Krewetki z mango
- Krewetki (300 g)
- Syrop z agawy (15 g)
- Mango - 1 sztuka (200 g)
- Sok pomarańczowy 100% (200 ml)
- Masło klarowane (20 g)
Przepis na krewetki z mango krok po kroku
Oczyść krewetki (zdejmij pancerze, usuń głowę i ogon, usuń jelito), umyj, osusz.
Krewetki zalej syropem z agawy, łyżką soku z limonki i łyżce sosu rybnego. Odstaw.
Z mango wyodrębnij miąższ. Zblenduj.
Rozgrzej masło na patelni.
Posiekaj chilli, 2 ząbki czosnku oraz niewielki kawałek imbiru posiekaj. Podsmaż chwilę na maśle.
Po minucie dodaj krewetki, smaż maksymalnie 2 minuty z każdej strony.
Wlej mus z mango i sok pomarańczowy.
Smaż maksymalnie 3 minuty.
Dopraw do smaku, jeśli trzeba. Posyp natką pietruszki.
Podawaj z podpieczoną bagietką.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat krewetek z mango
Słodko-pikantne krewetki z mango są przepyszne. W połączeniu z bagietką otrzymasz najlepszą potrawę w tajskim stylu. Zobacz, jak zrobić krewetki z mango. Sos do krewetek ma pyszny, słodko-ostry smak. Tajskie krewetki z mango idealnie pasują do niego. Przepis na krewetki z mango jest genialny jako szybka przekąska lub romantyczna kolacja. Jeżeli lubisz słodko-pikantne potrawy, krewetki z mango będą znakomitą propozycją na udany posiłek. Poza wspaniałym smakiem są one bardzo proste i szybkie do przygotowania.
Krewetki z mango należą do potraw, które pochodzą z kuchni tajskiej. Pyszne, aromatyczne i bardzo proste krewetki tajskie to szybka przekąska, którą można przygotować na kolację lub na obiad. W przepisie na krewetki z mango istotą jest sos do krewetek. Składa się z mango i soku pomarańczowego. Smak podbity jest pikantnym chilli, imbirem i czosnkiem zarumienionymi na maśle. Same krewetki są marynowane w syropie z agawy, sosie rybnym i soku z limonki. Przez takie połączenie powstaje coś znakomitego.
Tajskie krewetki z sosem do krewetek z mango podawaj z podpieczoną bagietką. Może być zwykła, ale równie smaczna będzie ta z masłem czosnkowym lub ziołowym. Jak zrobisz krewetki z mango, ryż będzie także odpowiednim dodatkiem.
Krewetki z mango to ekspresowe danie. Proste, bardzo smaczne i gotowe w kilkanaście minut. Jak zrobić krewetki z mango? Trzeba zacząć od przygotowania krewetek. W zależności, jakie masz – świeże czy mrożone (uprzednio trzeba rozmrozić) - należy je oczyścić. Usuń pancerz, głowę, ogonek oraz jelito. W celu usunięcia jelita najlepiej jest naciąć krewetkę po zewnętrznej linii – tam znajduje się dosyć często ciemne jelito. Umyj krewetki dobrze i osusz. Przepis na krewetki z mango powinien być bardzo aromatyczny. Zamarynuj więc oczyszczone krewetki w syropie z agawy, soku z limonki oraz sosie rybnym. Odstaw je na bok, niech chwilę poleżą w takiej mieszance. Obierz mango. Miąższ zblenduj blenderem. Na patelni rozgrzej masło. Świeże chilli, imbir i czosnek posiekaj drobno, smaż na maśle przez chwilę. Chilli możesz użyć też suszone, chociaż świeże jest bardziej aromatyczne. Pamiętaj, że ilość chilli najlepiej jest dostosować pod własne upodobania. Wyłóż krewetki. Smaż maksymalnie 2 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony. Jak krewetki staną się białe, dodaj mus z mango, a także sok pomarańczowy. Wszystko smaż przez chwilę. Dopraw do smaku, a na końcu posyp pietruszką. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
*Krewetek nie należy zbyt długo smażyć. Stają się wtedy twarde.
Alergeny w krewetkach z mango
Lista alergenów dla krewetek z mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos rybny
Wartości odżywcze krewetek z mango
Krewetki są zdrowe. Bogate w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Nie mają także dużej kaloryczności. Przez obecność soku owocowego oraz mango, potrawa zawiera naturalnie występujące cukru (owocowe).
Energia i białka
(365g)
Węglowodany
(365g)
Tłuszcze
(365g)
Składniki mineralne
(365g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.