Krem z mascarpone i białej czekolady

Opublikowano: 02.10.2022 r., 20:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem z mascarpone i białej czekolady podany w drewnianej miseczce.
Krem z mascarpone i białej czekolady
Krem z mascarpone i białej czekolady to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do ciast i deserów dla całej rodziny. Krem doskonale sprawdzi się także z dodatkiem owoców. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
4054 kcal
Kcal w porcji
950 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Czekolada biała (300 g)
  • Mascarpone - 2 małe opakowania (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska

Przepis na krem z mascarpone i białej czekolady krok po kroku

Czekoladę połam na kostki.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

W misce umieść śmietanę kremówkę i dodaj serek mascarpone.

Dodaj śmietanę do miski i ubij na sztywną masę.

Schłodź w lodówce masę.

Jak oceniasz przepis na krem z mascarpone i białej czekolady
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat kremu z mascarpone i białej czekolady

Krem z mascarpone i białej czekolady to bardzo dobry pomysł na krem do ciasta. Najlepszy krem można użyć także do przygotowania deseru na bazie biszkoptów. Krem wzbogacić można dodatkiem siekanych orzechów lub wiórków kokosowych. Przepis na krem z mascarpone jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia kremu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śmietana kremówka, biała czekolada, mascarpone.

Jak zrobić krem z mascarpone i białej czekolady? Czekoladę połam na kostki. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. W misce umieść śmietanę kremówkę i dodaj serek mascarpone. Dodaj śmietanę do miski i ubij na sztywną masę. Schłodź w lodówce masę.

Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Śmietana kremówka jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Śmietana jest bardzo dobrym źródłem tłuszczu mlecznego, który jest bardzo łatwo strawny. Jego zemulgowana forma pozwala na wchłaniane bezpośrednio z układu pokarmowego, bez użycia kwasów żółciowych. Dlatego masło i śmietana są dobrą propozycją dla osób po resekcji woreczka żółciowego lub z kamieniami w przewodach żółciowych. Śmietana kremówka występuje w dwóch wariantach zawartości tłuszczu 30 i 36%. Śmietana o wyższej zawartości tłuszczu nadaje się do ubijania na kremy do ciast i tortów oraz do uzyskania bardzo gęstych sosów. Śmietana o niższej zawartości tłuszczu pozwoli uzyskać nieco rzadszy sos. Doskonale nadaje się do przygotowywania serników na zimno, gdyż nadaje im bardzo kremowej konsystencji.

Podsumowując: krem do tortów można wykorzystać także do ciast na bazie kruchego ciasta. Masa do ciasta może zostać wzbogacona ulubionymi dodatkami. Krem czekoladowy sprawdzi się także jako nadzienie do pączków lub bułek z ciasta drożdżowego. Krem jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka godzin.

Alergeny w kremie z mascarpone i białej czekolady

Lista alergenów dla kremu z mascarpone i białej czekolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada biała
    • mascarpone

Wartości odżywcze kremu z mascarpone i białej czekolady

na 100g gotowej potrawy

Krem z mascarpone i białej czekolady to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(950g)
Energia (kcal)
426.84
4055.00
Białko (g)
3.95
37.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(950g)
Węglowodany (g)
20.97
199.20
Węglowodany przyswajalne (g)
20.91
198.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.06
0.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(950g)
Tłuszcz (g)
35.93
341.30
Tłuszcze nasycone (g)
32.73
310.97
Tłuszcze nienasycone (g)
3.19
30.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(950g)
Sód (mg)
45.79
435.05
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z mascarpone i białej czekolady 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z mascarpone i białej czekolady

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Czekolada biała
300 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 300 g
Mascarpone
500 g
2 małe opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Koszt składników
28.00