Krewetki w cieście
Opublikowano: 20.02.2023 r.
Krewetki, mleko i mąka pszenna to kluczowe składniki przepisu na krewetki w cieście. Świeże krewetki obtaczamy w delikatnym cieście z mąki, mleka i odrobiny proszku do pieczenia, a następnie smażymy na gorącym oleju rzepakowym.
Składniki dla 4 porcji:
- Krewetki - 1000 g
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Olej rzepakowy - 300 ml
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 płaska łyżeczka)
- Przyprawy - sól, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Krewetki rozmroź i oczyść (usuń z nich ciemną niteczkę). Po oczyszczeniu krewetki osusz ręcznikiem papierowym.
- Do miseczki wsyp po łyżeczce przypraw, proszek do pieczenia, mąkę oraz mleko. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego ciasta.
- W rondelku rozgrzej olej.
- Każdą z krewetek obtocz w cieście i smaż w rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron (po około 2-3 minuty z każdej strony).
- Gotowe krewetki wyciągnij z rondelka i krewetki podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Krewetki w cieście to doskonała propozycja na obiad lub przekąskę na imprezy. Krewetki to owoce morza, które zawierają spore ilości składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny