Krem z mleka kokosowego
- Mleczko kokosowe (600 ml)
- Żelatyna - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Cukier (200 g)
- Wiórki kokosowe (100 g)
- Sok z cytryny (20 ml)
Przepis na krem z mleka kokosowego krok po kroku
W rondlu umieść mleko kokosowe.
Dodaj cukier i podgrzej do rozpuszczenia.
Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj.
Dodaj sok z cytryny i wsyp do kremu żelatynę.
Zmiksuj i odstaw do stężenia.
Krem po schłodzeniu jest gotowy do przełożenia ciasta.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat kremu z mleka kokosowego
Krem z mleka kokosowego to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do ciast i deserów na zimno. Krem wykorzystać można do tortów na bazie ciasta biszkoptowego. Prosty przepis na krem bez laktozy będzie idealny dla osób z jej nietolerancją. Przepis na krem z mleka kokosowego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko kokosowe, żelatyna, cukier, wiórki kokosowe, sok z cytryny.
Jak zrobić krem z mleka kokosowego? W rondlu umieść mleko kokosowe. Dodaj cukier i podgrzej do rozpuszczenia. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i wsyp do kremu żelatynę. Zmiksuj i odstaw do stężenia. Krem po schłodzeniu jest gotowy do przełożenia ciasta.
Mleczko kokosowe powstaje poprzez przetarcie miąższu kokosa z dodatkiem wody. Jest ono produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótkołańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu, począwszy od 7%, skończywszy na 25%, im wyższa zawartość tłuszczu tym mleko jest bardziej kremowe i ma głębszy smak kokosa. Pamiętaj, aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników.
Podsumowując: prosty przepis na krem kokosowy sprawdzi się idealnie do ciasta oraz do deserów na zimno na bazie herbatników lub biszkoptów. Pyszny krem można wzbogacić dodatkiem owoców lub siekanej czekolady. Domowy krem z mleka kokosowego można przygotować także w wersji czekoladowej. Krem jest dobry do użycia po schłodzeniu w lodówce. Krem jest bardzo łatwy do wykonania i nie sprawi Ci dużego kłopotu. Jeśli chcesz wykonać krem w wersji wegańskiej, dodaj do niego agar zamiast żelatyny. Zamiast cukru można dodać do kremu ksylitol lub miód.
Alergeny w kremie z mleka kokosowego
Lista alergenów dla kremu z mleka kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na krem z mleka kokosowego
Wartości odżywcze kremu z mleka kokosowego
Krem z mleka kokosowego to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość kalorii. Mleko kokosowe nie zawiera laktozy i sprawdzi się dla osób mających jej nietolerancję. Krem można przygotować także z dodatkiem ksylitolu.
Energia i białka
(940g)
Węglowodany
(940g)
Tłuszcze
(940g)
Witaminy
(940g)
Składniki mineralne
(940g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.