Krokiety z jajkiem
- Olej rzepakowy - 8 łyżek (80 ml)
- Jajko - 11 jajek rozmiar M (11 szt.)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (135 g)
- Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Majonez - 1 łyżka (25 g)
- Szczypiorek - 5 łyżek (25 g)
- Bułka tarta - 3/4 szklanki (160 g)
Przepis na krokiety z jajkiem krok po kroku
W misce umieść: 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki wody gazowanej. Całość zmiksuj za pomocą miksera, a następnie dodaj 1 szklankę przesianej mąki. Miksuj do momentu połączenia się wszystkich składników.
Patelnię wysmaruj 1 łyżką oleju. Gdy patelnia będzie rozgrzana, naleśniki smaż na średniej mocy kuchenki. Gotowe naleśniki odłóż na talerzu i przykryj ściereczką.
7 jajek ugotuj na twardo (ok. 10 min) w lekko osolonej wodzie. Następie je ostudź i obierz.
Jajka dobrze posiekaj nożem lub rozgnieć widelcem. Następnie dodaj do nich posiekany szczypiorek, majonez, 1 łyżkę bułki tartej, 1 łyżeczkę natki pietruszki oraz pieprz i sól do smaku. Całość dobrze wymieszaj.
Na gotowe naleśniki nałóż farsz i zawiń krokiety.
2 jajka roztrzep w głębokim talerzu. W drugim naczyniu umieść bułkę tartą.
Krokiety obtocz w jajkach, a potem w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż krokiety do przyrumienienia z każdej strony.
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Ciasto na krokiety
-
Krokiety ze szpinakiem
-
Krokiety ziemniaczane
-
Farsz do krokietów
-
Naleśniki na krokiety
-
Krokiety z kapustą
-
Krokiety na wigilię
-
Krokiety z mięsem i kapustą
-
Krokiety z grzybami
-
Krokiety z mięsem z rosołu
-
Krokiety z kurczakiem
-
Krokiety z mięsem i pieczarkami
-
Farsz do krokietów z mięsa
-
Krokiety
Więcej informacji na temat krokietów z jajkiem
Krokiety z jajkiem nadają się na różne okazje. Możesz je przygotować na obiad dla swoich bliskich lub na spotkanie ze znajomymi. Twoi goście na pewno na długo zapamiętają tę potrawę, ponieważ rzadko można ją spotkać na naszych stołach. Naleśniki z jajkiem na twardo powinny posmakować zwłaszcza dzieciom.
Farsz z jajek do krokietów jest niezwykle prosty do przygotowania. Ugotowane na twardo jajka możesz rozdrobnić za pomocą widelca lub noża, ale możesz też je zetrzeć na tarce lub zmielić w malakserze. Następnie należy dodać pozostałe składniki (np. szczypiorek) i całość dobrze wymieszać.
Ten przepis na krokiety z jajkiem możesz nieco zmodyfikować, jeśli nie wpasowuje się w twoje gusta smakowe. Zamiast majonezu możesz dodać do farszu masło, a szczypiorek zastąpić natką pietruszki. Gotowane na twardo jajka będą się dobrze komponowały z cebulą oraz pieczarkami. Wtedy warto zmniejszyć liczbę jajek, aby farszu nie wyszło zbyt dużo. Odpowiednim dodatkiem będzie również ser żółty. Do farszu z jajkiem i szczypiorkiem możesz dodać podsmażoną na patelni cebulkę (białą lub czerwoną) z dodatkiem świeżego czosnku.
Masa na naleśniki nie powinna być ani zbyt gęsta, ani zbyt rzadka. Przed każdym nabraniem nowej porcji ciasta na chochelkę, pamiętaj o tym, aby wymieszać masę. Naleśniki powinni być cienkie, ponieważ takie bardziej nadają się do krokietów (łatwiej się je zawija). Zwróć uwagę na to, aby naleśniki na krokiety nie były zbyt mocno przypieczone, ponieważ później drugi raz wylądują na patelni. Jeśli nie chcesz, nie musisz ich obtaczać w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej.
Krokiety z jajek gotowanych na twardo nie są tak popularne, jak krokiety z pieczarkami i serem czy krokiety z mięsem i grzybami, ale warto mieć je na uwadze i pewnego razu pokusić się na ich spróbowanie. Ta potrawa jest bardzo smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu. W porównaniu do innych krokietów te wykonuje się szybciej. Farsz do naleśników może być zarówno z jajkiem i cebulą, jak i z jajkiem i szczypiorkiem.
Alergeny w krokietach z jajkiem
Lista alergenów dla krokietów z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze krokietów z jajkiem
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.