Krokiety z mięsem i pieczarkami

Opublikowano: 03.05.2021 r., 13:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krokiety z mięsem i barszczem
Krokiety z mięsem i pieczarkami
Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na przepyszne krokiety z mięsem i pieczarkami. Świetnie sprawdzą się jako smaczny obiad oraz jako dodatek do barszczu czerwonego.
Przygotowanie 50 min
425 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - Ugotowane, z rosołu (500 g)
  • Marchewka - Ugotowane, z rosołu (150 g)
  • Pietruszka - Ugotowana, z rosołu (100 g)
  • Pieczarki (400 g)
  • Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
  • Bulion drobiowy (150 g)
  • Jajko (7 szt.)
  • Mąka pszenna typ 750 (300 g)
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Bułka tarta (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, miska, maszynka do mielenia

Przepis na krokiety z mięsem i pieczarkami krok po kroku

Pieczarki oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Pieczarki i cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju (około 3 łyżek oleju). Od czasu do czasu wymieszaj.

Mięso drobiowe, pieczarki, cebulę i ugotowaną włoszczyznę zmiel w maszynce do mięsa.

Zielone mięso z warzywami podduś na patelni z dodatkiem bulionu drobiowego, dopraw do smaku.

Podsmażone mięso odłóż do miski do ostygnięcia, następnie dodaj jedno jajko i wymieszaj.

Przygotuj ciasto naleśnikowe: mąkę, 4 jajka, mleko, pół szklanki wody gazowanej oraz szczyptę soli zmiksuj na gładką masę.

Na patelni do naleśników usmaż z ciasta naleśniki.

Farsz podziel na tyle części ile naleśników otrzymałeś.

Naleśniki posmaruj farszem, zawiń do środka dwa przeciwległe boli naleśnika, a następnie zwiń je w rulon od niezłożonej części naleśnika.

W miseczce roztrzeb dwa jajka z dodatkiem soli. Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą. następnie krokiety obtocz w jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej, na którym podsmaż krokiety z każdej strony na złoty kolor.

Podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz podawać je z dodatkiem barszczu.

Jak oceniasz przepis na krokiety z mięsem i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat krokietów z mięsem i pieczarkami

Przepis na krokiety z mięsem i pieczarkami to posiłek, który idealnie nada się na danie obiadowe. Krokiety z mięsem i pieczarkami nie należą do najprostszych dań. Sa one dość pracochłonnym daniem, ale warto pokusić się na nie przy dłuższej chwili czasu. Aby zrobić krokiety potrzebować będziesz składników takich jak pierś z kurczaka, marchewka, pietruszka, pieczarki, cebula, olej, bulion drobiowy, jajka, mąka , mleko, bułka tarta oraz sól.

A więc jak zrobić krokiety? Oczyszczone pieczarki kroimy na małe kawałki. Cebule kroimy w kostkę. Smażymy na oleju pieczarki z cebulą. Ugotowane mięso drobiowe, włoszczyznę i farsz z pieczarek i cebuli musimy zmielić w  maszynce do mielenia mięsa. Zmielone mięso podsmażamy na patelni z dodatkiem bulionu drobiowego. Doprawiamy do smaku solą. Przekładamy gotowy farsz na krokiety z mięsem i pieczarkami do miski i czekamy do momentu wystudzenia. Do farszu dodajemy jajko i mieszamy. Czas na wszystkim dobrze znane naleśniki. Przygotowujemy ciasto na naleśniki dodajemy mąkę, jajka, mleko, wodę, sól i miksujemy na gładką masę. Smażymy naleśniki. Najlepiej sprawdza się do smażenia naleśników specjalna patelnia do tego przeznaczona. Usmażone naleśniki smarujemy farszem z mięsem mielonym. Zwijamy do środka dwa przeciwległe boki naleśników, następnie zawijamy w rulon od niezłożonej części naleśnika. W oddzielnej misce roztrzepujemy dwa jajka z dodatkiem soli. Na talerz wysypujemy bułkę tarta. Zwinięte naleśniki moczymy w jajku a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju  z każdej strony.

Krokiety z mięsem gotowanym i pieczarkami to doskonałe źródło białka i wielu cennych składników mineralnych i witamin. Pieczarki są produktem spożywczym, który dostarczy do naszej diety witamin z grupy B oraz lektyn czy tyrozynaz (związków bioaktywnych).

Podsumowując krokiety to danie, które daje nam szeroki wachlarz możliwości. Pasuje do nich farsz mięsny i warzywny, z kaszą i grzybami. Krokiety z mięsem i pieczarkami świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup. Jest to idealne rozwiązanie na pyszny obiad.

Alergeny w krokietach z mięsem i pieczarkami

Lista alergenów dla krokietów z mięsem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze krokietów z mięsem i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Krokiety z mięsem i pieczarkami to doskonała propozycja na smaczny obiad. Zamień sól i pieprz na świeże lub suszone zioła i ciesz się pysznym i zdrowym posiłkiem obiadowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
154.56
425.05
Białko (g)
8.52
23.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
12.07
33.20
Węglowodany przyswajalne (g)
11.20
30.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
2.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
7.87
21.65
Tłuszcze nasycone (g)
1.63
4.47
Tłuszcze nienasycone (g)
6.25
17.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.30
11.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.95
5.37
Cholesterol (mg)
66.08
181.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
83.61
229.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.53
4.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.48
1.31
Witamina E (mg)
0.36
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
38.64
106.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.30
9.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.66
100.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
446.97
1229.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
72.99
200.72
Potas (mg)
204.46
562.27
Wapń (mg)
40.56
111.53
Fosfor (mg)
115.56
317.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.70
43.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.99
2.72
Cynk (mg)
0.61
1.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów z mięsem i pieczarkami 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krokietów z mięsem i pieczarkami

Koszt składników
70.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
Ugotowane, z rosołu
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Marchewka
150 g
Ugotowane, z rosołu
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
100 g
Ugotowana, z rosołu
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Bulion drobiowy
150 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Mąka pszenna typ 750
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Koszt składników
70.30