Krewetki na maśle z czosnkiem
- Krewetki - mrożone, oczyszczone (500 g)
- Wino białe wytrawne - niepełna szklanka (200 ml)
- Czosnek (20 g)
- Masło - ćwierć kostki (50 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na krewetki na maśle z czosnkiem krok po kroku
Krewetki rozmroź.
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Na patelni rozpuść masło i przesmaż na nim pokrojony czosnek.
Na patelnię dodaj krewetki, dopraw je szczyptą soli i płatków chilli. Całość przesmaż 2-3 minuty.
Po tym czasie na patelnie wlej wino, zwiększ ogień i duś do momentu odparowania połowy wina.
Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
Gotowe krewetki podaj posypane natką pietruszki.
Więcej informacji na temat krewetek na maśle z czosnkiem
Krewetki na maśle z czosnkiem to doskonały pomysł na owoce morza, które świetnie sprawdzą się podane na imprezę ze znajomymi lub rodziną. Smaczne krewetki na maśle z dodatkiem czosnku będą stanowiły również doskonały pomysł na romantyczną kolację dla dwojga. Warto jednak wspomnieć, że nie każdy lubi smak owoców morza.
Przepis na krewetki na maśle z czosnkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebujesz następujące produkty spożywcze: krewetki mrożone, wino białe wytrawne, czosnek, masło oraz natkę pietruszki. Produkty dostępne są w większości sklepów spożywczych, jednak ich cena może być dość wysoka.
Jak zrobić krewetki na maśle z czosnkiem? Krewetki rozmroź. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozpuść masło i przesmaż na nim pokrojony czosnek. Na patelnię dodaj krewetki, dopraw je szczyptą soli i płatków chilli. Całość przesmaż 2-3 minuty. Po tym czasie na patelnie wlej wino, zwiększ ogień i duś do momentu odparowania połowy wina. Natkę pietruszki umyj i posiekaj. Gotowe krewetki podaj posypane natką pietruszki.
Natka pietruszki to produkt, który bogaty jest wiele składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w niej przede wszystkim witaminę C, które spożywane w odpowiednich ilościach wzmacnia naszą odporność. Dodatkowo witamina C w połączeniu z kwasem foliowym oraz żelazem działa krwiotwórczy, może przyczyniać się dzięki temu do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. W natce pietruszki znajdziemy także magnez, który posiada działanie rozkurczające. Znajdziemy w niej także beta-karoten (prekursor witaminy A), wapń, sód, fosfor, cynk, miedź, mangan, potas oraz niektóre witaminy z grupy B.
Podsumowując pyszne krewetki na maśle z czosnkiem świetnie sprawdzą się jako danie, które można podać jako obiad lub przekąskę podczas imprez rodzinnych. Będą również doskonałym wyborem na kolację dla drugiej połówki. Dobre krewetki możesz podać z dodatkiem Bagietki lub tostów. Dodatek natki pietruszki wzbogaci je między innymi w witaminę C.
Alergeny w krewetkach na maśle z czosnkiem
Lista alergenów dla krewetek na maśle z czosnkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
W przepisie na krewetki na maśle z czosnkiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- płatki chilli
Wartości odżywcze krewetek na maśle z czosnkiem
Krewetki na maśle z czosnkiem to doskonała propozycja na smaczny obiad lub romantyczną kolację. Wykorzystanie natki pietruszki sprawi, że danie będzie doskonałym źródłem witaminy C. Krewetki przesmażone są na maśle i duszone w winie, dlatego nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży i dzieci.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.