Krewetki w sosie śmietanowym
- Krewetki (450 g)
- Masło (15 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Wino białe wytrawne (50 ml)
- Czosnek (5 g)
- Papryczka chili czerwona świeża (5 g)
- Cytryna (10 g)
- Natka pietruszki (15 g)
Przepis na krewetki w sosie śmietanowym krok po kroku
Krewetki oczyść z pancerzy i przepłucz pod bieżącą, zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym.
Papryczkę chilli drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Patelnię dobrze rozgrzej i rozpuść na niej masło.
Na patelnię wrzuć chilli i czosnek. Podsmażaj minutę.
Dodaj krewetki i obsmażaj je krótko z obu stron, aż się delikatnie przyrumienią.
Wlej wino i smaż razem, aż delikatnie odparuje.
Dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem i duś razem, aż śmietanka trochę odparuje.
Natkę pietruszki posiekaj i dodaj na patelnię.
Przed samym podaniem skrop całość sokiem z cytryny.
-
Panierka panko
-
Makaron z krewetkami
-
Linguine
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Spaghetti z krewetkami
-
Pad thai z krewetkami
-
Tagliatelle z krewetkami
-
Krewetki z makaronem ryżowym
-
Makaron z krewetkami i szpinakiem
-
Makaron z krewetkami i pomidorami
-
Makaron z marchewki z krewetkami
-
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym
-
Makaron z krewetkami i cukinią
-
Czarny makaron z krewetkami
-
Makaron z krewetkami na winie
-
Makaron sojowy z krewetkami
-
Makaron z krewetkami
Więcej informacji na temat krewetek w sosie śmietanowym
Przepis na krewetki w sosie śmietanowym to tak pyszne danie, że nie potrzebuje więcej dodatków. Jednak tak przygotowane krewetki świetnie pasują do makaronu lub grzanek.
Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić krewetki w sosie śmietanowym to już pokazuje najlepsze rozwiązanie na ich przygotowanie. Na początku krewetki oczyść z pancerzy i przepłucz pod bieżącą, zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Papryczkę chilli drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Patelnię dobrze rozgrzej i rozpuść na niej masło. Na patelnię wrzuć chilli i czosnek. Podsmażaj minutę. Dodaj krewetki i obsmażaj je krótko z obu stron, aż się delikatnie przyrumienią. Wlej wino i smaż razem, aż delikatnie odparuje. Dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem i duś razem, aż śmietanka trochę odparuje. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj na patelnię. Przed samym podaniem skrop całość sokiem z cytryny.
Krewetki to owoce morza, które mają swoich zwolenników i wrogów. Istnieje mit, że aby powstały dobre krewetki potrzeba równie drogich składników do podkreślenia ich smaku. Jednak w naszym przepisie potrzebujesz tylko łyżki masła, śmietanki, odrobiny białego wina, czosnku, chilli i natki pietruszki. Tylko tyle wystarczy, by powstało to smaczne danie na obiad.
Krewetki są bardzo popularne ze względu na swój delikatny smak. Dodatkowo cieszą się dużym uwielbieniem osób będących na diecie odchudzającej. Wynika to przede wszystkim z niewielkiej kaloryczności (86 kcal na 100 g produktu) i niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Te popularne owoce morza to bardzo dobre źródło białka, które jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. W krewetkach znajdziemy również witaminy z grupy B, a także składniki mineralne takie jak selen, jod, żelazo, magnez czy cynk. Na uwagę zasługują oczywiście nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 3, które są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Aby jak najbardziej skorzystać z wartości odżywczych krewetek i ich smaku należy pamiętać o minimalnym czasie obróbki termicznej.
Alergeny w krewetkach w sosie śmietanowym
Lista alergenów dla krewetek w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze krewetek w sosie śmietanowym
W krewetkach znajdziemy również witaminy z grupy B, a także składniki mineralne takie jak selen, jod, żelazo, magnez czy cynk. Na uwagę zasługują oczywiście nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 3, które są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Energia i białka
(370g)
Węglowodany
(370g)
Tłuszcze
(370g)
Składniki mineralne
(370g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.