Krewetki z woka
- Krewetki (300 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (45 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na krewetki z woka krok po kroku
Krewetki oczyść i osusz.
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej czosnek pokrojony w plasterki.
Dodaj krewetki i całość smaż przez 2 minuty.
Dodaj do krewetek posiekaną natkę pietruszki, chili, bazylię, sól i pieprz.
Więcej informacji na temat krewetek z woka
Krewetki z woka to fantastyczna opcja dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi daniami, ale cenią sobie aromatyczne połączenia. Całość jest bardzo prosta, a dodatkowo będzie świetną bazą dla wielu różnych dań. Te owoce morza wspaniale komponują się z pietruszkowo - czosnkowym sosem, który otula je i sprawia, że są po prostu fantastyczne.
Przepis na krewetki z woka pozwala przygotować te owoce morza w sposób bardzo prosty, ale niezwykle aromatyczny. To coś idealnie dla wszystkich koneserów, a także osób kochających nowinki kulinarne. W przypadku tego dania określenie smaczne, to za mało powiedziane. Ze względu na duży udział świeżej pietruszki i aromatycznego czosnku całość po prostu rozpływa się w ustach. Skradnie serca każdego, kto jej spróbuje. Bazą tego dania są oczywiście krewetki. Te owoce morza są dość popularne, dlatego warto znać naprawdę dobry sposób na ich przygotowanie. Tak przyrządzone mogą stanowić główny posiłek, na przykład jedzone z dodatkiem świeżego pieczywa, ale będą idealną bazą dla wielu różnych dań. Można dodać je do makaronu ryżowego albo ryżu. Będą wspaniałe również z makaronem sojowym. Krewetki są nie tylko smaczne, ale również bardzo wartościowe. To dobre źródło pełnowartościowego białka, dlatego spokojnie mogą stanowić zamiennik dla mięsa. Są również dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspaniale wpływają na układ krwionośny, ale również gospodarkę lipidową całego organizmu. Zawierają także selen i jod, dwa składniki, które są niezwykle cenne dla właściwego funkcjonowania układu hormonalnego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krewetki z woka, by były niezwykle smaczne, a przy okazji niezbyt skomplikowane, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Wystarczy posiadać wok, by stworzyć to wspaniałe danie. To idealny pomysł na pyszne owoce morza w ziołach. Są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Wspaniale komponują się z warzywami, a zwłaszcza z czosnkiem, dlatego to właśnie on został do nich dodany.
Alergeny w krewetkach z woka
Lista alergenów dla krewetek z woka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
Wartości odżywcze krewetek z woka
To zdrowa opcja dostarczająca zdrowych tłuszczów, białka i selenu.
Energia i białka
(203g)
Węglowodany
(203g)
Tłuszcze
(203g)
Składniki mineralne
(203g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.