Krokiety z mięsem i kapustą

Opublikowano: 15.10.2021 r., 8:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetyczne krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem i kapustą
Krokiety z mięsem i kapustą to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Krokiety możesz przygotować dzień wcześniej i usmażyć przed podaniem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
276 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (700 g)
  • Mleko 3,2% (700 ml)
  • Masło (100 g)
  • Jajko (8 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na krokiety z mięsem i kapustą krok po kroku

W misce ubij jajka, dodaj do nich mąkę pszenną, roztopione masło, mleko i sól, zmiksuj. Usmaż naleśniki na specjalnie przeznaczonej do tego patelni.

Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, dodaj do cebuli mięso mielone, dopraw solą i pieprzem oraz słodką papryką i usmaż.

Kapustę kiszoną pokrój i umieść ją w garnku, wlej wodę i gotuj 20 minut, woda powinna odparować.

Przełóż mięso mielone do kapusty i wymieszaj, dodaj bułkę tartą i podgrzej przez 3-4 minuty.

Na każdy naleśnik wyłóż 2-3 łyżki farszu, zwiń brzegi i zroluj.

W misce ubij jajko i panieruj kotlety w jajku a następnie w bułce tartej.

Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na krokiety z mięsem i kapustą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat krokietów z mięsem i kapustą

Krokiety z mięsem i kapustą to tradycyjne danie przygotowywane z faszerowanych naleśników. Naleśniki z farszem są panierowane w jajku i bułce tartej. Przepis na krokiety z mięsem i kapustą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je zrobić. Do przygotowania krokietów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone, cebula, kapusta kiszona, bułka tarta, mąka pszenna, mleko, masło, jajka, sól, pieprz, papryka słodka.

Jak zrobić krokiety z mięsem mielonym? W misce ubij jajka, dodaj do nich mąkę pszenną, roztopione masło, mleko i sól, zmiksuj. Usmaż naleśniki na specjalnie przeznaczonej do tego patelni. Cebulę obierz z łupiny, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, dodaj do cebuli mięso mielone, dopraw solą i pieprzem oraz słodką papryką i usmaż. Kapustę kiszoną pokrój i umieść ją w garnku, wlej wodę i gotuj 20 minut, woda powinna odparować. Przełóż mięso mielone do kapusty i wymieszaj, dodaj bułkę tartą i podgrzej przez 3-4 minuty. Na każdy naleśnik wyłóż 2-3 łyżki farszu, zwiń brzegi i zroluj. W misce ubij jajko i panieruj kotlety w jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego. Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą.

Podsumowując pyszne domowe krokiety z mięsem świetnie sprawdzą się na imprezę. Smaczne krokiety możesz przygotować wcześniej i usmażyć przed samym podaniem. Dobre krokiety możesz także zamrozić i przechowywać w zamrażarce przez 2-3 miesiące. Farsz na krokiety może być bardzo różnorodny. W przepisie tym dowiesz się jak zrobić krokiety z mięsem i kapustą.

Alergeny w krokietach z mięsem i kapustą

Lista alergenów dla krokietów z mięsem i kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze krokietów z mięsem i kapustą

na 100g gotowej potrawy

Krokiety z mięsem i kapusta to danie zawierające dużo błonnika pokarmowego. Krokiety zawierają także białko zwierzęce, które jest białkiem pełnowartościowym. Kapusta kiszona jest także dobrym źródłem naturalnych probiotyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
184.62
276.94
Białko (g)
8.61
12.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
18.65
27.97
Węglowodany przyswajalne (g)
18.08
27.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
8.40
12.60
Tłuszcze nasycone (g)
4.78
7.17
Tłuszcze nienasycone (g)
3.62
5.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.92
4.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.70
1.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
73.11
109.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
51.82
77.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.92
4.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
51.02
76.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
0.53
Ryboflawina (mg)
0.24
0.36
Niacyna (mg)
2.22
3.33
Foliany (µg (mcg))
44.83
67.25
Beta karoten (µg (mcg))
9.04
13.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
143.82
215.72
Potas (mg)
163.92
245.89
Wapń (mg)
48.74
73.11
Fosfor (mg)
111.57
167.35
Magnez (mg)
18.16
27.23
Żelazo (mg)
1.87
2.81
Cynk (mg)
0.90
1.35
Miedź (mg)
0.06
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów z mięsem i kapustą 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krokietów z mięsem i kapustą

Koszt składników
46.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka pszenna typ 550
700 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Mleko 3,2%
700 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Koszt składników
46.50