Krewetki w sosie czosnkowym
- Krewetki (400 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na krewetki w sosie czosnkowym krok po kroku
Papryczkę chilli posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj na patelnię papryczki i krewetki.
Smaż przez 4-5 minut.
Wlej śmietanę kremówkę i smaż jeszcze 5 minut.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem.
Podawaj z dodatkiem ryż lub świeżego pieczywa.
Więcej informacji na temat krewetek w sosie czosnkowym
Krewetki w sosie czosnkowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne krewetki podać można z dodatkiem gotowanego ryżu lub smażonego makaronu. Krewetki świetnie sprawdzą się na szybkie danie po pracy. Przepis na krewetki w sosie czosnkowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: krewetki mrożone, czosnek, oliwa z oliwek, śmietana kremówka, natka pietruszki, sól, pieprz, papryczka chilli.
Jak zrobić krewetki w sosie czosnkowym? Papryczkę chilli posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj na patelnię papryczki i krewetki. Smaż przez 4-5 minut. Wlej śmietanę kremówkę i smaż jeszcze 5 minut. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z dodatkiem ryż lub świeżego pieczywa.
Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń.
Podsumowując smaczne krewetki sprawdzą się idealnie na obiad dla całej rodziny. Najlepsze krewetki podać można z dodatkiem różnych dodatków. Krewetki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Krewetki są pyszne i bardzo aromatyczne. Krewetki można przygotować także w sosie z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Alergeny w krewetkach w sosie czosnkowym
Lista alergenów dla krewetek w sosie czosnkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze krewetek w sosie czosnkowym
Krewetki w sosie czosnkowym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Krewetki zawierają dużą ilość cholesterolu i nie powinny ich w dużych ilościach spożywać osoby z podwyższonym jego poziomem we krwi.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.