Krokiety z kurczakiem
- Olej rzepakowy - 10 łyżek (100 ml)
- Jajko - 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (135 g)
- Bułka tarta - 3/4 szklanki (160 g)
- Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 piersi z kurczaka (400 g)
- Ser edamski - W kostce (150 g)
Przepis na krokiety z kurczakiem krok po kroku
Piersi z kurczaka opłucz, osusz i wytnij z nich błonki. Mięso pokrój w kostkę i posyp solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj kurczaka. Przysmażaj ok. 10 min. Gotowego kurczaka zostaw do przestudzenia.
Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Do miski daj: 2 jajka, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szklanki wody gazowanej i 1/2 szklanki mleka. Zmiksuj mikserem na jednolitą masę. 1 szklankę mąki przesiej i dodaj do masy, a następnie miksuj do połączenia się składników.
Patelnie wysmaruj olejem i rozgrzej. Następnie usmaż naleśniki.
Ostudzonego kurczaka połącz z serem żółtym i natką pietruszki. Wymieszaj i w razie potrzebny dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na gotowe naleśniki nakładaj farsz i dobrze zawijaj krokiety.
Krokiety obtocz w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej.
Na dużej patelni rozgrzej pozostały olej i smaż krokiety do przyrumienienia z każdej strony.
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Ciasto na krokiety
-
Krokiety ze szpinakiem
-
Krokiety ziemniaczane
-
Farsz do krokietów
-
Naleśniki na krokiety
-
Krokiety z kapustą
-
Krokiety na wigilię
-
Krokiety z mięsem i kapustą
-
Krokiety z grzybami
-
Krokiety z mięsem z rosołu
-
Krokiety z mięsem i pieczarkami
-
Farsz do krokietów z mięsa
-
Farsz na krokiety z mięsem
-
Krokiety
Więcej informacji na temat krokietów z kurczakiem
Krokiety z kurczakiem tak naprawdę można przygotować na kilka sposobów, ale za każdym razem wciąż jest to łatwy przepis i każdy powinien sobie z nim poradzić. Takie krokiety idealnie nadają się na rodzinny obiad, ale warto wziąć pod uwagę to, że ich przygotowanie zajmuje trochę czasu.
Ten przepis na krokiety z kurczakiem nie wymaga od nas ręcznego wyrabiania ciasta. Naleśniki, w które zawija się farsz, są proste do przygotowania. W czasie ich robienia zwróć uwagę na to, aby ciasto nie było ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie. Przed każdym nabraniem na chochelkę nowej porcji surowej masy, pamiętaj o wymieszaniu ciasta. Naleśniki nie powinny być smażone zbyt długo. Preferowane są cienkie naleśniki, ponieważ te łatwiej się zawija. Gotowe naleśniki warto zakryć bawełnianą ściereczką.
Krokiety z piersią kurczaka można przygotować w wersji łagodnej lub pikantnej. Wszystko zależy od przypraw, na jakie się zdecydujesz. Kurczaka możesz oprószyć solą i pieprzem, ale możesz też go obtoczyć w przyprawie do kurczaka, czosnku granulowany, mielonej papryce ostrej lub słodkiej. Krokiety będą dobre również z kurczakiem i pieczarkami. Do krokietów odpowiedni będzie farsz składający się z kurczaka z warzywami i serem żółtym.
Kurczaka możesz przygotować na dwa sposoby. Pierś z kurczaka możesz pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni, ale możesz też całe piersi ugotować w wodzie, a później rozdrobnić np. za pomocą widelca lub przy użyciu noża. Ugotowane mięso z kurczaka będzie delikatniejsze od tego przysmażonego na patelni.
Krokiety z kurczakiem nie są trudne do przygotowania, więc nawet osoba niewprawiona w gotowaniu powinna z łatwością je wykonać. Farsz z kurczaka do krokietów może być przygotowany na ostro, ale dla dzieci warto zrobić farsz w wersji łagodniej. Do kurczaka możesz dodać różne dodatki, takie jak np. pieczarki, cebulę, ser żółty, czosnek, natkę pietruszki, szczypiorek, paprykę słodką, paprykę ostrą, oregano. Zawinięte krokiety warto obtoczyć w rozbełtanym jajku, a potem w bułce tartej, ponieważ w ten sposób uzyska się pyszną panierkę.
Alergeny w krokietach z kurczakiem
Lista alergenów dla krokietów z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ser edamski
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
Wartości odżywcze krokietów z kurczakiem
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.