Krokiety z pieczarkami
- Mleko 2% (500 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 550 (300 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Pieczarki (300 g)
- Ser gouda (100 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Bułka tarta (50 g)
Przepis na krokiety z pieczarkami krok po kroku
Mleko, mąkę, 2 jajka, pół szklanki wody gazowanej i szczyptę soli miksuj na gładką masę. Ciasto naleśnikowe usmaż partiami na patelni naleśnikowej z dodatkiem oleju.
Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj pokrojone pieczarki, sos, pieprz oraz papkę słodką. Składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż chwilę (około 5 minut). Następnie warzywa pozostaw do wystudzenia.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Starty ser wymieszaj z pieczarkami i cebulą. Następnie masę ułóż na naleśniki, rozsmaruj ją oraz zawiń naleśniki w krokiety.
W jednej misce rozbełtaj dwa jajka, do drugiej wsyp bułkę tartą.
Następnie krokiety obtocz w jajku i bułce tartej oraz podsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju do zarumienienia się bułki.
Krokiety podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz podać je z dodatkiem barszczu czerwonego.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki na słodko
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat krokietów z pieczarkami
Przepis na pyszne krokiety z pieczarkami to danie, które idealnie nadaje się jako przekąska lub potrawa obiadowa. Krokiety z pieczarkami idealnie pasować będą jako dodatek do czystego barszczu czerwonego. Jeżeli umiesz usmażyć naleśniki to z krokietami na pewno też sobie poradzisz i nie sprawią one Tobie trudności. Składniki których potrzebujesz do przygotowania krokietów to mleko, jajka, mąka, olej, pieczarki, ser żółty, cebula, bułka tarta, sól, pieprz i papryka słodka.
A teraz zdradzę Ci przepis jak zrobić dobre krokiety z pieczarkami. Najpierw przygotowujemy sobie standardową masę naleśnikową. Mleko, mąkę, jajka, wodę i szczyptę soli miksujemy w misce na jednolitą masę. Smażymy na patelni standardowe naleśniki. Po usmażeniu naleśników będziemy robić farsz do krokietów z pieczarkami. Przygotuj sobie patelnie. Na oleju smażymy pokrojoną cebulkę na złocisty kolor. Do cebulki dajemy pokrojone pieczarki, sól, pieprz i słodką paprykę. Smażymy warzywa i nadzienie z pieczarek zostawiamy do wystudzenia. Ścieramy żółty ser na tarce na grubych oczkach. Starty ser wrzucamy do farszu i mieszamy wszystko ze sobą. Nadziewamy nasze naleśniki gotowym farszem i zawijamy w krokiety. W oddzielnej misce rozbijamy całe jajka, w których moczymy nasze zawinięte naleśniki. Następnym krokiem jest obtoczenie naszego krokieta w bułce tarce. Ostatni krok to już łatwizna. Smaż krokiety na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obydwóch stron.
Podsumowując krokiety z pieczarkami to danie które jest szybkie, dobre i łatwe, a przy okazji trudno znaleźć kogoś kto go nie lubi. Zaletą tego dania jest fakt, że można zrobić jednorazowo sporo krokietów, które później możemy zamrozić i odmrozić kiedy brakuje czasu na przygotowanie obiadu dla rodziny lub przyjaciół. Krokiety z pieczarkami to doskonałe źródło wielu cennych składników pokarmowych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Te niepozorne i proste w przygotowaniu krokiety pochodzą już ze Starożytnego Rzymu, dlatego warto wypróbować naszego przepisu, aby sprawdzić co jadano w dawnych i bardzo odległych czasach.
Alergeny w krokietach z pieczarkami
Lista alergenów dla krokietów z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ser gouda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Bułka tarta
Wartości odżywcze krokietów z pieczarkami
Krokiety z pieczarkami to doskonały pomysł na smaczny obiad. Jest to doskonały sposób na włączenie do swojej diety kapusty oraz grzybów.
Energia i białka
(310g)
Węglowodany
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Witaminy
(310g)
Składniki mineralne
(310g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.