Krokiety z jajkiem

Opublikowano: 26.04.2021 r., 22:12 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krokiety z jajkiem na talerzu
Krokiety z jajkiem
Krokiety z jajkiem można przygotować na różne okazje. Jest to bardzo smaczna potrawa zarówno na obiad, jak i na kolację. Sprawdź, jak zrobić farsz z jajek do krokietów!
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
610 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Olej rzepakowy - 8 łyżek (80 ml)
  • Jajko - 11 jajek rozmiar M (11 szt.)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (135 g)
  • Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Majonez - 1 łyżka (25 g)
  • Szczypiorek - 5 łyżek (25 g)
  • Bułka tarta - 3/4 szklanki (160 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, patelnia do naleśników, mikser, tarka, sitko, miska, chochelka

Przepis na krokiety z jajkiem krok po kroku

W misce umieść: 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki wody gazowanej. Całość zmiksuj za pomocą miksera, a następnie dodaj 1 szklankę przesianej mąki. Miksuj do momentu połączenia się wszystkich składników.

Patelnię wysmaruj 1 łyżką oleju. Gdy patelnia będzie rozgrzana, naleśniki smaż na średniej mocy kuchenki. Gotowe naleśniki odłóż na talerzu i przykryj ściereczką.

7 jajek ugotuj na twardo (ok. 10 min) w lekko osolonej wodzie. Następie je ostudź i obierz.

Jajka dobrze posiekaj nożem lub rozgnieć widelcem. Następnie dodaj do nich posiekany szczypiorek, majonez, 1 łyżkę bułki tartej, 1 łyżeczkę natki pietruszki oraz pieprz i sól do smaku. Całość dobrze wymieszaj.

Na gotowe naleśniki nałóż farsz i zawiń krokiety.

2 jajka roztrzep w głębokim talerzu. W drugim naczyniu umieść bułkę tartą.

Krokiety obtocz w jajkach, a potem w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż krokiety do przyrumienienia z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na krokiety z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat krokietów z jajkiem

Krokiety z jajkiem nadają się na różne okazje. Możesz je przygotować na obiad dla swoich bliskich lub na spotkanie ze znajomymi. Twoi goście na pewno na długo zapamiętają tę potrawę, ponieważ rzadko można ją spotkać na naszych stołach. Naleśniki z jajkiem na twardo powinny posmakować zwłaszcza dzieciom.

Farsz z jajek do krokietów jest niezwykle prosty do przygotowania. Ugotowane na twardo jajka możesz rozdrobnić za pomocą widelca lub noża, ale możesz też je zetrzeć na tarce lub zmielić w malakserze. Następnie należy dodać pozostałe składniki (np. szczypiorek) i całość dobrze wymieszać.

Ten przepis na krokiety z jajkiem możesz nieco zmodyfikować, jeśli nie wpasowuje się w twoje gusta smakowe. Zamiast majonezu możesz dodać do farszu masło, a szczypiorek zastąpić natką pietruszki. Gotowane na twardo jajka będą się dobrze komponowały z cebulą oraz pieczarkami. Wtedy warto zmniejszyć liczbę jajek, aby farszu nie wyszło zbyt dużo. Odpowiednim dodatkiem będzie również ser żółty. Do farszu z jajkiem i szczypiorkiem możesz dodać podsmażoną na patelni cebulkę (białą lub czerwoną) z dodatkiem świeżego czosnku.

Masa na naleśniki nie powinna być ani zbyt gęsta, ani zbyt rzadka. Przed każdym nabraniem nowej porcji ciasta na chochelkę, pamiętaj o tym, aby wymieszać masę. Naleśniki powinni być cienkie, ponieważ takie bardziej nadają się do krokietów (łatwiej się je zawija). Zwróć uwagę na to, aby naleśniki na krokiety nie były zbyt mocno przypieczone, ponieważ później drugi raz wylądują na patelni. Jeśli nie chcesz, nie musisz ich obtaczać w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej.

Krokiety z jajek gotowanych na twardo nie są tak popularne, jak krokiety z pieczarkami i serem czy krokiety z mięsem i grzybami, ale warto mieć je na uwadze i pewnego razu pokusić się na ich spróbowanie. Ta potrawa jest bardzo smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu. W porównaniu do innych krokietów te wykonuje się szybciej. Farsz do naleśników może być zarówno z jajkiem i cebulą, jak i z jajkiem i szczypiorkiem.

Alergeny w krokietach z jajkiem

Lista alergenów dla krokietów z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze krokietów z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
254.51
610.82
Białko (g)
10.53
25.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
19.45
46.67
Węglowodany przyswajalne (g)
18.77
45.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
1.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
14.64
35.13
Tłuszcze nasycone (g)
3.49
8.38
Tłuszcze nienasycone (g)
11.15
26.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.02
16.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.12
9.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
196.12
470.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
97.60
234.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.58
1.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.28
3.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.17
2.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.73
1.76
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
92.88
222.90
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.37
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.75
4.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
58.83
141.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
56.80
136.32
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
294.18
706.03
Potas (mg)
137.99
331.18
Wapń (mg)
72.58
174.19
Fosfor (mg)
153.52
368.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.62
44.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.27
5.44
Cynk (mg)
1.06
2.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów z jajkiem 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krokietów z jajkiem

Koszt składników
34.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
80 ml
8 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Jajko
11 szt.
11 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
11.00
Za 11 szt.
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Mąka pszenna typ 500
135 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 135 g
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Majonez
25 g
1 łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Szczypiorek
25 g
5 łyżek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 25 g
Bułka tarta
160 g
3/4 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 160 g
Koszt składników
34.30