Kremy do muffinek
- Mascarpone schłodzona (250 g)
- Śmietanka kremowa 36% schłodzona (200 ml)
- Cukier puder (20 g)
Przepis na kremy do muffinek krok po kroku
W misce umieść mascarpone, śmietanę i cukier puder.
Całość dokładnie zmiksuj na gładki krem.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Krem patissiere
-
Krem do tynkowania tortu
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremów do muffinek
Czy może być coś lepszego niż mała słodka babeczka przystrojona pysznym kremem? W naszym przepisie pokazujemy jak zrobić krem do muffinek, który zawsze się udaje.
Aby przygotować przepis na krem do muffinek potrzebne będą tylko trzy składniki. Konieczna będzie śmietana 36%, serek mascarpone oraz cukier puder.
Oba, dobrze schłodzone, produkty nabiałowe umieść w misce. Dodaj cukier puder i całość dokładnie zmiksuj na gęsty krem. Tylko tyle wystarczy, by powstał ten sprawdzony przepis. Takie pyszne kremy do muffinek warto dodatkowo ubarwić z pomocą barwników spożywczych. Dzięki temu można uzyskać krem w kolorze niebieskim, różowym lub np. żółtym. Jeśli chcesz, dodatkowo dodać smaku kremowi możesz użyć kilku kropel aromatu waniliowego lub cytrynowego. Choć w wersji podstawowej jest najlepszy, to zawsze warto samodzielnie ulepszać różne przepisy. Taki krem to świetny pomysł na dodatek nie tylko do babeczek, ale również ciast czy tortów.
Śmietana 36% jest to nabiałowy produkt spożywczy, którego 36% stanowi tłuszcz. Ta dość wysoka zawartość tłuszczu powoduje, że po ubiciu śmietana jest stabilna, a więc zachowuje dłużej swój kształt. By odpowiednio się ona ubijała, powinna spędzić przynajmniej 12 godzin w lodówce. Dotyczy to szczególnie śmietan UHT, które spotkać można na regularnych półkach sklepowych, a nie w lodówkach. Warto pamiętać również, by używać odpowiedniego naczynia do ubijania. Najlepiej sprawdzi się tutaj miska szklanka lub metalowa. To zapobiegnie osadzaniu się tłuszczu na bokach naczynia. Jeśli chcesz, by takie dobre kremy miały mniej kalorii, to możesz również użyć śmietany 30%. Nie wpłynie to znacząco na konsystencje kremu, choć najlepsze smakowo kremy wychodzą właśnie ze śmietany 36%.
Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się go nie z mleka, lecz śmietany. Dawniej produkowano go tylko w okresie jesienno-zimowym. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, pora roku przestała mieć znaczenie. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.
Alergeny w kremach do muffinek
Lista alergenów dla kremów do muffinek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze kremów do muffinek
Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.
Energia i białka
(470g)
Węglowodany
(470g)
Tłuszcze
(470g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.