Krokiety ruskie

Opublikowano: 26.04.2021 r., 22:12 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krokiety ruskie znajdują się na ciemnym talerzu. Obok nich leży widelec. Przy talerzu położona jest szara ścierka.
Krokiety ruskie
Krokiety ruskie są łatwiejsze do przygotowania niż pierogi ruskie. Te krokiety nadają się na obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak zrobić krokiety z nadzieniem ruskim!
Przygotowanie 85 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
559 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Jajko 5 jajek rozmiar M (5 szt.)
  • Mleko 2% 3/4 szklanki (190 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (135 g)
  • Olej rzepakowy 10 łyżek (100 ml)
  • Sól 3/4 łyżeczki (4 g)
  • Bułka tarta 1 szklanka (215 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Ziemniaki ugotowane 8 sztuk (600 g)
  • Ser twarogowy tłusty 1 kostka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, patelnia do naleśników, mikser, sitko, miska, chochelka, praska do ziemniaków

Przepis na krokiety ruskie krok po kroku

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do dużego garnka i gotuj w osolonej wodzie przez ok. 25 min. Następnie je odcedź, potłucz i odstaw do ostygnięcia.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i dodaj cebulę. Przesmażaj do przyrumienienia. Odstaw do przestudzenia, a następnie dodaj do ziemniaków.

Do garnka z ziemniakami i cebulą dodaj rozdrobniony (np. za pomocą widelca) twarogów. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszaj.

Do miski wbij 3 jajka i dodaj 3/4 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju, 1/2 szklanki wody gazowanej oraz 3/4 szklanki mleka. To wszystko zmiksuj za pomocą miksera. 1 szklankę mąki przesiej przez sitko i dodaj do masy. Miksuj do czasu uzyskania jednolitej masy.

1 łyżkę oleju rozprowadź po patelni (np. za pomocą ręcznika papierowego). Rozgrzej patelnię i usmaż na niej naleśniki.

Na gotowe naleśniki nałóż farsz i dobrze zawiń krokiety.

Krokiety obtocz w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.

Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Krokiety smaż ok. 4-5 min z każdej strony (do przyrumienienia).

Jak oceniasz przepis na krokiety ruskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat krokietów ruskich

Krokiety ruskie nie są tak popularne, jak krokiety wigilijne z grzybami i kapustą czy z serem i pieczarkami. Warto jednak je spróbować, ponieważ są bardzo smaczne. Krokiety z nadzieniem ruskim można podawać dzieciom.

Jak zrobić krokiety ruskie? To połączenie tradycyjnych krokietów i pierogów ruskich. Należy usmażyć naleśniki oraz zrobić farsz. Nie jest to szybkie danie, więc warto wziąć to pod uwagę, gdy szykuje się obiad lub kolację dla swoich bliskich.

Przede wszystkim warto zacząć od ugotowania ziemniaków. Po odcedzeniu należy je od razu utłuc za pomocą tłuczka, a potem odstawić do przestudzenia. W czasie, gdy w garnku będą gotować się ziemniaki, na patelni można przygotować cebulkę. W tym przepisie niezbędny jest także twaróg. Może być półtłusty lub tłusty. Zazwyczaj wystarczy go rozdrobić za pomocą widelca.

Ciasto na naleśniki powinno być w miarę gęste. Przed nabraniem porcji na chochelkę należy wymieszać masę. Trzeba usmażyć cienkie naleśniki, ponieważ takie lepiej się zawija. Usmażone naleśniki warto przykryć bawełnianą ściereczką.

Do farszu możesz dodać też wędzony boczek przyrumieniony razem z cebulką. Odpowiedni będzie także czosnek. Jeśli lubisz cebulę, możesz dodać jej więcej. Wszystko zależy od tego, czy zależy ci na tym, aby farsz był bardziej serowy, ziemniaczany czy właśnie cebulowy.

Zawinięte krokiety można schować do lodówki. Dopiero przed samym podaniem należy obtoczyć je w rozbełtanych jajkach, a potem w bułce tartej. Krokiety z nadzieniem ruskim należy smażyć na złoto. Obtaczanie krokietów nie jest konieczne (można od razu przypiec je na natłuszczonej patelni), jednak w ten sposób uzyskuje się smaczną panierkę.

Krokiety z farszem na pierogi ruskie to ciekawy pomysł na obiad. Smakują jak połączenie dwóch potraw, ale są bardzo smaczne. Krokiety ruskie są prostsze do zrobienia niż pierogi ruskie, ponieważ nie musisz zagniatać ciasta. Zazwyczaj dzieci bardzo chętnie sięgają po te krokiety. Warto zachować sobie ten przepis, bo już niedługo może okazać się potrzebny.

Alergeny w krokietach ruskich

Lista alergenów dla krokietów ruskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser twarogowy tłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze krokietów ruskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
192.83
559.20
Białko (g)
6.87
19.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
22.18
64.32
Węglowodany przyswajalne (g)
20.89
60.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.29
3.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
8.42
24.42
Tłuszcze nasycone (g)
2.04
5.92
Tłuszcze nienasycone (g)
6.38
18.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.34
12.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.04
5.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
59.05
171.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina B6 (mg)
0.16
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
1.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.78
5.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.07
101.69
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
317.01
919.34
Potas (mg)
217.08
629.55
Wapń (mg)
58.63
170.02
Fosfor (mg)
85.51
247.97
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.62
54.01
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.36
3.95
Cynk (mg)
0.60
1.74
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy, ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów ruskich 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krokietów ruskich

Koszt składników
31.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
5 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mleko 2%
190 ml
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 190 ml
Mąka pszenna typ 500
135 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 135 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Sól
4 g
3/4 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 4 g
Bułka tarta
215 g
1 szklanka
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 215 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki ugotowane
600 g
8 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Ser twarogowy tłusty
200 g
1 kostka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Koszt składników
31.80