Krem z pomidorów Thermomix

Opublikowano: 23.02.2022 r., 21:19 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem z pomidorów, drewniana miseczka
Krem z pomidorów Thermomix
Jeżeli jesteś fanem dobrej, domowej kuchni i szukasz pożywnych, prostych, lecz zarazem smakowitych przepisów - ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Mamy tutaj coś, co ożywi Twoje kubki smakowe, ociepli serce i wprowadzi atmosferę komfortu w Twojej kuchni. Gościć będziemy jeden z ulubionych, klasycznych przepisów znanej wszystkim - krem z pomidorów. Ale nie jest to zwykły krem pomidorowy, którego jest setki przepisów – my zaproponujemy Ci wyjątkowy, lekki i jednocześnie intensywny w smaku, w wykonaniu urządzenia Thermomix. Przygotuj się na niezwykłe doświadczenie kulinarne!
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 25 min
168 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański

Przepis na krem z pomidorów z thermomixa

Jako miłośniczka zdrowych i smacznych potraw, często szukam przepisów, które mogę szybko przygotować przy minimalnym wysiłku. Krem z pomidorów przygotowany za pomocą Thermomixa to doskonały pomysł na obiad czy lekką kolację. Dzięki temu urządzeniu, cały proces gotowania staje się niezwykle prosty i przyjemny. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na ten pyszny krem, który jest idealnym połączeniem smaku i zdrowia.

Przygotowanie zaczynam od przygotowania składników. Obieram cebulę i czosnek, które następnie umieszczam w naczyniu Thermomixa. Rozdrabniam je przez 3 sekundy na obrotach 5, co pozwala na uzyskanie idealnej konsystencji bez konieczności ręcznego siekania. Użycie kopystki pomaga zgarnąć wszystko na dno naczynia, co jest wygodne i efektywne.

Następnie dodaję masło klarowane i duszę składniki przez 3 minuty przy temperaturze 120 stopni Celsjusza i na obrotach 1. Masło nie tylko dodaje smaku, ale także pomaga w wydobyciu aromatu z cebuli i czosnku. Po tym czasie dodaję pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, sól oraz mieszankę ziół: oregano, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie oraz świeżo mielony czarny pieprz, co nadaje kremowi wyjątkowy smak i aromat.

Wszystkie składniki mieszam przez 7 sekund na obrotach 5, a następnie wlewam bulion warzywny. Gotuję mieszankę przez 15 minut na temperaturze 100 stopni Celsjusza i obrotach 2. W tym czasie aromaty się łączą, tworząc głębokie i bogate tło smakowe dla kremu.

Na samym końcu dodaję śmietanę oraz świeże liście bazylii, które dodają świeżości oraz delikatnie łagodzą intensywność pomidorów. Całość blenduję przez minutę, stopniowo zwiększając obroty od 1 do 8, aby uzyskać idealnie gładką i kremową konsystencję. Taki sposób miksowania sprawia, że krem jest jedwabiście gładki.

Krem z pomidorów z Thermomixa to danie, które zachwyca swoją prostotą wykonania i doskonałym smakiem. To świetny sposób na wykorzystanie pomidorów, które są bogate w potas, wspierający zdrowie serca i regulujący ciśnienie krwi. Zarówno smak, jak i wartości odżywcze tego kremu, sprawiają, że jest to doskonały wybór dla każdego, kto ceni zdrowe, smaczne i szybkie rozwiązania kulinarne.

Składniki dla 4 porcji
  • Czosnek (5 g)
  • Masło klarowane (35 g)
  • Pomidory w puszce - bez skóry (800 g)
  • Koncentrat pomidorowy (60 g)
  • Bulion warzywny (500 ml)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Cebula (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, cukier, pieprz ziołowy, bazylia świeża
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na krem z pomidorów z thermomixa krok po kroku

Obierz cebulę i czosnek. Umieść w naczyniu Thermomixa i rozdrobnij przez 3 sekundy / obroty 5. Zgarnij kopystką na dno naczynia.

