Krem z pieczonej dyni

Opublikowano: 24.01.2022 r., 15:29 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa krem z pieczonej dyni
Krem z pieczonej dyni
Krem z pieczonej dyni to pyszna i rozgrzewająca propozycja obiadowa. Poznaj mój przepis i wykorzystaj go na obiad dla całej Twojej rodziny.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
112 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Dynia hokkaido - 1 sztuka (800 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Ziemniaki późne - 2 sztuki (140 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Śmietana 18% - 2 łyżki (20 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir świeży, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na krem z pieczonej dyni krok po kroku

Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki.

Następnie połóż na blachę do pieczenia z papierem, skropl oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj pokrojone ziemniaki i marchew. Krótko podsmaż, dodaj bulion.

Na końcu dodaj dynię, gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie.

Zmiksuj zupę na gładki krem, podawaj ze śmietaną.

Jak oceniasz przepis na krem z pieczonej dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat kremu z pieczonej dyni

Krem z pieczonej dyni to idealna propozycja na obiad dla całej Twojej rodziny. Zupę możesz podawać, także jako pyszny lunch lub drugie śniadanie w ciągu dnia. Wystarczy, że przelejesz ją do słoika i w prosty sposób przeniesiesz w dowolne miejsce.

Dynia to warzywo, które coraz częściej wykorzystujemy w kuchni, jest ono niskokaloryczne, ponieważ dostarcza tylko około 34 kcal w 100 g. Jest bogata w witaminy A, E, C, kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, a także składników mineralnych takich jak: magnez, selen, potas, cynk. Szczególnie ważne są witaminy, które należą do grupy antyoksydantów, czyli takich, które są odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników.

Warto korzystać z całej dyni, ale też z produktów, z tego warzywa. Pestki dyni czy olej z dyni są bogate w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Zatem, jak zrobić krem z pieczonej dyni?

Do jej przygotowania będziesz potrzebować: dyni hokkaido, marchwi, papryki, oliwę z oliwek, cebulę i czosnek. Dodatkowo odrobina śmietany lub pestek dyni.

W pierwszej kolejności pokrój dynię na mniejsze kawałki, usuń pestki i ułóż na blachę do pieczenia z papierem. Skropl oliwą z oliwek i posyp przyprawami, upiecz warzywa w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach.

W tym czasie w garnku zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodaj ziemniaki i marchew pokrojone w słupki i krótko podsmaż.

Następnie, zalej całość bulionem warzywnym i dodaj dynię z piekarnika. Gotuj zupę tak długo, aż warzywa nie będą miękkie. Zmiksuj zupę na gładki krem i przełóż do misek.

Zupa pysznie smakuje z dodatkami, postaw na śmietanę lub pestki dyni, które najlepiej dodawać już do gotowej zupy na końcu.

Sam widzisz, jak prosty jest przepis na krem z pieczonej dyni. Wykorzystaj mój przepis i przygotuj dobry, rozgrzewający krem z warzyw. Koniecznie postaw na aromatyczne i wyraziste przyprawy takie jak: kurkuma czy imbir.

Alergeny w kremu z pieczonej dyni

Lista alergenów dla kremu z pieczonej dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze kremu z pieczonej dyni

na 100g gotowej potrawy

Najlepiej sprawdzi się krem hokkaido.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
45.15
112.87
Białko (g)
1.05
2.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
7.29
18.23
Węglowodany przyswajalne (g)
6.45
16.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
2.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.73
4.33
Tłuszcze nasycone (g)
0.49
1.23
Tłuszcze nienasycone (g)
1.24
3.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.06
2.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.44
Cholesterol (mg)
0.80
2.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
303.73
759.32
Witamina B6 (mg)
0.10
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina C (mg)
8.26
20.66
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.26
0.65
Retinol (µg (mcg))
1.65
4.12
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Ryboflawina (mg)
0.08
0.19
Niacyna (mg)
0.55
1.36
Foliany (µg (mcg))
13.10
32.76
Beta karoten (µg (mcg))
2382.85
5957.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
58.04
145.10
Potas (mg)
271.97
679.91
Wapń (mg)
21.19
52.98
Fosfor (mg)
37.83
94.57
Magnez (mg)
11.03
27.57
Żelazo (mg)
0.59
1.48
Cynk (mg)
0.26
0.65
Miedź (mg)
0.09
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z pieczonej dyni 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z pieczonej dyni

Koszt składników
56.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia hokkaido
800 g
1 sztuka
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 800 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Ziemniaki późne
140 g
2 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 140 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Śmietana 18%
20 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
56.70