Krewetka w tempurze

Opublikowano: 17.09.2022 r., 19:56 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chrupiąca krewetka w cieście tempura
Krewetka w tempurze
Krewetki w tempurze przygotowywane są na głębokim tłuszczu, dzięki czemu są chrupiące i delikatne. Z moim przepisem śmiało możesz przygotować je w swoim domu.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 15 min
282 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1/2 szklanki (125 g)
  • Krewetki - 30 sztuk (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na krewetkę w tempurze krok po kroku

Dodatkowo przygotuj wodę gazowaną - 0,5 l.

Krewetki obierz z pancerzy i oczyść.

Zimną wodę wlej do miski, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną i wymieszaj.

Wbij jajko i wsyp szczyptę soli. Połącz składniki za pomocą rózgi.

Zamocz krewetki w cieście i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na krewetkę w tempurze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat krewetki w tempurze

Kuchnia tajska jest coraz bardziej popularna w naszym kraju i nie ma się co dziwić, serwowane potrawy nie dosyć, że są pyszne, dodatkowo pięknie prezentują się na talerzu.

Do takich dań należy krewetka w tempurze.

Dzisiaj pokażę Ci jak przygotować krewetki w tempurze w swoim domu. Dzięki czemu będziesz mieć idealną bazę do dania głównego, ponieważ krewetki możesz dodać do sałatki, dzięki czemu będzie ona bardziej treściwa i bogata w białko, które odpowiada za uczucie sytości.

Do przygotowania dzisiejszego dania oprócz krewetek potrzebujesz tylko jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wodę – najlepiej, jeśli będzie to woda gazowana dodatkowo najlepiej ją schłodzić oraz olej, ja wykorzystałam olej rzepakowy, śmiało możesz jednak postawić na olej kokosowy.

W moim przepisie użyłam mąki, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Zatem, jak zrobić krewetki w tempurze?

W pierwszej kolejności dokładnie obierz krewetki z pancerzy i oczyść. Następnie zimną wodę wlej do miski, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną i wymieszaj.

Wbij jajko i wsyp szczyptę soli. Połącz składniki za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Zamocz krewetki w cieście i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Gdy ciasto się zarumieni, wyciągnij je z oleju, krewetki będą już dobre. Pamiętaj, aby nie wrzucać na raz wszystkich krewetek, ponieważ się skleją. Sam widzisz, jak prosty jest przepis na krewetki w tempurze. Przygotuj je w swoim domu i przekonaj się, jakie są smaczne.

Alergeny w krewetce w tempurze

Lista alergenów dla krewetki w tempurze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki

Wartości odżywcze krewetki w tempurze

na 100g gotowej potrawy

Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do naleśnikowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
282.69
282.69
Białko (g)
14.39
14.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
27.13
27.13
Węglowodany przyswajalne (g)
26.44
26.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
0.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
13.02
13.02
Tłuszcze nasycone (g)
1.58
1.58
Tłuszcze nienasycone (g)
11.44
11.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.05
8.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.39
3.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
95.70
95.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
71.03
71.03
Potas (mg)
280.89
280.89
Wapń (mg)
45.45
45.45
Fosfor (mg)
161.03
161.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
33.42
33.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.82
1.82
Cynk (mg)
1.02
1.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.26
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krewetki w tempurze 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krewetki w tempurze

Koszt składników
87.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
125 g
1/2 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Krewetki
500 g
30 sztuk
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
61.11
Za 500 g
Koszt składników
87.00