Dodaj masło i duś przez 3 minuty / 120 stopni / obroty 1.

Dodaj pomidory, koncentrat, pół łyżeczki soli, po łyżeczce oregano, pieprzu ziołowego i ziół prowansalskich. Dodaj również dużą szczyptę świeżo mielonego czarnego pieprzu. Całość wymieszaj przez 7 sekund / obroty 5.

Wlej bulion i gotuj przez 15 minut / 100 stopni / obroty 2.

Na koniec dodaj śmietanę i 5 liści świeżej bazylii. Całość zmiksuj przez minutę, zwiększając obroty od 1 do 8.

Jak oceniasz przepis na krem z pomidorów z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat kremu z pomidorów z thermomixa

Krem z pomidorów Thermomix jest to pyszne danie, które przygotujesz w kilka minut. To świetna alternatywa dla typowej, poniedziałkowej zupy pomidorowej.

Przepis na krem z pomidorów z Thermomixa możecie przygotować z pomidorów z puszki lub pomidorów świeżych. Jeśli chcecie wykorzystać świeże warzywa, wybierzcie takie, które są zebrane w sezonie. Dzięki temu krem będzie jeszcze bardziej pyszny.

Na samym początku rozdrobnijcie czosnek z cebulą i podduście je na maśle. Dodajcie pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość rozdrobnijcie i dopiero wtedy dodajcie bulion. Teraz wystarczy zupę gotować przez 15 minut. Na koniec dodajcie śmietanę, świeżą bazylię i całość dokładnie zblendujcie. Wiecie już jak zrobić krem z pomidorów w Thermomixie. Tak przygotowaną zupę możecie podać np. z grissini, groszkiem ptysiowym lub domowymi grzankami. Te ostatnie przygotujecie z pokrojonego w kostkę pieczywa, skropionego oliwą i posypanego ziołami. Takie grzanki podpieczcie w piekarniku przez 8 minut i wystarczy. Świetnym pomysłem będzie również posypanie zupy startym serem przed podaniem.

Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.

Zupy krem z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Dodatek tłuszczu do warzyw zwiększa przyswajanie z nich witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K.

Ta zupa to nie tylko dobry pomysł na obiad, ale także źródło witamin i wartości odżywczych.

Alergeny w kremie z pomidorów z thermomixa

Lista alergenów dla kremu z pomidorów z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

W przepisie na krem z pomidorów z Thermomixa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kremu z pomidorów z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
56.17
168.51
Białko (g)
1.30
3.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
5.50
16.50
Węglowodany przyswajalne (g)
4.30
12.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
3.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.70
11.09
Tłuszcze nasycone (g)
2.52
7.55
Tłuszcze nienasycone (g)
1.18
3.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.97
2.92
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
0.62
Cholesterol (mg)
10.58
31.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
39.46
118.37
Witamina B6 (mg)
0.10
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.04
Witamina C (mg)
6.12
18.37
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.73
2.20
Retinol (µg (mcg))
26.41
79.24
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Ryboflawina (mg)
0.05
0.15
Niacyna (mg)
0.80
2.39
Foliany (µg (mcg))
8.18
24.55
Beta karoten (µg (mcg))
143.28
429.85

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
196.00
587.99
Potas (mg)
210.63
631.90
Wapń (mg)
27.84
83.53
Fosfor (mg)
27.10
81.29
Magnez (mg)
13.32
39.96
Żelazo (mg)
0.82
2.47
Cynk (mg)
0.20
0.61
Miedź (mg)
0.11
0.34
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z pomidorów z thermomixa 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z pomidorów z thermomixa

Koszt składników
40.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Masło klarowane
35 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 35 g
Pomidory w puszce
800 g
bez skóry
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Koncentrat pomidorowy
60 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 60 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
40.30