Krem z mleka w proszku
- Mleko 3,2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Mleko w proszku - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na krem z mleka w proszku krok po kroku
Do garnka wlej mleko i podgrzewaj, wsyp cukier. Gotuj do momentu rozpuszczenia.
Całość ostudź, a w międzyczasie ubij masło.
Do ostudzonej masy stopniowo wsypuj mleko w proszku i mieszaj za pomocą rózgi.
Na końcu dodaj ubite masło i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu z mleka w proszku
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na krem z mleka w proszku, który możesz wykorzystać do każdego rodzaju ciasta. To niezwykłe połączenie delikatnego, puszystego kremu z biszkoptowym ciastem będzie pyszne.
Krem z mleka w proszku przygotujesz z podstawowych składników. Zapewne część z nich masz w swoim domu, a reszta jest ogólnodostępna, w każdym sklepie.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować: masło, mleko krowie, mleko w proszku, cukier.
W przepisie użyłam cukier biały, śmiało możesz go zamienić na cukier brązowy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Opcjonalnie, możesz dodać aromat waniliowy lub laskę wanilii.
Wszystkie składniki gotowe, zatem jak zrobić krem z mleka w proszku?
W pierwszej kolejności Do garnka wlej mleko i podgrzewaj, wsyp cukier. Gotuj do momentu rozpuszczenia. Następnie całość ostudź, a w międzyczasie ubij masło. Do ostudzonej masy stopniowo wsypuj mleko w proszku i mieszaj za pomocą rózgi. Na końcu dodaj ubite masło i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
W moim przepisie użyła mleka krowiego, jeśli jednak z jakiegoś powodu chcesz pominąć ten składnik postaw na dodatek dowolnego napoju roślinnego.
Nie ma znaczenia czy będzie on migdałowy, sojowy, czy ryżowy. To zależy już tylko od Twoich preferencji żywieniowych. Przy wyborze pamiętaj, aby napój nie zawierał zbyt dużej ilości cukru.
W kilka minut powstaje lekka masa do tortu, to jest mój prosty przepis na najlepszy domowy krem do ciasta lub do tortu. Krem sprawdzi się też do wafli, które możesz przełożyć przygotowaną masą. Jeśli chcesz, aby krem miał dodatkowo kolor lub inny smaku postaw na olejek smakowy, lub barwnik.
Sam widzisz, jaka to prosta sprawa, poradzi sobie z nim każdy.
Nasz pyszny krem to świetny pomysł na dodatek do tortu na bazie biszkoptu i bezy. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci powodzenia w przygotowaniu pięknych ciast.
Alergeny w kremie z mleka w proszku
Lista alergenów dla kremu z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Mleko w proszku
- Masło
Wartości odżywcze kremu z mleka w proszku
Jeśli chcesz przygotować krem w danym kolorze, dodaj barwnik w dowolnym kolorze.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.