Krem z pomidorów i papryki
- Pomidor - 4 duże sztuki (800 g)
- Papryka czerwona - 2 szt (480 g)
- Cebula - 2 szt (200 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 4 łyżki (100 ml)
Przepis na krem z pomidorów i papryki krok po kroku
Paprykę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Poukładaj je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ząbki czosnku pozostaw w skorupkach i również poukładaj je na blaszce. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12 minut.
Paprykę przełóż do dużej miski do ostudzenia, następnie obierz ją ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek wyciśnij do osobnej miseczki.
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojone w kostkę cebule. Gdy będą rumiane, dodaj obrane ze skóry i drobno posiekane pomidory. Całość smaż przez 10 minut. Następnie na patelnię dodaj paprykę i podsmaż jeszcze przez 5 minut.
Do garnka wlej bulion i przypraw całość solą, pieprzem i ziołami. Dodaj czosnek i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 20 minut.
Zupę zblenduj na gładką masę i połącz z jogurtem. Całość dokładnie wymieszaj.
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Krem pomidorowy
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Karmuszka
-
Krem z pieczonych pomidorów
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Zupa klopsikowa
-
Zupa pomidorowa
Więcej informacji na temat kremu z pomidorów i papryki
Krem z pomidorów i papryki to zupa idealna na letnie dni. Jest niezwykle lekka, a przy tym bardzo pożywna. Jej aromat jest niezwykły, a dzięki dużej ilości ziół i warzyw smakuje po prostu fantastycznie. To zupa, która świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, a także jako przepyszna i sycąca kolacja. Stanowi też wspaniały pomysł, jak przemycić do swojej diety znacznie więcej zdrowych warzyw.
Zupa z pomidorów i papryki charakteryzuje się wspaniałym smakiem dojrzałych pomidorów i słodkiej papryki. To wszystko w połączeniu z pieczonym czosnkiem tworzy niezwykłą kompozycję smakową, obok której ciężko jest przejść obojętnie. To danie, choć niezwykle proste, urzeka nieskomplikowaniem. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni, gdyż pomidory i świeże zioła, wprowadzają do niej śródziemnomorskiego klimatu. Ta zupa pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Przepis na krem z pomidorów i papryki jest niezwykle prosty. W kilka chwil można ją przygotować i cieszyć się jej wspaniałym smakiem i aromatem. Choć zupa nie jest skomplikowana, wcale nie jest nudna. Ilość różnych smaków, które się w niej przeplatają, sprawia że to naprawdę ciekawa propozycja.
Najlepiej robić ten krem ze świeżych pomidorów, dzięki temu jest bardziej aromatyczny i pełen smaku. Podsmażone na oliwie pomidory nabierają lekko kwaśnego smaku, dzięki czemu wspaniale współgrają ze słodką papryką. Ta zupa najlepiej smakuje latem, kiedy można do niej wykorzystać pomidory wprost z ogródka. Dobrzy wybierać te, które są lekko słodkawe i bardzo mięsiste.
Ta zupa z czerwonej papryki i pomidorów to wspaniały pomysł na naprawdę wartościowy posiłek. Można w niej znaleźć sporo witamin i składników mineralnych. Jednak najcenniejszym jest zdecydowanie likopen, który pomaga pozbyć się wolnych rodników, niekorzystnych dla naszego organizmu.
Zupę najlepiej robić z pieczonej papryki, dzięki czemu łatwo można się pozbyć skórki, która nie wpływa pozytywnie na całą strukturę tego dania. Jeżeli nie ma się zbyt dużo czasu na przygotowanie zupy do papryki można również dołożyć pomidora, który fantastycznie smakuje pieczony. Ta zupa świetnie prezentuje się podana z mozzarellą.
Alergeny w kremie z pomidorów i papryki
Lista alergenów dla kremu z pomidorów i papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze kremu z pomidorów i papryki
To świetny pomysł na zdrowy posiłek pełen antyoksydantów i witamin.
Energia i białka
(298g)
Węglowodany
(298g)
Tłuszcze
(298g)
Witaminy
(298g)
Składniki mineralne
(298g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.