Przepis na krem z pomidorów i papryki krok po kroku

Składniki
  • Pomidor 800 g 4 duże sztuki
  • Papryka czerwona 480 g 2 szt
  • Cebula 200 g 2 szt
  • Czosnek 20 g 4 ząbki
  • Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
  • bulion warzywny 750 ml 3 szklanki
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 100 ml 4 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, bazylia, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, duży garnek, blender, papier do pieczenia

Paprykę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Poukładaj je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ząbki czosnku pozostaw w skorupkach i również poukładaj je na blaszce. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12 minut.

Paprykę przełóż do dużej miski do ostudzenia, następnie obierz ją ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek wyciśnij do osobnej miseczki.

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojone w kostkę cebule. Gdy będą rumiane, dodaj obrane ze skóry i drobno posiekane pomidory. Całość smaż przez 10 minut. Następnie na patelnię dodaj paprykę i podsmaż jeszcze przez 5 minut.

Do garnka wlej bulion i przypraw całość solą, pieprzem i ziołami. Dodaj czosnek i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 20 minut.

Zupę zblenduj na gładką masę i połącz z jogurtem. Całość dokładnie wymieszaj.

Krem z pomidorów i papryki podany w czarnej misce w towarzystwie warzyw i ziół.
krem z pomidorów i papryki
Koszt przygotowania dania
39.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
92 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
32

Krem z pomidorów i papryki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kremie z pomidorów i papryki

Krem z pomidorów i papryki to zupa idealna na letnie dni. Jest niezwykle lekka, a przy tym bardzo pożywna. Jej aromat jest niezwykły, a dzięki dużej ilości ziół i warzyw smakuje po prostu fantastycznie. To zupa, która świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, a także jako przepyszna i sycąca kolacja. Stanowi też wspaniały pomysł, jak przemycić do swojej diety znacznie więcej zdrowych warzyw.

Zupa z pomidorów i papryki charakteryzuje się wspaniałym smakiem dojrzałych pomidorów i słodkiej papryki. To wszystko w połączeniu z pieczonym czosnkiem tworzy niezwykłą kompozycję smakową, obok której ciężko jest przejść obojętnie. To danie, choć niezwykle proste, urzeka nieskomplikowaniem. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni, gdyż pomidory i świeże zioła, wprowadzają do niej śródziemnomorskiego klimatu. Ta zupa pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

Przepis na krem z pomidorów i papryki jest niezwykle prosty. W kilka chwil można ją przygotować i cieszyć się jej wspaniałym smakiem i aromatem. Choć zupa nie jest skomplikowana, wcale nie jest nudna. Ilość różnych smaków, które się w niej przeplatają, sprawia że to naprawdę ciekawa propozycja.

Najlepiej robić ten krem ze świeżych pomidorów, dzięki temu jest bardziej aromatyczny i pełen smaku. Podsmażone na oliwie pomidory nabierają lekko kwaśnego smaku, dzięki czemu wspaniale współgrają ze słodką papryką. Ta zupa najlepiej smakuje latem, kiedy można do niej wykorzystać pomidory wprost z ogródka. Dobrzy wybierać te, które są lekko słodkawe i bardzo mięsiste.

Ta zupa z czerwonej papryki i pomidorów to wspaniały pomysł na naprawdę wartościowy posiłek. Można w niej znaleźć sporo witamin i składników mineralnych. Jednak najcenniejszym jest zdecydowanie likopen, który pomaga pozbyć się wolnych rodników, niekorzystnych dla naszego organizmu.

Zupę najlepiej robić z pieczonej papryki, dzięki czemu łatwo można się pozbyć skórki, która nie wpływa pozytywnie na całą strukturę tego dania. Jeżeli nie ma się zbyt dużo czasu na przygotowanie zupy do papryki można również dołożyć pomidora, który fantastycznie smakuje pieczony. Ta zupa świetnie prezentuje się podana z mozzarellą.

Wartości odżywcze kremu z pomidorów i papryki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (298g)
Energia (kalorie)
30.89 kcal
92.07 kcal
Białko
1.12 g
3.33 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w kremie z pomidorów i papryki

Na 100g
Na porcję (298g)
Węglowodany
4.02 g
11.99 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.03 g
9.02 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (298g)
Tłuszcz
1.43 g
4.27 g
Tłuszcze nasycone
0.30 g
0.89 g
Tłuszcze nienasycone
1.13 g
3.38 g
Tłuszcze jednonasycone
0.94 g
2.80 g

Witaminy w przepisie na krem z pomidorów i papryki

Na 100g
Na porcję (298g)
Witamina B6
0.11 mg
0.32 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C
31.37 mg
93.48 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.10 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
0.45 mg
1.34 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten
513.56 µg (mcg)
1530.41 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krem z pomidorów i papryki

Na 100g
Na porcję (298g)
Sód
97.82 mg
291.51 mg
Potas
143.86 mg
428.69 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
13.89 mg
41.39 mg
Fosfor
17.98 mg
53.58 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
7.48 mg
22.30 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
0.24 mg
0.71 mg
Cynk
0.14 mg
0.42 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.10 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z pomidorów i papryki 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie z pomidorów i papryki

Lista alergenów dla kremu z pomidorów i papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, tymianek, bazylia, czosnek.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania kremu z pomidorów i papryki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
800 g
4 duże sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 6
10.67
Za 800 g
Papryka czerwona
480 g
2 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Jogurt grecki 0% tłuszczu
100 ml
4 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.22
Za 100 ml
Liczba porcji:
Razem
79.20
Łączny koszt
39.60
Jak oceniasz przepis na krem z pomidorów i papryki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób