Krewetki w sosie czosnkowym

Opublikowano: 12.10.2022 r., 11:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczne krewetki czosnkowe.
Krewetki w sosie czosnkowym
Krewetki w sosie czosnkowym to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Krewetki podane w sosie są bardzo aromatyczne i można je podać z ryżem lub świeżym pieczywem.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
482 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Krewetki (400 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na krewetki w sosie czosnkowym krok po kroku

Papryczkę chilli posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj na patelnię papryczki i krewetki.

Smaż przez 4-5 minut.

Wlej śmietanę kremówkę i smaż jeszcze 5 minut.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem.

Podawaj z dodatkiem ryż lub świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na krewetki w sosie czosnkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób

Więcej informacji na temat krewetek w sosie czosnkowym

Krewetki w sosie czosnkowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne krewetki podać można z dodatkiem gotowanego ryżu lub smażonego makaronu. Krewetki świetnie sprawdzą się na szybkie danie po pracy. Przepis na krewetki w sosie czosnkowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: krewetki mrożone, czosnek, oliwa z oliwek, śmietana kremówka, natka pietruszki, sól, pieprz, papryczka chilli.

Jak zrobić krewetki w sosie czosnkowym? Papryczkę chilli posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj na patelnię papryczki i krewetki. Smaż przez 4-5 minut. Wlej śmietanę kremówkę i smaż jeszcze 5 minut. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z dodatkiem ryż lub świeżego pieczywa.

Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń.

Podsumowując smaczne krewetki sprawdzą się idealnie na obiad dla całej rodziny. Najlepsze krewetki podać można z dodatkiem różnych dodatków. Krewetki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Krewetki są pyszne i bardzo aromatyczne. Krewetki można przygotować także w sosie z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Alergeny w krewetkach w sosie czosnkowym

Lista alergenów dla krewetek w sosie czosnkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze krewetek w sosie czosnkowym

na 100g gotowej potrawy

Krewetki w sosie czosnkowym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Krewetki zawierają dużą ilość cholesterolu i nie powinny ich w dużych ilościach spożywać osoby z podwyższonym jego poziomem we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
160.93
482.80
Białko (g)
14.10
42.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
1.14
3.42
Węglowodany przyswajalne (g)
0.98
2.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.17
0.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
11.21
33.64
Tłuszcze nasycone (g)
8.25
24.75
Tłuszcze nienasycone (g)
2.96
8.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.51
7.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
1.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
107.33
322.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
82.21
246.62
Potas (mg)
203.73
611.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
49.60
148.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
145.57
436.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.83
77.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
2.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.95
2.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.27
0.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krewetek w sosie czosnkowym 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krewetek w sosie czosnkowym

Koszt składników
91.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
400 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
48.89
Za 400 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
91.00