Krem z pietruszki

Opublikowano: 29.06.2023 r., 14:06 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem z pietruszki podany z grzankami i świeżymi ziołami.
Krem z pietruszki
Krem z pietruszki to danie, które jest proste i niezwykle smaczne, choć może się wydawać zupełnie inaczej. Warto sięgnąć po nie, gdy chcemy urozmaicić swoją dietę.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 30 min
430 kcal
Kcal w porcji
458 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Pietruszka (400 g)
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Cebula (300 g)
  • Masło (30 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Groszek ptysiowy (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na krem z pietruszki krok po kroku

Cebulę obierz i posiekaj, duś na roztopionym maśle aż do zeszklenia.

Ziemniaki oraz pietruszkę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i zalej 1-1,5 l wody.

Dodaj przyprawy: 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, pieprz i sól do smaku. Gotuj 30 min. Po ugotowaniu, z zupy wyjmij ziele angielskie i liść laurowy.

Zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku przy pomocy: ziół prowansalskich, oregano, papryki i gałki.

Porcję zupy podaj posypaną groszkiem ptysiowym i posiekaną natka pietruszki.

Jak oceniasz przepis na krem z pietruszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat kremu z pietruszki

Krem z pietruszki to danie, które jest proste i niezwykle smaczne, choć może się wydawać zupełnie inaczej. Warto sięgnąć po nie, gdy chcemy urozmaicić swoją dietę.

Przepis na krem z pietruszki to smaczna opcja na szybki i odżywczy posiłek. Zupę tą zwykle przygotowuje się z gruszki i pietruszki, jednak nie tym razem. Choć pomysł na połączenie pietruszki i gruszki jest dobry, to jednak nie każdy za nim przepada. W tej recepturze zupa krem z korzenia pietruszki połączona jest z dwoma bardzo bazowymi składnikami: cebulą i ziemniakami. Dzięki temu zyskuje dużą uniwersalność, ale również wspaniały smak. Dodatek ziemniaków wpływa również na jej sytość. Do zupy pasuje wiele różnych przypraw. Warto jednak połączyć ją z ziołami - prowansalskimi lub tymiankiem, czy oregano. Te składniki doskonale współgrają zarówno z ziemniakami, jak i korzeniem pietruszki. Warto wzbogacić zupę również o dodatek słodkiej papryki, która doskonale ożywia ten przepis. Jeśli kochasz korzenne przyprawy, możesz też wykorzystać cynamon lub kardamon, które nadadzą tej potrawie niepowtarzalnego aromatu. Jeśli nie jesteś ich fanem, możesz pozostać przy gałce muszkatołowej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem z pietruszki, by powstała zupa pyszna i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. Pietruszka to warzywo, które na stołach gości najczęściej w roli drugoplanowej. Dodajemy ją głównie do wywarów, czy sałatki jarzynowej. I na tym jej rola się kończy. Warto jednak docenić ją nieco bardziej i pozwolić jej grać pierwsze skrzypce w naszych daniach. Pietruszka to warzywo o naprawdę wyjątkowym smaku. Wie to każdy, kto choć raz spróbował jej solo. Warto wykorzystać tę zaletę w tworzeniu smacznych dań. Poza tym to warzywo niezwykle zdrowe. W korzeniu pietruszki znajdują się ogromne ilości witaminy K, witaminy A i witaminy C, a także wysoki poziom żelaza, miedzi, potasu, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, wapnia, flawonoidów i liczne przeciwutleniacze. Korzeń pietruszki ma niezwykle charakterystyczny smak i aromat. Jego dodatek nada potrawom słodyczy oraz korzennego posmaku.

Alergeny w kremie z pietruszki

Lista alergenów dla kremu z pietruszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Groszek ptysiowy

Wartości odżywcze kremu z pietruszki

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza wiele niezbędnych witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(458g)
Energia (kcal)
93.93
430.22
Białko (g)
2.14
9.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(458g)
Węglowodany (g)
17.43
79.82
Węglowodany przyswajalne (g)
14.88
68.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.55
11.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(458g)
Tłuszcz (g)
2.05
9.38
Tłuszcze nasycone (g)
0.97
4.45
Tłuszcze nienasycone (g)
1.08
4.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.41
1.90
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.40
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.52
16.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(458g)
Witamina A (µg (mcg))
18.11
82.97
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.94
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.87
81.86
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.37
1.71
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.00
50.38
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.34
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.16
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.77
3.55
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.50
130.52
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
86.09
394.28
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(458g)
Sód (mg)
35.26
161.48
Potas (mg)
359.59
1646.92
Wapń (mg)
20.85
95.50
Fosfor (mg)
52.77
241.66
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.40
98.01
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.85
3.87
Cynk (mg)
0.34
1.57
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.44
Brak danych dla: groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z pietruszki 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z pietruszki

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pietruszka
400 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 400 g
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Cebula
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Groszek ptysiowy
70 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
4.38
Za 70 g
Koszt składników
22.00