Krem z serka mascarpone i masła

Opublikowano: 28.09.2023 r., 17:45 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mascarpone i masło w miseczce
Krem z serka mascarpone i masła
Ten prosty przepis na krem z serka mascarpone i masła na pewno wykorzystasz, wykonując wypieki dla swojej rodziny. Marzy Ci się tort z pysznym kremem? Nie mogłeś lepiej trafić.
Przygotowanie 15 min
1705 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mascarpone (200 g)
  • Masło - w temperaturze pokojowej (100 g)
  • Cukier (40 g)
  • Ekstrakt waniliowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
mikser, szklana miska

Przepis na krem z serka mascarpone i masła krok po kroku

Do miski włóż masło i dodaj cukier puder.

Całość dokładnie miksuj, aż masa zrobi się biała i pulchna.

Ciągle miksując, dodaj pastę waniliową.

Następnie stopniowo dodawaj po 2-3 łyżki serka mascarpone ciągle miksując.

Gotowy krem schowaj do lodówki, by nieco stężał.

Jak oceniasz przepis na krem z serka mascarpone i masła
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70,9% osób

Więcej informacji na temat kremu z serka mascarpone i masła

Ten prosty przepis na krem z serka mascarpone i masła na pewno wykorzystasz, wykonując wypieki dla swojej rodziny. Marzy Ci się tort z pysznym kremem? Nie mogłeś lepiej trafić.

Czego potrzebujesz by powstała ta najlepsza pasta? Koniecznie musisz mieć masło i mascarpone. Dodatek cukru pudru i ekstraktu waniliowego nada słodkiego całości słodkiego smaku i pięknego aromatu.

Najpierw do miski włóż masło i dodaj cukier puder. Całość dokładnie miksuj, aż masa zrobi się biała i pulchna. Ciągle miksując, dodaj pastę waniliową. Następnie stopniowo dodawaj po 2-3 łyżki serka mascarpone ciągle miksując. Gotowy krem schowaj do lodówki, by nieco stężał.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić krem z serka mascarpone i masła.

Taki pyszny krem do ciasta warto dodatkowo ubarwić z pomocą barwników spożywczych. Dzięki temu można uzyskać krem w kolorze niebieskim, różowym lub np. żółtym. Jeśli chcesz nadać innego smaku kremowi, możesz użyć kilku kropel aromatu migdałowego lub cytrynowego. Choć w wersji podstawowej jest najlepszy, to zawsze warto samodzielnie ulepszać różne przepisy. Taki krem to świetny pomysł na dodatek nie tylko do babeczek, ale również ciast czy tortów.

Krem z serka mascarpone i masła możesz wykorzystać do przełożenia warstw tortu, obłożenia tortu z zewnątrz lub przygotowania dekoracyjnych rozetek. Ważne by pamiętać o tym, by tort był dobrze schłodzony, by krem na pewno utrzymał naszą wymarzoną formę.

Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się go nie z mleka, lecz śmietany. Dawniej produkowano go tylko w okresie jesienno-zimowym. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, pora roku przestała mieć znaczenie. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.

Alergeny w kremie z serka mascarpone i masła

Lista alergenów dla kremu z serka mascarpone i masła przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Masło

Wartości odżywcze kremu z serka mascarpone i masła

na 100g gotowej potrawy

Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
501.51
1705.15
Białko (g)
2.15
7.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
13.30
45.23
Węglowodany przyswajalne (g)
13.30
45.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
48.74
165.72
Tłuszcze nasycone (g)
41.20
140.07
Tłuszcze nienasycone (g)
7.55
25.66
Cholesterol (mg)
128.29
436.17
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
22.11
75.19
Wapń (mg)
82.97
282.10
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.01
0.04
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z serka mascarpone i masła 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z serka mascarpone i masła

Koszt składników
17.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Masło
100 g
w temperaturze pokojowej
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Ekstrakt waniliowy
10 ml
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 2
1.94
Za 10 ml
Koszt składników
17.50