Krokiety z mięsem z rosołu
- Olej rzepakowy - 10 łyżek (100 ml)
- Jajko - 5 jajek rozmiar M (5 szt.)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (160 g)
- Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Bułka tarta - 3/4 szklanki (160 g)
- Udko kurczaka bez skóry - Ugotowane (z rosołu) (200 g)
- Podudzie indyka bez skóry - Ugotowane (z rosołu) (100 g)
- Udko kacze - Ugotowane (z rosołu) (100 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Pieczarki - 7 sztuk (140 g)
- Marchewka - 1 średnia marchewka ugotowana (z rosołu) (70 g)
- Pietruszka - 1 pietruszka ugotowana (z rosołu) (80 g)
Przepis na krokiety z mięsem z rosołu krok po kroku
W misce zmiksuj przy użyciu miksera: 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki wody gazowanej, 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 szklanki mleka. Mąkę przesiej przez sitko, a następnie dodaj ją do masy i miksuj do połączenia się składników.
Na patelni umieść 1 łyżkę oleju i rozsmarują ją po całej patelni (np. przy użyciu ręcznika papierowego). Na dobrze rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Gotowe odstaw na bok i przykryj bawełnianą ściereczką.
Ugotowane mięso z rosołu oddziel od kości.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj cebulę. Przesmażaj do zeszklenia, a następnie dodaj pieczarki i całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i smaż ok. 15-20 min, aż woda z pieczarek całkiem odparuje. Odstaw do przestudzenia.
Mięso, pieczarki z cebulą, marchewkę i pietruszkę z rosołu zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj surowe jajko i wszystko dobrze wymieszaj.
Gotowy farsz umieść na naleśnikach. Złóż boki, a następnie zawiń naleśniki w rulon.
Krokiety obtocz w jajkach (roztrzepanych), a następnie w bułce tartej.
Na patelni umieść olej i rozgrzej go. Krokiety smaż aż do przyrumienienia z każdej strony.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat krokietów z mięsem z rosołu
Krokiety z mięsem z rosołu to pomysł na pyszne danie. W ten sposób mięso, które zostało, nie przepadnie, a jednocześnie zyska się drugie danie, które można podać od razu po rosole lub na drugi dzień. Do tych krokietów warto wykorzystać także ugotowane warzywa (np. marchewkę i pietruszkę, ale może być też i seler).
W tym przepisie istotne są dwa elementy: naleśniki i farsz. Naleśniki do krokietów powinny być cienkie, bo takie łatwiej się zawija. Przygotowując ciasto na naleśniki, zwróć uwagę na to, aby nie było zbyt gęste ani zbyt rzadkie. Przed nałożeniem porcji masy na chochelkę pamiętaj o tym, aby wymieszać ciasto. Naleśniki nie mogą być mocno przypieczone.
Farsz do krokietów z mięsa z rosołu może składać się z różnych dodatków. Często mięso i warzywa łączone są z pieczarkami i serem żółtym. Krokiety z kurczaka, kaczki i indyka to jedna wersja tego dania, ale odpowiednie będzie także mięso wołowe, jeśli takie wykorzystywałeś do ugotowania rosołu.
Zawinięte krokiety możesz przechowywać w lodówce. Tuż przed podaniem należy je zanurzyć w rozbełtanym jajku, a potem obtoczyć w bułce tartej. Krokiety przysmaża się na złoto w każdej strony. Jeśli nie chcesz robić krokietów w panierce, przypiec je na natłuszczonej patelni, aby je ogrzać i żeby powstała chrupiąca skórka. Podane w tym przepisie ilości bułki tartej oraz oleju są jedynie sugestią, ponieważ wszystko zależy od tego, ile krokietów zrobisz oraz na jakiej patelni będziesz je przysmażać.
Krokiety z gotowanym mięsem mogą być podawane na obiad dla dzieci. Jednak w tym przypadku zazwyczaj przygotowuje się krokiety wyłącznie z mięsem drobiowym i warzywami z rosołu. Potrawa dla dzieci powinna być łagodna (bez ostrych przypraw).
Przepis na krokiety z mięsem z rosołu może i jest łatwy, ale za to pracochłonny. Przygotowanie wszystkich składników zajmuje dość dużo czasu, mimo że mięso z rosołu jest już ugotowane. Jeżeli chcesz przygotować te krokiety szybciej, to konieczne będzie zrezygnowanie z jakiegoś składnika (np. z pieczarek).
Alergeny w krokietach z mięsem z rosołu
Lista alergenów dla krokietów z mięsem z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Bułka tarta
Wartości odżywcze krokietów z mięsem z rosołu
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.