Krem z ricotty

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem z ricotty podany w miseczce z owocami.
Krem z ricotty
Krem z ricotty to doskonały wybór dla wszystkich miłośników kuchennego minimalizmu. Jest smaczny, niezwykle prosty w przygotowaniu, a przy tym bardzo uniwersalny.
Przygotowanie 15 min
1763 kcal
Kcal w porcji
650 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Serek ricotta (250 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (300 ml)
  • Cukier puder (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska

Przepis na krem z ricotty krok po kroku

Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.

Serek wymieszaj z dwoma kroplami aromatu.

Serek dodawaj małymi partiami do śmietanki, ciągle mieszając mikserem.

Przestań ubijać, gdy masa będzie połączona i puszysta.

Jak oceniasz przepis na krem z ricotty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,7% osób

Więcej informacji na temat kremu z ricotty

Krem z ricotty to doskonały wybór dla wszystkich miłośników kuchennego minimalizmu. Jest smaczny, niezwykle prosty w przygotowaniu, a przy tym bardzo uniwersalny.

Przepis na krem z ricotty to doskonały pomysł na domowy krem, który sprawdzi się w wielu deserach. Możesz użyć go w tortach, ciastach, czy tartach, ale również sprawdzi się w naleśnikach na słodko, czy gofrach. Jest tak smaczny, że ciężko przejść obok niego obojętnie, a przy tym całość jest niezbyt skomplikowana. Efekt jest piorunujący. Krem wspaniale prezentuje się nie tylko w ciastach, ale również przełożony do pucharków. Jest nie za słodki, co sprawia, że można go jeść w naprawdę sporych ilościach. To najlepsza i najłatwiejsza opcja dobra nawet dla początkujących. Ten krem można jeść jako główny posiłek lub dodawać do ciast i tortów. Ma niezwykle gęstą i kremową konsystencję, a przy tym jest bardzo śmietankowy. To wspaniały dodatek, który sprawi, że wszystkie słodkości będą nam smakowały dużo bardziej. Ten krem jest również niezwykle łatwy w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się do tortu urodzinowego lub na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż jest uniwersalny, a przy tym jego konsystencja sprawia, że nie wypływa z ciasta. Ta opcja to świetny wybór dla miłośników naprawdę słodkich przekąsek. Krem robi się z bitej śmietany. Dzięki temu jest bardzo puszysty i słodki. Bita śmietana i ricotta tworzą duet idealny. To doskonała alternatywa dla mascarpone, po które zwykle sięga się w przypadku deserów. Ricotta jest równie smaczna, jednak zawiera znacznie mniej tłuszczu, a przy tym również kalorii, będzie więc lepszym wyborem dla osób na diecie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem z ricotty, by był słodki, delikatny i puszysty, to ten prosty przepis stanowi najlepszy pomysł. Ten krem idealnie sprawdzi się do deserów. Ten z przepisu stanowi idealną bazę również do bardziej wymyślnych mas. Całość robi się z serka ricotta z dodatkiem słodkiej śmietanki. Jego konsystencja sprawdza się zarówno w ciastach, jak i innych deserach. Całość zajmuje kilka chwil.

Alergeny w kremie z ricotty

Lista alergenów dla kremu z ricotty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze kremu z ricotty

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(650g)
Energia (kcal)
271.23
1763.00
Białko (g)
3.82
24.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(650g)
Węglowodany (g)
19.53
126.94
Węglowodany przyswajalne (g)
19.53
126.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(650g)
Tłuszcz (g)
20.54
133.50
Tłuszcze nasycone (g)
19.34
125.72
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z ricotty 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z ricotty

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek ricotta
250 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Śmietanka kremowa 36%
300 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 ml
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
16.00