Krokiety z mięsem i kapustą
- Kapusta kiszona (500 g)
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Mąka pszenna typ 550 (700 g)
- Mleko 3,2% (700 ml)
- Masło (100 g)
- Jajko (8 szt.)
Przepis na krokiety z mięsem i kapustą krok po kroku
W misce ubij jajka, dodaj do nich mąkę pszenną, roztopione masło, mleko i sól, zmiksuj. Usmaż naleśniki na specjalnie przeznaczonej do tego patelni.
Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, dodaj do cebuli mięso mielone, dopraw solą i pieprzem oraz słodką papryką i usmaż.
Kapustę kiszoną pokrój i umieść ją w garnku, wlej wodę i gotuj 20 minut, woda powinna odparować.
Przełóż mięso mielone do kapusty i wymieszaj, dodaj bułkę tartą i podgrzej przez 3-4 minuty.
Na każdy naleśnik wyłóż 2-3 łyżki farszu, zwiń brzegi i zroluj.
W misce ubij jajko i panieruj kotlety w jajku a następnie w bułce tartej.
Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Ciasto na krokiety
-
Krokiety ze szpinakiem
-
Krokiety ziemniaczane
-
Farsz do krokietów
-
Naleśniki na krokiety
-
Krokiety z kapustą
-
Krokiety na wigilię
-
Krokiety z grzybami
-
Krokiety z mięsem z rosołu
-
Krokiety z kurczakiem
-
Krokiety z mięsem i pieczarkami
-
Farsz do krokietów z mięsa
-
Farsz na krokiety z mięsem
-
Krokiety
Więcej informacji na temat krokietów z mięsem i kapustą
Krokiety z mięsem i kapustą to tradycyjne danie przygotowywane z faszerowanych naleśników. Naleśniki z farszem są panierowane w jajku i bułce tartej. Przepis na krokiety z mięsem i kapustą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je zrobić. Do przygotowania krokietów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone, cebula, kapusta kiszona, bułka tarta, mąka pszenna, mleko, masło, jajka, sól, pieprz, papryka słodka.
Jak zrobić krokiety z mięsem mielonym? W misce ubij jajka, dodaj do nich mąkę pszenną, roztopione masło, mleko i sól, zmiksuj. Usmaż naleśniki na specjalnie przeznaczonej do tego patelni. Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, dodaj do cebuli mięso mielone, dopraw solą i pieprzem oraz słodką papryką i usmaż. Kapustę kiszoną pokrój i umieść ją w garnku, wlej wodę i gotuj 20 minut, woda powinna odparować. Przełóż mięso mielone do kapusty i wymieszaj, dodaj bułkę tartą i podgrzej przez 3-4 minuty. Na każdy naleśnik wyłóż 2-3 łyżki farszu, zwiń brzegi i zroluj. W misce ubij jajko i panieruj kotlety w jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą.
Podsumowując pyszne domowe krokiety z mięsem świetnie sprawdzą się na imprezę. Smaczne krokiety możesz przygotować wcześniej i usmażyć przed samym podaniem. Dobre krokiety możesz także zamrozić i przechowywać w zamrażarce przez 2-3 miesiące. Farsz na krokiety może być bardzo różnorodny. W przepisie tym dowiesz się jak zrobić krokiety z mięsem i kapustą.
Alergeny w krokietach z mięsem i kapustą
Lista alergenów dla krokietów z mięsem i kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze krokietów z mięsem i kapustą
Krokiety z mięsem i kapusta to danie zawierające dużo błonnika pokarmowego. Krokiety zawierają także białko zwierzęce, które jest białkiem pełnowartościowym. Kapusta kiszona jest także dobrym źródłem naturalnych probiotyków.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.