do świątecznego barszczyku czerwonego. To sprawdzony przepis na pyszny dodatek. Krokiety z pieczarkami i jajkiem są wzbogacone o rozpływający się w ustach ser żółty, który znajduje się w farszu. Ponadto całość otoczona jest chrupiącą panierką z jajka i bułki tartej. Ten sprawdzony przepis jest wprost stworzony na święta do barszczyku zamiast znanych uszek. Jest też genialnym przepisem na krokiety z pieczarkami i jajkiem na zwykły dzień.

Krokiety z pieczarkami i jajkiem są sprawdzonym przepisem, który jest dosyć czaso- i pracochłonnym. Należy bowiem wykonać 3 czynności, każda z nich wymaga czasu. Jak zrobić krokiety z pieczarkami i jajkiem, by były pyszne? Na początku warto ugotować jajka na twardo i zrobić farsz – podsmażenie pieczarek i cebuli na maśle, połączenie ich z jajkami, serem i przyprawami. Następnie czas na naleśniki. Pozostało tylko zawijanie, obtaczanie i smażenie.

Dobre krokiety z pieczarkami i jajkiem to tradycyjna Polska potrawa, którą najczęściej je się w święta Bożego Narodzenia. Inaczej rzecz ujmując jest to pyszne, panierowane ciasto naleśnikowe, które ma smaczny farsz. Przepis na krokiety z pieczarkami i jajkiem charakteryzuje się tym, że krokiety są zawijane. Jak zrobić krokiety z pieczarkami i jajkiem, by były odpowiednio zawinięte? Na środek naleśnika wyłóż w kształcie prostokąta farsz. Złap z obu boków naleśnika i połóż je na wierzchu (na farszu). Następnie złap od dołu za niezwinięty brzeg i zwijaj naleśnika w górę do ostatniego wolnego brzegu. Nie jest to trudne, ale na początku może wymagać czasu na nauczenie się. Krokiety z pieczarkami i jajkiem obtocz w panierce i usmaż na oleju. Usmażone krokiety polecam wykładać na talerzu, na którym znajduje się ręcznik papierowy (by utraciły nadmiar tłuszczu).

Jak zrobisz krokiety z pieczarkami i jajkiem powinno wyjść około 10-12 sztuk. Ilość krokietów jest silnie związana z wielkością naleśników. Po usmażeniu naleśników polecam zważyć farsz i całą jego masę podzielić na ilość naleśników. Następnie na naleśniki dodawaj tyle gramów farszu, by było wszędzie po równo. Dzięki temu krokiety będą jednakowej wielkości. Gdyby się okazało, że farszu jest za mało, a naleśników za dużo możesz zrobić inną wersję naleśników.

Przepis na krokiety z pieczarkami i jajkiem najlepiej smakuje na gorąco. Dobra rada na utrzymanie ciepła krokietów to umieszczenie je w naczyniu żaroodpornym i następnie podgrzewanie ich w piekarniku. W ten sposób krokiety pozostaną gorące do momentu podania.

Alergeny w krokietach z pieczarkami i jajkiem

Lista alergenów dla krokietów z pieczarkami i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser gouda
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze krokietów z pieczarkami i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest dosyć wysokokaloryczny. Zawiera sporą ilość tłuszczu, na którym należy smażyć krokiety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
158.30
340.34
Białko (g)
7.72
16.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
15.08
32.42
Węglowodany przyswajalne (g)
14.60
31.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
1.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
7.55
16.23
Tłuszcze nasycone (g)
3.03
6.51
Tłuszcze nienasycone (g)
4.52
9.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.25
6.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.27
2.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
77.22
166.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina A (µg (mcg))
53.49
115.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.04
2.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.53
1.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
0.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
53.36
114.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.04
4.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.01
86.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.87
4.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
110.73
238.06
Potas (mg)
161.47
347.16
Wapń (mg)
85.54
183.92
Fosfor (mg)
131.66
283.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.20
32.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.42
3.06
Cynk (mg)
0.89
1.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów z pieczarkami i jajkiem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krokietów z pieczarkami i jajkiem

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Woda gazowana
250 ml
1 szklanka
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
315 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 315 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Bułka tarta
60 g
6 łyżek
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
46.00