Krewetki w tempurze
- Krewetki - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej sezamowy - 1 łyżka (10 ml)
- Sos sojowy - 1 łyżka (10 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na krewetki w tempurze krok po kroku
Dodatkowo przygotuj lodowatą wodę.
W misce wymieszaj jajko, wodę lodowatą, olej sezamowy, sos sojowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Stopniowo dodawaj mąkę.
Umieść miskę z ciastem w lodówce na około 15-20 minut.
Oczyść krewetki, pozostawiając ogonki, osusz krewetki.
Wlej olej roślinny do głębokiego garnka, podgrzewaj do wrzenia.
Zamocz każdą krewetkę w cieście i wrzuć na rozgrzany olej.
Smaż krewetki w tempurze przez około 2-3 minut.
Więcej informacji na temat krewetek w tempurze
Ryby i owoce morza to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na krewetki w tempurze. Musisz zaopatrzyć się tylko w takie składniki jak: krewetki, mąka pszenna, olej sezamowy, sos sojowy, jajko, olej rzepakowy i odrobina proszku do pieczenia.
Dodatkowo przygotuj lodowatą wodę. W misce wymieszaj jajko, wodę lodowatą, olej sezamowy, sos sojowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Stopniowo dodawaj mąkę.
Umieść miskę z ciastem w lodówce na około 15-20 minut. Oczyść krewetki, pozostawiając ogonki, osusz krewetki. Wlej olej roślinny do głębokiego garnka, podgrzewaj do wrzenia. Zamocz każdą krewetkę w cieście i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż krewetki w tempurze przez około 2-3 minut. Po tym czasie nasze krewetki są najlepsze.
Sam widzisz, jak proste w przygotowaniu są moje smażone krewetki w tempurze.
Pyszne krewetki w cieście po kilku minutach będą dobre do spożycia. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis, a skoro już wiesz, jak zrobić krewetki w tempurze przygotuj je w swoim domu i zobacz, jakie są smaczne. Mój prosty przepis to dobry pomysł na posiłek dla całej rodziny.
Alergeny w krewetkach w tempurze
Lista alergenów dla krewetek w tempurze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- Proszek do pieczenia
- Mąka pszenna typ 500
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze krewetek w tempurze
W podobny sposób przygotujesz krewetki w cieście.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.