Krewetki w tempurze

Opublikowano: 30.08.2023 r., 22:06 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
krewetki w tempurze
Krewetki w tempurze
Owoce morza są tak samo cenne, jak ryby, dlatego powinny być spożywane co jakiś czas. Poznaj mój dzisiejszy przepis na krewetki w tempurze.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
185 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Krewetki 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej sezamowy 1 łyżka (10 ml)
  • Sos sojowy 1 łyżka (10 ml)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na krewetki w tempurze krok po kroku

Dodatkowo przygotuj lodowatą wodę.

W misce wymieszaj jajko, wodę lodowatą, olej sezamowy, sos sojowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

Stopniowo dodawaj mąkę.

Umieść miskę z ciastem w lodówce na około 15-20 minut.

Oczyść krewetki, pozostawiając ogonki, osusz krewetki.

Wlej olej roślinny do głębokiego garnka, podgrzewaj do wrzenia.

Zamocz każdą krewetkę w cieście i wrzuć na rozgrzany olej.

Smaż krewetki w tempurze przez około 2-3 minut.

Jak oceniasz przepis na krewetki w tempurze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,1% osób

Więcej informacji na temat krewetek w tempurze

Ryby i owoce morza to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na krewetki w tempurze. Musisz zaopatrzyć się tylko w takie składniki jak: krewetki, mąka pszenna, olej sezamowy, sos sojowy, jajko, olej rzepakowy i odrobina proszku do pieczenia.

Dodatkowo przygotuj lodowatą wodę. W misce wymieszaj jajko, wodę lodowatą, olej sezamowy, sos sojowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Stopniowo dodawaj mąkę.

Umieść miskę z ciastem w lodówce na około 15-20 minut. Oczyść krewetki, pozostawiając ogonki, osusz krewetki. Wlej olej roślinny do głębokiego garnka, podgrzewaj do wrzenia. Zamocz każdą krewetkę w cieście i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż krewetki w tempurze przez około 2-3 minut. Po tym czasie nasze krewetki są najlepsze.

Sam widzisz, jak proste w przygotowaniu są moje smażone krewetki w tempurze.

Pyszne krewetki w cieście po kilku minutach będą dobre do spożycia. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis, a skoro już wiesz, jak zrobić krewetki w tempurze przygotuj je w swoim domu i zobacz, jakie są smaczne. Mój prosty przepis to dobry pomysł na posiłek dla całej rodziny.

Alergeny w krewetkach w tempurze

Lista alergenów dla krewetek w tempurze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze krewetek w tempurze

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób przygotujesz krewetki w cieście.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
185.37
185.37
Białko (g)
16.67
16.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
20.71
20.71
Węglowodany przyswajalne (g)
20.67
20.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
4.10
4.10
Tłuszcze nasycone (g)
1.49
1.49
Tłuszcze nienasycone (g)
2.60
2.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.37
1.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.24
1.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
133.43
133.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
205.09
205.09
Potas (mg)
317.18
317.18
Wapń (mg)
95.48
95.48
Fosfor (mg)
254.71
254.71
Magnez (mg)
32.49
32.49
Żelazo (mg)
2.14
2.14
Cynk (mg)
1.21
1.21
Miedź (mg)
0.28
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny krewetek w tempurze 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krewetek w tempurze

Koszt składników
75.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
250 g
1 szklanka
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
30.56
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej sezamowy
10 ml
1 łyżka
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 ml
Sos sojowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 10 ml
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Koszt składników
75.60