Krewetki po tajsku z mlekiem kokosowym
- Krewetki - obrane (300 g)
- Mleczko kokosowe (400 ml)
- Czerwona pasta curry (40 g)
- Papryka czerwona (140 g)
- Cebula (100 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Ryż basmati (200 g)
Przepis na krewetki po tajsku z mlekiem kokosowym krok po kroku
Krewetki rozmróź, następnie oczyść z pancerzy i jelit.
Gdy krewetki się rozmrożą, ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Wlej olej na patelnię, rozgrzej go.
Dodaj pastę curry i podsmaż przez minutę.
Posiekaj cebulę w kostkę oraz paprykę w nieduże paski.
Dodaj na patelnię mleczko kokosowe razem z łyżką sosu sojowego, łyżką sosu rybnego, odrobiny cukru oraz pokrojonej papryczki. Duś wszystko do zgęstnienia sosu.
Jak sos się zagęści, dodaj krewetki i gotuj całość maksymalnie 4 minuty, aż krewetki staną się białe.
Podawaj sos z ryżem. Posyp świeżą bazylią.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat krewetek po tajsku z mlekiem kokosowym
Masz krewetki mrożone albo świeże i brakuje Ci pomysłu na ich wykorzystanie? Oto odpowiedź, jak zrobić krewetki po tajsku z ryżem, warzywami i mlekiem kokosowym. Smażone krewetki wychodzą niezwykle soczyste. Bardzo aromatyczne danie na ostro w tajskim klimacie. To genialny pomysł na znakomite danie. Przepis na krewetki po tajsku jest bardzo szybki i łatwy. Świetna inspiracja na orientalną potrawę. Krewetki po tajsku z sosem z mleka kokosowego podawaj z ryżem. W ten sposób powstaje pyszne, zdrowe i proste danie.
Krewetki po tajsku to pyszna potrawa na ostro, która jest kolejną propozycją na danie kuchni tajskiej. Są to smażone krewetki w sosie z mleczkiem kokosowym. Sos jest też zrobiony z warzyw (papryki i cebuli). Koniecznie do krewetek po tajsku należy dodać ostre przyprawy, dzięki którym smak potrawy jest tak aromatyczny i pikantny. Pamiętaj o tym, by ostrożnie dodawać pastę curry i papryczkę chilli.
Przepis na krewetki po tajsku jest bardzo zdrowy i wartościowy. Ma niski indeks glikemiczny. Jak zrobisz krewetki po tajsku, spokojnie możesz podać tę potrawę osobie chorej na celiakię. Pozbawiona jest ona glutenu. To dobry pomysł również na danie bez nabiału.
Krewetki po tajsku z warzywami są naprawdę ekspresowym daniem. By krewetki były soczyste, należy je dobrze przyrządzić. Jak zrobić krewetki po tajsku, by były idealne? Zacznij od rozmrożenia krewetek mrożonych. Jeżeli masz krewetki świeże, możesz od razu je zacząć obierać. Krewetki mrożone potrzebują około 2 godziny na całkowite rozmrożenie. Do przepisu na krewetki po tajsku należy dobrze oczyścić owoce morza. Zacznij od zdjęcia pancerza, usunięcia głowy oraz ogona (w zależności od tego, jaki rodzaj krewetek masz). Kolejna rzecz to usunięcie jelita. Najlepiej jest przeciąć nożem wzdłuż od zewnętrznej strony krewetki, a następnie usunąć jelito. Umyte krewetki odstaw, je dodasz do dania na końcu. Gdy krewetki są już przygotowane, wstaw do gotowania ryż. Na oleju podsmaż chwilę pastę curry. Dodaj do niej pokrojone warzywa. Podsmaż kilka minut, a następnie dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy. Wszystko trzeba dusić kilka minut, by sos nabrał dobrej konsystencji. Spróbuj, czy smak sosu jest odpowiedni. Jeżeli chcesz potrawę na ostro, możesz dodać więcej pasty curry. W momencie, gdy sos jest lekko zagęszczony, dodaj krewetki. Ważne jest to, by smażyły się maksymalnie 4 minuty. Gdy się zaokrąglą i staną się białe to oznaka, że są już gotowe. Sos z mlekiem kokosowym, z warzywami i krewetkami dodaj do ryżu ugotowanego al dente. Potrawę posyp świeżymi listkami bazylii.
Alergeny w krewetkach po tajsku z mlekiem kokosowym
Lista alergenów dla krewetek po tajsku z mlekiem kokosowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
- sos sojowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos rybny
Wartości odżywcze krewetek po tajsku z mlekiem kokosowym
Odpowiedni posiłek dla osób na diecie bezglutenowej. Nada się też dla osób eliminujących nabiał. Jest dobrze zbilansowany i pełnowartościowy.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.