Krokiety z mięsem mielonym i serem
- Pieczarki (500 g)
- Mięso mielone z kurczaka (300 g)
- Ser gouda (200 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Mąka pszenna typ 750 (300 g)
- Mleko 2% (150 ml)
- Jajko (3 szt.)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Bułka tarta (50 g)
Przepis na krokiety z mięsem mielonym i serem krok po kroku
Pieczarki obierz, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanej patelni, aż z pieczarek odparuje woda. Następnie pieczarki przełóż do miseczki.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie podsmaż ją na rozgrzanym oleju przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj do cebuli mięso mielone i smaż do momentu, aż nie będzie surowe.
Mięso połącz z pieczarkami i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj ciasto naleśnikowe: Do miski wsyp mąkę, dodaj jedno jajko i szczyptę soli, następnie dodaj mleko i pół szklanki wody gazowanej. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę.
Ciasto naleśnikowe usmaż partiami na patelni z dwóch stron.
Ser żółty zetrzyj na tarce.
Na każdy naleśnik nałóż odrobinę farszu, posyp je startym serem żółtym i zawiń w krokiety.
Krokiety obtocz w roztrzepanych jajkach oraz w bułce tartej, następnie podmaż je z dwóch stron do zarumienienia się bułki tartej.
Gotowe krokiety podawaj na ciepło, np. z dodatkiem barszczu czerwonego.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat krokietów z mięsem mielonym i serem
Przepis na krokiety z mięsem mielonym i serem to idealna propozycja na danie obiadowe. Krokiety z mięsem i serem nie są skomplikowanym daniem, są one dość proste w przygotowaniu. Aby przygotować krokiety nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni. Aby wykonać krokiety z naszego przepisu potrzebować będziesz składników takich jak pieczarki, mięso mielone, ser, cebula, mąka, mleko, jajka, olej, bułka tarta, sól i pieprz. Przygotuj sobie również miskę, patelnie, tarkę i mikser.
Jak zrobić krokiety z mięsem mielonym i żółtym serem? Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na rozgrzanej patelni do momentu odparowania wody. Następnie przekładamy je do miseczki. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na patelni. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy. Mięso łączymy z pieczarkami i mieszamy. Czas na główny składnik naszego dania. Przygotujemy teraz ciasto naleśnikowe. Do miski wsyp mąkę, jajko, olej, szczyptę soli, mleko, wodę i zmiksuj mikserem na jednolitą masę. Usmaż naleśniki. Ser żółty zetrzyj na tarce. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz. Przed zawinięciem naszych krokietów na farsz dodajemy żółty ser, po czym zawijamy krokiety. W misce roztrzepujemy jajka. Nasze krokiety obtaczamy w jajkach plus dodatkowo w bułce tartej. Smażymy krokiety z obydwóch stron na złocisty kolor. Gotowe krokiety idealnie pasować będą jako dodatek do czerwonego barszczu.
Krokiety z mięsem mielonym i żółtym serem, dzięki właściwościom mięsa z kurczaka, dostarczają nam sporej ilość białka, witaminy B6 oraz witaminy B3. Mięso to zawiera też dawkę magnezu, fosforu i sodu. Ser żółty w naszych krokietach nawet dla osób na diecie odchudzającej w niewielkich ilościach nie jest niczym złym. Ser żółty to produkt o wysokiej zawartości koncentracji składników odżywczych. Jak w każdej diecie najważniejszy jest umiar i zdrowy rozsądek.
Podsumowując krokiety z mięsem i serem jest są bardzo proste w przygotowaniu. Krokiety idealnie nadawać się będą na polski tradycyjny obiad z rodziną. Polecamy podawać krokiety z czerwonym barszczem. Krokiety bez problemu zapakujemy w wygodnego lunchboxa i możemy zabrać je ze sobą do pracy.
Alergeny w krokietach z mięsem mielonym i serem
Lista alergenów dla krokietów z mięsem mielonym i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze krokietów z mięsem mielonym i serem
Krokiety z mięsem mielonym i serem to danie dość kaloryczne, dlatego świadomie wybierz odpowiednią dla siebie porcję. Pamiętaj również, że jest to danie dostarczające sporych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.