Krokiety z kapustą
- Cebula (100 g)
- Kapusta kiszona (500 g)
- Pieczarki (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 (325 g)
- Mleko 2% (500 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Olej rzepakowy (60 ml)
- Oliwa z oliwek (60 ml)
- Bułka tarta (80 g)
Przepis na krokiety z kapustą krok po kroku
W małym garnku umieść kapustę i zalej ją wodą. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ją na małym ogniu przez 40 minut.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Smaż przez 10 minut.
Kapustę posiekaj bardzo drobno i włóż do dużej miski. Dodaj do nie cebulę z pieczarkami i dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem, gałką i czosnkiem. Wymieszaj i odstaw do lodówki.
W misce zmieszaj mąkę, 2 jaja, mleko i 2 łyżki oleju. Dodaj odrobinę soli. Wymieszaj rózgą, by nie było żadnych grudek.
Patelnię do smażenia beztłuszczowego porządnie nagrzej i nakładaj małymi porcjami masę naleśnikową. Smaż naleśnik z każdej strony, aż się zarumienią. Naleśniki układaj na małym talerzyku do ostudzenia.
Na środku naleśnika układaj farsz. Krawędzie naleśnika zawiń do środka, a resztę zroluj.
Na mały talerzyk wbij 2 jajka i rozmieszaj je. Na drugim talerzyku wysyp bułkę tartą. Krokiety mocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
Całość smaż na rozgrzanej oliwie, po 4-5 minut z każdej strony.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat krokietów z kapustą
Krokiety z kapustą to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników kuchni polskiej. Są proste, a przy okazji naprawdę ciekawe. Super na co dzień i od święta. To dobry przepis dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowanie, gdyż przepis jest bardzo łatwy i zawsze się udaje. Instrukcja pozwala wykonać wszystko powoli i krok po kroku, dzięki czemu bez stresu można przygotować całe danie w kilka chwil. Będą świetną propozycją na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Nadają się również bardzo dobrze jako przekąska na imprezy. Smakują wybornie, zwłaszcza usmażone w złocistej, chrupiącej panierce.
Przepis na krokiety z kapustą to świetna opcja na święta. Można je bowiem zrobić w wersji mięsnej i bez dodatku mięsa. Składają się na nie naleśniki i przepyszny farsz, który dobrze jest przygotować nieco wcześniej. Całe danie powstaje w szybkim tempie i jest tak proste, że może je wykonać nawet początkujący kucharz. Choć danie może się wydawać skomplikowane, to cały proces jest naprawdę szybki i bezproblemowy. Z tej receptury dowiesz się, jak robi się krokiety, które zachwycają smakiem, chrupkością i niezwykłym aromatem. Dodatkowo wszystko to można zrobić w bardzo nieskomplikowany sposób.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krokiety z kapustą, by były tradycyjne, a przy okazji pyszne, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Powstają z niego najlepsze domowe krokiety z kapustą kiszoną. To naprawdę świetne połączenie, które sprawdza się idealnie w doskonałym cieście naleśnikowym. Farsz jest naprawdę wyrazisty i dobrze przyprawiony, dzięki czemu całe danie jest naprawdę wyborne. To przepis na pyszne krokiety, które na pewno posmakują wszystkim, nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Wszystko to zasługa gotowanej kapusty i usmażonych pieczarek. Ciężko jest odmówić tak pysznemu daniu. To dobry przepis dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowanie, gdyż przepis jest bardzo łatwy i zawsze się udaje. Instrukcja pozwala wykonać wszystko powoli i krok po kroku, dzięki czemu bez stresu można przygotować całe danie w kilka chwil.
Alergeny w krokietach z kapustą
Lista alergenów dla krokietów z kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze krokietów z kapustą
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(266g)
Węglowodany
(266g)
Tłuszcze
(266g)
Witaminy
(266g)
Składniki mineralne
(266g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.