Przepis na krewetki z patelni krok po kroku
- Krewetki 250 g
- Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
- Czosnek 15 g 3 ząbki
- Sok z cytryny 15 ml 1 łyżka
Krewetki obierz z pancerzyków dokładnie je oczyść. Następnie opłucz je w wodzie i osusz.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany czosnek. Dodaj krewetki.
Na patelnie wlej sok z cytryny, dodaj sól, pieprz, chili i dokładnie wymieszaj.
Smaż krewetki po 2 minuty z każdej strony.
Natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj do krewetek, smaż pół minuty.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Krewetki z patelni - cechy przepisu
Więcej o krewetkach z patelni
Krewetki z patelni to sposób na prosty posiłek który smakuje naprawdę wspaniale. To coś, co przypadnie do gustu wszystkim fanom kuchni hiszpańskiej. Ten przepis pozwala przygotować owoce morza w naprawdę łatwy, a przy tym bardzo smaczny sposób. W takim wydaniu krewetki smakują bardzo świeżo i naprawdę dobrze. Idealnie komponują się z grzankami i świeżymi warzywami.
Ten przepis na dobre krewetki z patelni pozwoli ci zaskoczyć wszystkich domowników. Całość wychodzi niezwykle pyszna i pełna smaku. Będzie wspaniałym wyborem na świetną i lekką kolację czy lunch.
Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić krewetki na patelni, by były naprawdę smaczne i niezbyt skomplikowane, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Możesz stworzyć z niego naprawdę łatwe, ale bardzo smaczne danie.
Krewetki świetnie komponują się z czosnkiem, dlatego w tym przepisie używa się go dość sporo. Czosnek i natka pietruszki tworzą idealną kompozycję smakową, która tak dobrze łączy się z owocami morza, że nie trzeba używać do nich innych bardziej skomplikowanych przypraw.
Ten prosty przepis pozwala w ekspresowym tempie przygotować wspaniały i wartościowy posiłek. Owoce morza są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Krewetki dostarczają selenu i cynku, pierwiastków, które nie są zbyt popularne w codziennej diecie, a są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Z tego przepis dowiesz się również jak smażyć krewetki, by były odpowiednio miękkie i dobrze zrobione. To świetny przepis dla osób, które pragną przygotować te owoce morza po raz pierwszy. Wykonane według tego przepisu nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie się prezentują. Mogą być osobnym daniem, a także dodatkiem do sałatki czy makaronu. Są tylko lekko doprawione, dlatego świetnie się komponują z innymi daniami.
W tym przepisie sprawdzą się zarówno krewetki mrożone, jak i świeże owoce morza. Dobrze jest wybierać większe gatunki, by lepiej smakowały i całość była szybsza. Świetne sprawdzą się w tym przepisie krewetki tygrysie.
Wartości odżywcze krewetek z patelni
Energia i białka
(163g)
Węglowodany w krewetkach z patelni
(163g)
Tłuszcze
(163g)
Składniki mineralne w przepisie na krewetki z patelni
(163g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w krewetkach z patelni
Lista alergenów dla krewetek z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki