Krokiety z mięsem mielonym i serem

Opublikowano: 03.05.2021 r., 12:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krokiety z mięsem mielonym i serem podane na kolorowym talerzu. Całość przyozdobiona jest natką pietruszki.
Krokiety z mięsem mielonym i serem
Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na smaczne krokiety z mięsem mielonym i serem. Jest to doskonała propozycja na smaczny obiad i dodatek do barszczu.
Przygotowanie 45 min
642 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Pieczarki (500 g)
  • Mięso mielone z kurczaka (300 g)
  • Ser gouda (200 g)
  • Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
  • Mąka pszenna typ 750 (300 g)
  • Mleko 2% (150 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Bułka tarta (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, mikser, tarka, miska

Przepis na krokiety z mięsem mielonym i serem krok po kroku

Pieczarki obierz, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanej patelni, aż z pieczarek odparuje woda. Następnie pieczarki przełóż do miseczki.

Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie podsmaż ją na rozgrzanym oleju przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj do cebuli mięso mielone i smaż do momentu, aż nie będzie surowe.

Mięso połącz z pieczarkami i dokładnie wymieszaj.

Przygotuj ciasto naleśnikowe: Do miski wsyp mąkę, dodaj jedno jajko i szczyptę soli, następnie dodaj mleko i pół szklanki wody gazowanej. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę.

Ciasto naleśnikowe usmaż partiami na patelni z dwóch stron.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Na każdy naleśnik nałóż odrobinę farszu, posyp je startym serem żółtym i zawiń w krokiety.

Krokiety obtocz w roztrzepanych jajkach oraz w bułce tartej, następnie podmaż je z dwóch stron do zarumienienia się bułki tartej.

Gotowe krokiety podawaj na ciepło, np. z dodatkiem barszczu czerwonego.

Jak oceniasz przepis na krokiety z mięsem mielonym i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat krokietów z mięsem mielonym i serem

Przepis na krokiety z mięsem mielonym i serem to idealna propozycja na danie obiadowe. Krokiety z mięsem i serem nie są skomplikowanym daniem, są one dość proste w przygotowaniu. Aby przygotować krokiety nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni. Aby wykonać krokiety z naszego przepisu potrzebować będziesz składników takich jak pieczarki, mięso mielone, ser, cebula, mąka, mleko, jajka, olej, bułka tarta, sól i pieprz. Przygotuj sobie również miskę, patelnie, tarkę i mikser.

Jak zrobić krokiety z mięsem mielonym i żółtym serem? Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na rozgrzanej patelni do momentu odparowania wody. Następnie przekładamy je do miseczki. Cebulę kroimy w piórka i  smażymy na patelni. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy. Mięso łączymy z pieczarkami i mieszamy. Czas na główny składnik naszego dania. Przygotujemy teraz ciasto naleśnikowe. Do miski wsyp mąkę, jajko, olej, szczyptę soli, mleko, wodę i zmiksuj mikserem na jednolitą masę. Usmaż naleśniki. Ser żółty zetrzyj na tarce. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz. Przed zawinięciem naszych krokietów na farsz dodajemy żółty ser, po czym zawijamy krokiety. W misce roztrzepujemy jajka. Nasze krokiety obtaczamy w jajkach plus dodatkowo w bułce tartej. Smażymy krokiety z obydwóch stron na złocisty kolor. Gotowe krokiety idealnie pasować będą jako dodatek do czerwonego barszczu.

Krokiety z mięsem mielonym i żółtym serem, dzięki właściwościom mięsa z kurczaka, dostarczają nam sporej ilość białka, witaminy B6 oraz witaminy B3. Mięso to zawiera też dawkę magnezu, fosforu i sodu. Ser żółty w naszych krokietach nawet dla osób na diecie odchudzającej w niewielkich ilościach nie jest niczym złym. Ser żółty to produkt o wysokiej zawartości koncentracji składników odżywczych. Jak w każdej diecie najważniejszy jest umiar i zdrowy rozsądek.

Podsumowując krokiety z mięsem i serem jest są bardzo proste w przygotowaniu. Krokiety idealnie nadawać się będą na polski tradycyjny obiad z rodziną. Polecamy podawać krokiety z czerwonym barszczem. Krokiety bez problemu zapakujemy w wygodnego lunchboxa i możemy zabrać je ze sobą do pracy.

Alergeny w krokietach z mięsem mielonym i serem

Lista alergenów dla krokietów z mięsem mielonym i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze krokietów z mięsem mielonym i serem

na 100g gotowej potrawy

Krokiety z mięsem mielonym i serem to danie dość kaloryczne, dlatego świadomie wybierz odpowiednią dla siebie porcję. Pamiętaj również, że jest to danie dostarczające sporych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
183.61
642.62
Białko (g)
10.30
36.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
16.10
56.36
Węglowodany przyswajalne (g)
15.21
53.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
3.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
8.65
30.29
Tłuszcze nasycone (g)
3.50
12.25
Tłuszcze nienasycone (g)
5.15
18.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.69
12.90
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.47
5.14
Cholesterol (mg)
61.26
214.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
39.59
138.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
1.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.00
3.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
1.17
Brak danych dla: mięso mielone z kurczaka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
39.48
138.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.34
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.38
11.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.84
160.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.57
5.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
138.39
484.37
Potas (mg)
242.88
850.07
Wapń (mg)
102.96
360.37
Fosfor (mg)
161.97
566.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.10
59.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.33
4.66
Cynk (mg)
1.16
4.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów z mięsem mielonym i serem 72
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krokietów z mięsem mielonym i serem

Koszt składników
43.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Mięso mielone z kurczaka
300 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 300 g
Ser gouda
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 750
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mleko 2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Koszt składników
43.70