Krem z zielonych warzyw

Opublikowano: 25.10.2023 r., 17:39 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
apetyczny krem z zielonych warzyw
Krem z zielonych warzyw
Krem z zielonych warzyw to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, ale też na lunch, który w prosty sposób weźmiesz w dowolne miejsce.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Blendowanie 30 min
90 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Pestki dyni - 4 łyzki (40 g)
  • Jogurt naturalny 2% - 2 łyżki (20 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Brokuły - 1 sztuka (500 g)
  • Cukinia - 1 sztuka (300 g)
  • Papryka zielona - 1 sztuka (120 g)
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na krem z zielonych warzyw krok po kroku

Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku.

Zeszklij drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Do całości wlej bulion i gotuj do zagotowania.

Warzywa dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki Dodaj do gotującego się bulionu. Gotuj do miękkości warzyw.

Po dodaniu wszystkich przypraw zupę wymieszaj i zblenduj na gładki krem.

Zupę podawaj z łyżką jogurtu oraz pod prażonymi pestkami dyni.

Jak oceniasz przepis na krem z zielonych warzyw
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 71,7% osób

Więcej informacji na temat kremu z zielonych warzyw

Nie ma nic lepszego niż krem z zielonych warzyw na obiad. Dlatego koniecznie poznaj mój prosty przepis na krem z zielonych warzyw i przekonaj się, jak pyszny jest w smaku. Będzie to najlepszy pomysł na obiad dla całej rodziny, a także jako proste posiłek, który możesz zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły. Moja zupa będzie wegetariańska, co oznacza, że nie będzie w niej dodatku mięsa, dodatkowo zupa krem nie będzie zawierała glutenu w swoim składzie, ponieważ nie dodam do niej mąki, a odrobinę jogurtu. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Zatem jak zrobić krem z zielonych warzyw? W pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak: cukinia, brokuł, cebula, czosnek, odrobina oliwy z oliwek, bulion warzywny oraz przyprawy zdecydowanie wystarczy tutaj sól i pieprz na końcu dodaje również odrobinę jogurtu naturalnego i podprażone na patelni pestki dyni.

Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku. Zeszklij drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Do całości wlej bulion i gotuj do zagotowania. Warzywa dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki Dodaj do gotującego się bulionu. Gotuj do miękkości warzyw. Po dodaniu wszystkich przypraw zupę wymieszaj i zblenduj na gładki krem. Zupę podawaj z łyżką jogurtu oraz pod prażonymi pestkami dyni. Sam widzisz, jak prosty jest mój sprawdzony przepis, a zupa krem po kilku minutach jest pyszna będzie to najlepszy pomysł na obiad.

Alergeny w kremie z zielonych warzyw

Lista alergenów dla kremu z zielonych warzyw przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze kremu z zielonych warzyw

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować zupę z dowolnymi warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
36.38
90.96
Białko (g)
1.71
4.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
3.52
8.81
Węglowodany przyswajalne (g)
2.47
6.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
2.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
2.13
5.32
Tłuszcze nasycone (g)
0.57
1.42
Tłuszcze nienasycone (g)
1.56
3.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.03
2.57
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.53
1.33
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.11
0.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
15.85
39.64
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
29.50
73.75
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
0.90
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.39
0.99
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.95
52.38
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
171.24
428.11
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
154.83
387.08
Potas (mg)
154.93
387.32
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.94
49.85
Fosfor (mg)
48.42
121.04
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.83
49.58
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
1.14
Cynk (mg)
0.33
0.82
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z zielonych warzyw 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z zielonych warzyw

Koszt składników
73.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pestki dyni
40 g
4 łyzki
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 40 g
Jogurt naturalny 2%
20 g
2 łyżki
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 20 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Brokuły
500 g
1 sztuka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Papryka zielona
120 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koszt składników
73.30