Przepis na krewetkę w tempurze krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Dodatkowo przygotuj wodę gazowaną - 0,5 l.

Krewetki obierz z pancerzy i oczyść.

Zimną wodę wlej do miski, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną i wymieszaj.

Wbij jajko i wsyp szczyptę soli. Połącz składniki za pomocą rózgi.

Zamocz krewetki w cieście i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

krewetka w tempurze
Krewetka w tempurze
Koszt przygotowania dania
64.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
282 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Krewetka w tempurze - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o krewetce w tempurze

Kuchnia tajska jest coraz bardziej popularna w naszym kraju i nie ma się co dziwić, serwowane potrawy nie dosyć, że są pyszne, dodatkowo pięknie prezentują się na talerzu.

Do takich dań należy krewetka w tempurze.

Dzisiaj pokażę Ci jak przygotować krewetki w tempurze w swoim domu. Dzięki czemu będziesz mieć idealną bazę do dania głównego, ponieważ krewetki możesz dodać do sałatki, dzięki czemu będzie ona bardziej treściwa i bogata w białko, które odpowiada za uczucie sytości.

Do przygotowania dzisiejszego dania oprócz krewetek potrzebujesz tylko jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wodę – najlepiej, jeśli będzie to woda gazowana dodatkowo najlepiej ją schłodzić oraz olej, ja wykorzystałam olej rzepakowy, śmiało możesz jednak postawić na olej kokosowy.

W moim przepisie użyłam mąki, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Zatem, jak zrobić krewetki w tempurze?

W pierwszej kolejności dokładnie obierz krewetki z pancerzy i oczyść. Następnie zimną wodę wlej do miski, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną i wymieszaj.

Wbij jajko i wsyp szczyptę soli. Połącz składniki za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Zamocz krewetki w cieście i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Gdy ciasto się zarumieni, wyciągnij je z oleju, krewetki będą już dobre. Pamiętaj, aby nie wrzucać na raz wszystkich krewetek, ponieważ się skleją. Sam widzisz, jak prosty jest przepis na krewetki w tempurze. Przygotuj je w swoim domu i przekonaj się, jakie są smaczne.

Wartości odżywcze krewetki w tempurze

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
282.69 kcal
282.69 kcal
Białko
14.39 g
14.39 g

Węglowodany w krewetce w tempurze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
27.13 g
27.13 g
Węglowodany przyswajalne
26.44 g
26.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.70 g
0.70 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
13.02 g
13.02 g
Tłuszcze nasycone
1.58 g
1.58 g
Tłuszcze nienasycone
11.44 g
11.44 g
Tłuszcze jednonasycone
8.05 g
8.05 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.39 g
3.39 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
95.70 mg
95.70 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krewetkę w tempurze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
71.03 mg
71.03 mg
Potas
280.89 mg
280.89 mg
Wapń
45.45 mg
45.45 mg
Fosfor
161.03 mg
161.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
33.42 mg
33.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.82 mg
1.82 mg
Cynk
1.02 mg
1.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.26 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krewetki w tempurze 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w krewetce w tempurze

Lista alergenów dla krewetki w tempurze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki

Cena przygotowania krewetki w tempurze

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
125 g
1/2 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Krewetki
500 g
30 sztuk
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
61.11
Za 500 g
Koszt składników
87.00
Jak oceniasz przepis na krewetkę w tempurze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób