Krewetki z grilla
- Krewetki (600 g)
- Oliwa z oliwek - 5 łyżek (50 ml)
- Cytryna - 1 sztuka (90 g)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
Przepis na krewetki z grilla krok po kroku
Do miseczki wlej oliwę z oliwek i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Dodaj starty na tarce czosnek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, 1/3 łyżeczkę soli i nieco świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj.
Krewetki opłucz, obierz, oczyść i oderwij im głowy. Następie przełóż je do miski i wymieszaj w marynacie.
Zamarynowane krewetki odstaw na 1-2 h.
Krewetki nabij na szpikulce do grillowania.
Krewetki grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie po ok. 3 min z każdej strony.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat krewetek z grilla
Krewetki z grilla to obowiązkowa przekąska dla miłośników owoców morza. Bardzo często sięgają po nie także te osoby, które nigdy wcześniej nie jadły krewetek. Krewetki grillowane nadają się na kolację we dwoje, jak i na imprezę ze znajomymi. Przygotowuje się je bardzo szybko, więc można je upiec na grillu jako pierwsze.
Jak przygotować krewetki na grilla? Jeżeli kupiłeś krewetki mrożone, trzeba je wcześniej rozmrozić. Krewetki powinny być opłukane, obrane z pancerze i odpowiednio oczyszczone (pozbawione jelitka). Warto oderwać im głowy, ale możesz też zostawić je całe. W przypadku drewnianych patyczków pamiętaj o tym, aby wcześniej zanurzyć je w wodzie na 30 min, ponieważ to powinno je uchronić przed przypalaniem się w czasie grillowania.
Jakie krewetki najczęściej przyrządza się na grillu? Zazwyczaj grilluje się krewetki tygrysie lub królewskie. Rzadko sięga się po krewetki olbrzymie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby to właśnie je przygotować, jeśli masz taką ochotę.
Jak przyprawić surowe krewetki? Marynata możesz składać się z oliwy z oliwek, soku z cytryny, świeżo mielonego pieprzu, prasowanego czosnku i mielonej papryki (słodkiej, ostrej lub chili). Ten przepis możesz modyfikować, ale krewetki bardzo dobrze smakują z czosnkiem, więc warto z niego nie rezygnować.
Do marynaty do krewetek możesz dodać: posiekaną bazylię lub natkę pietruszki, ostrą paprykę w płatkach, koncentrat pomidorowy, sos sojowy. Ciekawym dodatkiem będzie miód, cukier lub syrop klonowy. Zamiast soku z cytryny możesz pokusić się na dodanie octu winnego.
Jak przyrządzić krewetki, aby były smaczne? Można je przygotować na kilka sposobów. Istotne jest jednak to, aby nie grillować ich zbyt długo, bo wtedy nie będą tak soczyste. Krewetki możesz też usmażyć na bardzo dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Tutaj również czas grillowania jest króciutki. Krewetki można też najpierw upiec na grillu, a potem podać z cytryną lub limonką oraz z domowym masłem czosnkowym, ale takie krewetki niekoniecznie wyjdą tak dobre, jak te marynowane.
Alergeny w krewetkach z grilla
Lista alergenów dla krewetek z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
Wartości odżywcze krewetek z grilla
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.