Krem z serka mascarpone i masła
- Mascarpone (200 g)
- Masło - w temperaturze pokojowej (100 g)
- Cukier (40 g)
- Ekstrakt waniliowy (10 ml)
Przepis na krem z serka mascarpone i masła krok po kroku
Do miski włóż masło i dodaj cukier puder.
Całość dokładnie miksuj, aż masa zrobi się biała i pulchna.
Ciągle miksując, dodaj pastę waniliową.
Następnie stopniowo dodawaj po 2-3 łyżki serka mascarpone ciągle miksując.
Gotowy krem schowaj do lodówki, by nieco stężał.
- Krem do tortu
- Tort dla dziesięciolatki
- Tort minecraftowy
- Krem czekoladowy do tortu
- Masa do tortu
- Krem do tortu z mascarpone
- Tort śmietankowy
- Krem z białej czekolady
- Karmel
- Tort malinowy
- Bita śmietana z mascarpone
- Ciasto czekoladowe z kremem
- Masa marcepanowa
- Krem kokosowy
- Krem patissiere
- Krem truskawkowy do tortu
- Tort szwardzwaldzki
- Tort czekoladowy z malinami
- Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu z serka mascarpone i masła
Ten prosty przepis na krem z serka mascarpone i masła na pewno wykorzystasz, wykonując wypieki dla swojej rodziny. Marzy Ci się tort z pysznym kremem? Nie mogłeś lepiej trafić.
Czego potrzebujesz by powstała ta najlepsza pasta? Koniecznie musisz mieć masło i mascarpone. Dodatek cukru pudru i ekstraktu waniliowego nada słodkiego całości słodkiego smaku i pięknego aromatu.
Najpierw do miski włóż masło i dodaj cukier puder. Całość dokładnie miksuj, aż masa zrobi się biała i pulchna. Ciągle miksując, dodaj pastę waniliową. Następnie stopniowo dodawaj po 2-3 łyżki serka mascarpone ciągle miksując. Gotowy krem schowaj do lodówki, by nieco stężał.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić krem z serka mascarpone i masła.
Taki pyszny krem do ciasta warto dodatkowo ubarwić z pomocą barwników spożywczych. Dzięki temu można uzyskać krem w kolorze niebieskim, różowym lub np. żółtym. Jeśli chcesz nadać innego smaku kremowi, możesz użyć kilku kropel aromatu migdałowego lub cytrynowego. Choć w wersji podstawowej jest najlepszy, to zawsze warto samodzielnie ulepszać różne przepisy. Taki krem to świetny pomysł na dodatek nie tylko do babeczek, ale również ciast czy tortów.
Krem z serka mascarpone i masła możesz wykorzystać do przełożenia warstw tortu, obłożenia tortu z zewnątrz lub przygotowania dekoracyjnych rozetek. Ważne by pamiętać o tym, by tort był dobrze schłodzony, by krem na pewno utrzymał naszą wymarzoną formę.
Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się go nie z mleka, lecz śmietany. Dawniej produkowano go tylko w okresie jesienno-zimowym. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, pora roku przestała mieć znaczenie. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.
Alergeny w kremie z serka mascarpone i masła
Lista alergenów dla kremu z serka mascarpone i masła przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Masło
Wartości odżywcze kremu z serka mascarpone i masła
Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.