Krokiety z mięsem i pieczarkami
- Piersi kurczaka bez skóry - Ugotowane, z rosołu (500 g)
- Marchewka - Ugotowane, z rosołu (150 g)
- Pietruszka - Ugotowana, z rosołu (100 g)
- Pieczarki (400 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Olej rzepakowy (150 ml)
- Bulion drobiowy (150 g)
- Jajko (7 szt.)
- Mąka pszenna typ 750 (300 g)
- Mleko 2% (500 ml)
- Bułka tarta (50 g)
Przepis na krokiety z mięsem i pieczarkami krok po kroku
Pieczarki oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Pieczarki i cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju (około 3 łyżek oleju). Od czasu do czasu wymieszaj.
Mięso drobiowe, pieczarki, cebulę i ugotowaną włoszczyznę zmiel w maszynce do mięsa.
Zielone mięso z warzywami podduś na patelni z dodatkiem bulionu drobiowego, dopraw do smaku.
Podsmażone mięso odłóż do miski do ostygnięcia, następnie dodaj jedno jajko i wymieszaj.
Przygotuj ciasto naleśnikowe: mąkę, 4 jajka, mleko, pół szklanki wody gazowanej oraz szczyptę soli zmiksuj na gładką masę.
Na patelni do naleśników usmaż z ciasta naleśniki.
Farsz podziel na tyle części ile naleśników otrzymałeś.
Naleśniki posmaruj farszem, zawiń do środka dwa przeciwległe boli naleśnika, a następnie zwiń je w rulon od niezłożonej części naleśnika.
W miseczce roztrzeb dwa jajka z dodatkiem soli. Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą. następnie krokiety obtocz w jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej, na którym podsmaż krokiety z każdej strony na złoty kolor.
Podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz podawać je z dodatkiem barszczu.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat krokietów z mięsem i pieczarkami
Przepis na krokiety z mięsem i pieczarkami to posiłek, który idealnie nada się na danie obiadowe. Krokiety z mięsem i pieczarkami nie należą do najprostszych dań. Sa one dość pracochłonnym daniem, ale warto pokusić się na nie przy dłuższej chwili czasu. Aby zrobić krokiety potrzebować będziesz składników takich jak pierś z kurczaka, marchewka, pietruszka, pieczarki, cebula, olej, bulion drobiowy, jajka, mąka , mleko, bułka tarta oraz sól.
A więc jak zrobić krokiety? Oczyszczone pieczarki kroimy na małe kawałki. Cebule kroimy w kostkę. Smażymy na oleju pieczarki z cebulą. Ugotowane mięso drobiowe, włoszczyznę i farsz z pieczarek i cebuli musimy zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Zmielone mięso podsmażamy na patelni z dodatkiem bulionu drobiowego. Doprawiamy do smaku solą. Przekładamy gotowy farsz na krokiety z mięsem i pieczarkami do miski i czekamy do momentu wystudzenia. Do farszu dodajemy jajko i mieszamy. Czas na wszystkim dobrze znane naleśniki. Przygotowujemy ciasto na naleśniki dodajemy mąkę, jajka, mleko, wodę, sól i miksujemy na gładką masę. Smażymy naleśniki. Najlepiej sprawdza się do smażenia naleśników specjalna patelnia do tego przeznaczona. Usmażone naleśniki smarujemy farszem z mięsem mielonym. Zwijamy do środka dwa przeciwległe boki naleśników, następnie zawijamy w rulon od niezłożonej części naleśnika. W oddzielnej misce roztrzepujemy dwa jajka z dodatkiem soli. Na talerz wysypujemy bułkę tarta. Zwinięte naleśniki moczymy w jajku a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Krokiety z mięsem gotowanym i pieczarkami to doskonałe źródło białka i wielu cennych składników mineralnych i witamin. Pieczarki są produktem spożywczym, który dostarczy do naszej diety witamin z grupy B oraz lektyn czy tyrozynaz (związków bioaktywnych).
Podsumowując krokiety to danie, które daje nam szeroki wachlarz możliwości. Pasuje do nich farsz mięsny i warzywny, z kaszą i grzybami. Krokiety z mięsem i pieczarkami świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup. Jest to idealne rozwiązanie na pyszny obiad.
Alergeny w krokietach z mięsem i pieczarkami
Lista alergenów dla krokietów z mięsem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze krokietów z mięsem i pieczarkami
Krokiety z mięsem i pieczarkami to doskonała propozycja na smaczny obiad. Zamień sól i pieprz na świeże lub suszone zioła i ciesz się pysznym i zdrowym posiłkiem obiadowym.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.