Przepis na krokiety z parówką krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska

Do miski wlej mleko, dodaj mąkę i wbij jedno jajko. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.

Na bardzo rozgrzanej patelni smaż naleśniki.

Na środek każdego naleśnika wyłóż plaster sera, a na wierzch połóż pokrojoną na 4 części parówkę. Boki naleśnika złóż do środka, następnie całość zroluj.

Jajko wbij na talerz i dokładnie rozmieszaj. Każdy krokiet wymocz w jajku.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim krokiety po 3 - 4 minuty, by były rumiane.

Krokiety z parówką podane na białym talerzyku.
krokiety z parówką
Koszt przygotowania dania
13.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
499 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Krokiety z parówką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o krokietach z parówką

Krokiety z parówką to wspaniały pomysł na pyszne danie, które jest również tanie i bardzo łatwe w przygotowaniu. To naprawdę świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają nieskomplikowane propozycje. Do przygotowania używa się prostych składników, które z łatwości można znaleźć w każdym większym sklepie. To idealne danie dla wszystkich tych, którzy szukają dobrej alternatywy dla tradycyjnych krokietów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krokiety z parówką, by były łatwe, a przy tym naprawdę smaczne, ten prosty przepis przypadnie ci do gustu. To danie nieskomplikowane, ale zaskakujące pysznym smakiem. To danie będzie idealną opcją na kolację, przekąskę, ale również na imprezę, gdyż świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Do ich przygotowania potrzeba tylko patelni. Dobrze jest wykorzystać patelnię do smażenia naleśników, dzięki temu nie trzeba używać tak dużo oleju, a całość jest bardziej lekkostrawna.

Przepis na krokiety z parówką to dobra opcja dla wszystkich osób, które kochają ciekawe połączenia. To w krokiecie takie właśnie jest. Składają się na nie trzy pyszne warstwy. Parówka, która dodaje słonego smaku. Ser, który pod wpływem ciepła wspaniale się rozpływa. A także pyszny smażony naleśnik. W tym przepisie podany został bardzo klasyczny sposób na stworzenie tego dania, jednak można oczywiście sprawić, by całość była zdrowsza. Do smażenia naleśników można użyć mąki pełnoziarnistej, która ma mniejszy indeks glikemiczny i więcej błonnika. Warto zadbać o dobry wybór parówek. Najlepiej skorzystać z tych, które mają 100% zawartości mięsa. Lepiej również pozostać przy wyborze parówek drobiowych, które nie tylko mają mniej kalorii, ale również nasyconych kwasów tłuszczowych, co pozytywnie wpływa na układ krwionośny. Choć to tanie danie, nie musi być niezdrowe i bardzo ciężkostrawne. Te krokiety są tak łatwe i szybkie, że idealnie sprawdzą się na obiad, zwłaszcza dla zabieganych. To również dobry pomysł na kolację z kilku produktów. Całość świetnie łączy się również z ogórkiem i wędzonym serem. Wszystkie składniki można z łatwością dostać w każdym większym sklepie.

Wartości odżywcze krokietów z parówką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(179g)
Energia (kalorie)
279.04 kcal
499.48 kcal
Białko
12.01 g
21.51 g

Węglowodany w krokietach z parówką

Na 100g
Na porcję
(179g)
Węglowodany
19.66 g
35.18 g
Węglowodany przyswajalne
19.66 g
35.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(179g)
Tłuszcz
16.75 g
29.98 g
Tłuszcze nasycone
5.19 g
9.28 g
Tłuszcze nienasycone
11.57 g
20.70 g
Tłuszcze jednonasycone
8.11 g
14.51 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.46 g
6.19 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
85.72 mg
153.43 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na krokiety z parówką

Na 100g
Na porcję
(179g)
Witamina B6
0.14 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.66 µg (mcg)
1.18 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.77 mg
4.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
45.65 µg (mcg)
81.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krokiety z parówką

Na 100g
Na porcję
(179g)
Sód
357.38 mg
639.70 mg
Potas
142.30 mg
254.72 mg
Wapń
123.60 mg
221.24 mg
Fosfor
169.83 mg
304.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.43 mg
36.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.89 mg
3.38 mg
Cynk
1.17 mg
2.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów z parówką 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w krokietach z parówką

Lista alergenów dla krokietów z parówką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser żółty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania krokietów z parówką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Parówki
300 g
6 szt
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Ser żółty
120 g
6 plastrów
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
3.36
Za 120 g
Koszt składników
31.70
Jak oceniasz przepis na krokiety z parówką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.0% osób