Krem z mleka w proszku

Opublikowano: 26.09.2022 r., 1:30 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
krem z mleka w proszku
Krem z mleka w proszku
Nie masz pomysł na szybki krem do Twoich deserów? Poznaj mój przepis na krem z mleka w proszku, sprawdzi się on idealnie do tortu i nie tylko
Przygotowanie 20 min
1127 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mleko 3,2% 1/2 szklanki (125 ml)
  • Mleko w proszku 1/2 szklanki (125 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, rózga, miska

Przepis na krem z mleka w proszku krok po kroku

Do garnka wlej mleko i podgrzewaj, wsyp cukier. Gotuj do momentu rozpuszczenia.

Całość ostudź, a w międzyczasie ubij masło.

Do ostudzonej masy stopniowo wsypuj mleko w proszku i mieszaj za pomocą rózgi.

Na końcu dodaj ubite masło i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.

Jak oceniasz przepis na krem z mleka w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat kremu z mleka w proszku

Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem z mleka w proszku, który możesz wykorzystać do każdego rodzaju ciasta. To niezwykłe połączenie delikatnego, puszystego kremu z biszkoptowym ciastem będzie pyszne.

Krem z mleka w proszku przygotujesz z podstawowych składników. Zapewne część z nich masz w swoim domu, a reszta jest ogólnodostępna, w każdym sklepie.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować: masło, mleko krowie, mleko w proszku, cukier.

W przepisie użyłam cukier biały, śmiało możesz go zamienić na cukier brązowy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Opcjonalnie, możesz dodać aromat waniliowy lub laskę wanilii.

Wszystkie składniki gotowe, zatem jak zrobić krem z mleka w proszku?

W pierwszej kolejności Do garnka wlej mleko i podgrzewaj, wsyp cukier. Gotuj do momentu rozpuszczenia. Następnie całość ostudź, a w międzyczasie ubij masło. Do ostudzonej masy stopniowo wsypuj mleko w proszku i mieszaj za pomocą rózgi. Na końcu dodaj ubite masło i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.

W moim przepisie użyła mleka krowiego, jeśli jednak z jakiegoś powodu chcesz pominąć ten składnik postaw na dodatek dowolnego napoju roślinnego.

Nie ma znaczenia czy będzie on migdałowy, sojowy, czy ryżowy. To zależy już tylko od Twoich preferencji żywieniowych. Przy wyborze pamiętaj, aby napój nie zawierał zbyt dużej ilości cukru.

W kilka minut powstaje lekka masa do tortu, to jest mój prosty przepis na najlepszy domowy krem do ciasta lub do tortu. Krem sprawdzi się też do wafli, które możesz przełożyć przygotowaną masą. Jeśli chcesz, aby krem miał dodatkowo kolor lub inny smaku postaw na olejek smakowy, lub barwnik.

Sam widzisz, jaka to prosta sprawa, poradzi sobie z nim każdy.

Nasz pyszny krem to świetny pomysł na dodatek do tortu na bazie biszkoptu i bezy. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci powodzenia w przygotowaniu pięknych ciast.

Alergeny w kremie z mleka w proszku

Lista alergenów dla kremu z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Mleko w proszku
    • Masło

Wartości odżywcze kremu z mleka w proszku

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz przygotować krem w danym kolorze, dodaj barwnik w dowolnym kolorze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
450.80
1127.00
Białko (g)
7.66
19.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
31.71
79.28
Węglowodany przyswajalne (g)
30.87
77.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
2.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
33.14
82.86
Tłuszcze nasycone (g)
22.42
56.05
Tłuszcze nienasycone (g)
10.72
26.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.50
23.75
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.23
3.06
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
88.40
221.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
280.00
700.00
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.01
0.03
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.44
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.55
Witamina E (mg)
0.94
2.35
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
274.60
686.50
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
1.20
3.00
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
64.60
161.50
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
95.60
239.00
Potas (mg)
381.60
954.00
Wapń (mg)
292.80
732.00
Fosfor (mg)
29.80
74.50
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Magnez (mg)
3.20
8.00
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.02
0.05
Cynk (mg)
0.12
0.30
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.01
0.03
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z mleka w proszku 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z mleka w proszku

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Mleko w proszku
125 g
1/2 szklanki
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 125 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Koszt składników
27.00