Krokiety z mięsem

Opublikowano: 26.04.2021 r., 12:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Złociste krokiety mięsne na talerzu.
Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem to wspaniały przepis na pyszne danie, które przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tradycyjnej kuchni. Będą idealną propozycją na obiad.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 15 min
710 kcal
Kcal w porcji
405 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (600 g)
  • Pieczarki - 20 szt (400 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 2,5 szklanki (325 g)
  • Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (60 ml)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Bułka tarta - 4 łyżki (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, patelnia beztłuszczowa

Przepis na krokiety z mięsem krok po kroku

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodaj mięso mielone.

Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj pokrojone w drobną kostkę pieczarki.

Smaż przez 15 minut, aż mięso będzie rumiane.

Do miski wrzuć mięso z pieczarkami i przypraw solą, pieprzem, kminkiem, gałką i czosnkiem. Wymieszaj i odstaw do lodówki.

W misce zmieszaj mąkę, 2 jaja, mleko i 2 łyżki oleju. Dodaj odrobine soli. Wymieszaj rózgą, by nie było żadnych grudek.

Patelnię do smażenia beztłuszczowego porządnie nagrzej i nakładaj małymi porcjami masę naleśnikową. Smaż naleśnik z każdej strony, aż się zarumienią.

Na środku naleśnika układaj łyżką farsz. Krawędzie naleśnika zawiń do środka, a resztę zroluj.

Na mały talerzyk wbij 2 jajka i rozmieszaj je. Na drugim talerzyku wysyp bułkę tartą.

Krokiety mocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.

Jak oceniasz przepis na krokiety z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat krokietów z mięsem

Krokiety z mięsem będą idealną opcją dla osób, które uwielbiają tradycyjne potrawy w mięsnej odsłonie. Te krokiety są pyszne i sycące, do tego mają nieco niższy indeks niż te tradycyjne. Smakują naprawdę wspaniale, a cały sekret ich smaku ukryty jest w wyjątkowym farszu.

Farsz na krokiety z mięsem najlepiej przygotować z mięsa mielonego, tak jest szybciej i łatwiej. Można też użyć mięsa, które zostało z rosołu. Wystarczy je zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać. Idealnie sprawdzi się do tego celu mięso z kurczaka lub indyka, gdyż jest bardzo smaczne i zawiera mało tłuszczu. Można także użyć mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego. Mięso na krokiety należy podsmażyć z pieczarkami, dzięki czemu będzie smakowało dużo lepiej. To również wzmocni aromat całego dania. Mięso wystarczy tylko lekko doprawić, gdyż w połączeniu z grzybami i cebulą smakuje tak dobrze, że nie potrzebuje innych dodatków.

Krokiety mięsne są idealną propozycją dla osób, które nie przepadają za kapustą lub źle się po niej czują. W tej opcji dominuje tylko mięso z małym dodatkiem pieczarek i cebuli, dzięki czemu całość jest mniej wzdymająca i lepiej strawna dla osób, którym zbyt duże ilości kiszonek szkodzą. Mięsne krokiety mają również mocniejszy smak, dzięki dużemu udziałowi smażonego drobiu. Całość wspaniale komponuje się z ciastem naleśnikowym.

Ten przepis na farsz do krokietów z mięsem jest naprawdę fenomenalny i przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych potraw. Wszystkie jego składniki idealnie się dopełniają tworząc jedną spójną całość, która cudownie dopełnia pyszne, naleśniki.

Te krokiety są tak dobre, że znikają w ekspresowym tempie z talerzy, dlatego lepiej przygotować podwójną porcję. Ten prosty przepis pozwala stworzyć pyszne danie, które przypadnie do gustu każdemu, kto je spróbuje. Ciężko jest się mu oprzeć ze względu na apetyczny wygląd i wspaniały smak. Sprawdzą się nie tylko na codzienny obiad, czy kolację, ale również jako przekąska na przyjęcia. Są smaczne i bardzo chrupiące. Można je również podawać z barszczem.

Alergeny w krokietach z mięsem

Lista alergenów dla krokietów z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze krokietów z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(405g)
Energia (kcal)
175.55
711.00
Białko (g)
9.36
37.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(405g)
Węglowodany (g)
14.62
59.23
Węglowodany przyswajalne (g)
14.23
57.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
1.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(405g)
Tłuszcz (g)
8.96
36.28
Tłuszcze nasycone (g)
2.38
9.63
Tłuszcze nienasycone (g)
6.58
26.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.94
20.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.64
6.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.61
237.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(405g)
Witamina A (µg (mcg))
32.71
132.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
1.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.72
2.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.59
2.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.71
132.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
1.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.21
13.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.55
131.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.68
2.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(405g)
Sód (mg)
63.45
256.98
Potas (mg)
265.19
1074.03
Wapń (mg)
44.05
178.40
Fosfor (mg)
124.80
505.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.46
70.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.42
5.74
Cynk (mg)
0.88
3.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów z mięsem 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krokietów z mięsem

Koszt składników
61.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
600 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 600 g
Pieczarki
400 g
20 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 550
325 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.97
Za 325 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Olej rzepakowy
60 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Bułka tarta
80 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Koszt składników
61.30